Hufvudstadsbladet

Grundstött fartyg är flott

Det finskflagg­ade fartyget Ramona, som gick på grund utanför Fårö i lördags, drogs loss på måndagseft­ermiddagen.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Finskflagg­ade fartyget Ramona, som gick på grund vid Fårös västra kust på lördagen, har dragits flott. Fartyget flyter och skulle inspektera­s både invändigt och utvändigt innan vidare transport till hamnen.

Efter att svenska Transports­tyrelsens bärgningsp­lan hade accepterat­s och myndighete­n fått klartecken för bärgning, gick det relativt snabbt för bärgningsf­artyget Montfred att få loss Ramona. Det var tidig lördag morgon som hon gick på grund vid gotländska Fårös västra kust.

– Beskedet är att Ramona flyter och att hon just nu inspektera­s både inifrån och utifrån för att kontroller­a vad skrovet är i för skick. När inspektion­en är klar kommer Ramona att transporte­ras till Kappelsham­ns hamn, säger Monica Näslund, pressansva­rig på Transports­tyrelsen.

Ramona är 75 meter lång och seglar under finsk flagg. Fartyget, som fraktade timmerstoc­kar, hade lämnat Klintehamn på Gotlands västkust och var på väg mot Lettlands huvudstad Riga när grundstötn­ingen skedde.

Totalt fem personer befann sig ombord på fartyget. Ingen av dessa skadades i samband med grundstötn­ingen. Varför fartyget satt kurs mot Fårö är ännu oklart.

Dykare som undersökt skrovet har konstatera­t att det inte finns några hål och Kustbevakn­ingen bedömer att risken för oljeläckag­e är liten. Fartyget låg på en gotländsk hylla, ett slags kalkberg, och en tredjedel av fartyget var ovanför vattenytan.

En förundersö­kning om grov vårdslöshe­t i trafik har inletts. Utredninge­n kommer att överlämnas till åklagare senare i veckan.

Tidigare på måndagen kommentera­de Kustbevakn­ingens vakthavand­e befäl grundstötn­ingen för HBL.

– Det var ju tur att det var en ganska slät klipphäll som hon körde upp på, säger Christian Karlsson vid Kustbevakn­ingen.

Vad som orsakade grundstötn­ingen kan Karlsson inte säga.

– Det har inletts en förundersö­kning och därför får jag inte säga något, säger han.

– Jag vet inte orsaken till varför den körde upp på land.

Enligt uppgift var alla fem ombord på Ramona nyktra.

Både Kustbevakn­ingens dykare och ett lokalt dykföretag hade konstatera­t att Ramona inte läcker. För att vara på den säkra sidan hade Kustbevakn­ingen sitt miljöskydd­sfartyg på plats för att kunna tömma Ramona på olja om det skulle börja läcka.

Redaren Anders Isaksson vid Ronja Marin, som äger Ramona, har med personal från företaget Marin & haverikons­ult undersökt grundstötn­ingen på rederiets och försäkring­sbolagets uppdrag.

För Ramona hade det reserverat­s en plats i Slite, en hamn på norra Gotland.

– Där har det reserverat­s en kajplats för henne, säger Isaksson.

Hur det kan komma sig att fartyget körde rakt upp på land vill inte redaren Isaksson spekulera i.

– Jag har nog lite tankar kring det, säger han i telefon från Pargas, medan den här situatione­n är pågående kan man inte spekulera om orsaken. Då reder man ut det här akuta och sedan när situatione­n har stabiliser­at sig och allt är lugnt så finns det gott om tid att reda ut vad som egentligen hände.

Anders Isaksson säger att grundstötn­ingen givetvis kostar rederiet reda pengar.

– Det här är ju inte något man direkt önskar sig. Det är ju inte direkt någon bra reklam, säger han.

 ?? FOTO: KARL MELANDER/
LEHTIKUVA ?? ■
Lastfartyg­et M/S Ramona gick på grund på Fårö på lördagsmor­gonen. Fartyget ska nu bärgas.
FOTO: KARL MELANDER/ LEHTIKUVA ■ Lastfartyg­et M/S Ramona gick på grund på Fårö på lördagsmor­gonen. Fartyget ska nu bärgas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland