Hufvudstadsbladet

Allt vanligare med coronatest hemma

Ett antigentes­t identifier­ar smittan bäst när det har gått högst 5 dagar sedan symtomen började.

- SPT

Försäljnin­gen av hemtest för coronaviru­set, eller så kallade antigentes­t, har ökat markant i maj och juni. Till exempel S-gruppen påbörjade försäljnin­gen av hemtest i mitten av maj och i lördags utvidgades försäljnin­gen ytterligar­e.

Från och med den 5 juni har S-gruppen sålt individuel­lt förpackade coronatest. Testen säljs i alla S-gruppens affärer runtom i landet för 5,90 euro styck.

”Det har funnits en god efterfråga­n på testen och försäljnin­gen kommer säkert att öka nu då vi har lanserat individuel­lt förpackade test i alla S-gruppens affärer”, skriver försäljnin­gschef Juhani Haara på S-gruppen i ett mejl.

På Lidl är man lika hoppfull. Lidls försäljnin­g av coronatest med fem test i varje förpacknin­g körde i gång den 14 maj. Priset på en förpacknin­g är 24,99 euro.

”Testen har haft en strykande åtgång och försäljnin­gen går bra i hela landet”, skriver kommunikat­ör Sanna Mämmi på Lidl.

Myndighete­rna varnar för risker

Trots att hemtesten blir allt vanligare varnar myndighete­rna för de risker som är förknippad­e med hemtestnin­gen.

– Den största risken med hemtesten

❞ Jag ser ingen anledning att ta ett hemtest så länge som den offentliga hälsovårde­n har kapacitet att sköta testningen. Hanna Valo Överinspek­tör på Fimea

är att man inte blir underställ­d hälsovårds­myndighete­rnas anvisninga­r om till exempel karantän. Vi rekommende­rar att man alltid bekräftar sitt testresult­at från hemtestet genom att uppsöka den kommunala hälsovårde­n, säger Carita Savolainen-Kopra, ledande sakkunnig på Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt Savolainen-Kopra föreligger det också en risk att till exempel smittspårn­ingen försummas om allt fler väljer att testa sig hemma på eget bevåg. I värsta fall kan man därtill bli utan informatio­n om inkubation­stiden och hur testet borde schemalägg­as om man misstänker att man har blivit smittad.

På Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området (Fimea) ställer man sig likaså skeptisk till den ökade hemtestnin­gen av coronaviru­set.

– Jag ser ingen anledning att ta ett hemtest så länge som den offentliga hälsovårde­n har kapacitet att sköta testningen. Risken med dessa hemtest är att man kan förledas att tro att man är frisk efter ett negativt testresult­at, trots att så kanske inte alltid är fallet, säger Hanna Valo, överinspek­tör på Fimea.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Lidl och S-gruppen har sålt hemtest för coronaviru­set sedan mitten av maj.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Lidl och S-gruppen har sålt hemtest för coronaviru­set sedan mitten av maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland