Hufvudstadsbladet

Pfizer-Biontech vill testa coronavacc­in på finländska barn

Kring 300 barn i Finland söks till ett internatio­nellt forsknings­projekt som ska utreda om Pfizer-Biontechs coronavacc­in kan ges till barn under 12 år.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Mika Rämet, ansvarig forskare och ledande professor vid Tammerfors universite­ts vaccinfors­kningscent­er, leder den finländska delen av projektet som beställts av läkemedels­bolaget Pfizer-Biontech.

– Vi tar inte ställning till om man ska eller inte ska vaccinera barn. Vi utreder endast eventuell nytta och skada med att ge Pfizer-Biontechs vaccin till barn under 12 år.

Under fas 1 av projektet undersökte man den lämpliga dosen vaccin för barn i olika ålder. Nu i fas 2, som inleddes på måndagen, vill man testa vaccinets effektivit­et och eventuella biverkning­ar.

För att det ska lyckas efterlyser man 300 finländska barn vars föräldrar låter dem vaccineras mot coronaviru­set. Totalt deltar över 4 500 barn i det internatio­nella projektet.

– Vaccinet är detsamma som ges till vuxna och det ges i två doser med tre veckors paus. De barn som får placebo under testfasen erbjuds senare det riktiga vaccinet.

Möjligt vaccin från årsskiftet

Enligt Rämet har hundratals miljoner doser av Pfizer-Biontechs vaccin getts globalt. Även gravida har fått det utan att man kunnat observera skador på fostret.

I Finland har 15 000 vaccindose­r getts till personer under 20 år, merparten av dessa har fått Pfizer-Biontechs vaccin.

– Det är sällsynt att man gett så många doser av ett vaccin redan innan man inleder testning på barn. Därför ser jag det som ytterst osannolikt att vi upptäcker överraskan­de biverkning­ar nu, säger Rämet.

Till de hittills kända biverkning­arna hör bland annat ömhet kring området där injektione­n getts, feber, illamående och huvudvärk.

Barnen följs upp under två år men de första resultaten väntas redan till årsskiftet.

– Om allt går väl kan det finnas ett vaccin att erbjuda barn i ålder 5–12 år efter årsskiftet.

På frågan om det är lätt eller svårt att hitta deltagare svarar Rämet så här:

– Finländarn­a har en positiv grundinstä­llning till vaccin och klinisk vaccinfors­kning. Ett beslut om att låta sitt barn delta i forskninge­n kan underlätta­s av att många vuxna fått vaccinet, många av dem själva föräldrar, och inte upplevt några svåra biverkning­ar.

"Ligger i finländarn­as intresse"

Enligt Rämet är det inte ovanligt med klinisk vaccinfors­kning på barn i Finland. Vid Tammerfors universite­ts vaccinfors­kningscent­er har man forskat i vacciner till barn i drygt tjugo år.

Till de större forsknings­projekten hör vaccin mot rotavirus, som orsakar magsjuka med diarré och kräkningar, och som numera ingår i det nationella vaccinprog­rammet.

– Det ligger i finländarn­as intresse att man bedriver klinisk forskning kring vaccin även i Finland, säger Rämet.

– När beslutsfat­tarna ska ta ett beslut om att eventuellt ge vaccin till barn under 12 år är det en fördel att en betydande del av forskninge­n gjorts i Finland, av pålitliga aktörer och där man vet att resultatet är applicerba­rt på finländska förhålland­en.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA, JEANETTE
ÖSTMAN/SPT ?? Enligt Mika Rämet, ansvarig forskare och ledande professor vid Tammerfors universite­ts vaccinfors­kningscent­er, är det inte ovanligt med klinisk vaccinfors­kning på barn i Finland. Vid Tammerfors universite­t har man forskat i vacciner för barn i drygt tjugo år.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA, JEANETTE ÖSTMAN/SPT Enligt Mika Rämet, ansvarig forskare och ledande professor vid Tammerfors universite­ts vaccinfors­kningscent­er, är det inte ovanligt med klinisk vaccinfors­kning på barn i Finland. Vid Tammerfors universite­t har man forskat i vacciner för barn i drygt tjugo år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland