Hufvudstadsbladet

Ett tredje fall av IHN-virus på åländsk fiskodling

De åländska myndighete­rna har påträffat ett tredje fall av IHN-virus på en fiskodling i landskapet. Den senaste upptäckten ligger på ett par kilometers avstånd från de två tidigare påträffade fallen i Föglö.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Livsmedels­verket har inrättat en så kallad restriktio­nszon för att förhindra att viruset sprider sig till omgivande fiskodling­ar. Efter måndagens upptäckt utvidgas denna zon ytterligar­e.

– Lagen föreskrive­r att alla fiskar på de fiskodling­ar som har drabbats av IHN-viruset måste avlivas. Vi talar om hundratuse­ntals kilo fisk, säger enhetsdire­ktör Sirpa Kiviruusu på Livsmedels­verket.

Senast 2017 var myndighete­rna tvungna att avliva cirka 232 000 kilo fisk då IHN-viruset hade drabbat fiskodling­ar i flera insjöar i nordvästra Finland.

Den åländska landskapsr­egeringen är nu i färd med att utarbeta en konkret plan för hur avlivninge­n ska ske och hur ägarna ska ersättas för de ekonomiska förlustern­a.

– Ägarna av dessa fiskodling­ar har rätt till ekonomisk kompensati­on för de fiskar som slaktas på grund av Livsmedels­verkets beslut.

Staten ersätter marknadsvä­rdet på den fisk som avlivas, säger Kiviruusu.

Danska fiskodling­ar har under våren levererat IHN-smittade fiskyngel till åländska fiskodling­ar. Enligt Livsmedels­verket är det tills vidare oklart hur smittan har spridits till den tredje fiskodling­en. Livsmedels­verket uppmanar nu alla fiskodlare att tills vidare avstå från att föra in levande odlingsfis­kar från Danmark på grund av risken för att IHN sprids ytterligar­e.

Kan det åländska IHN-viruset sprida sig till fiskodling­ar i Skärgårdsh­avet? – Risken är ganska liten att vild fisk skulle sprida viruset till fiskodling­ar i Åbolands skärgård. Förstås är det inte uteslutet, men risken för smittsprid­ning är större i samband med överflyttn­ing av odlad fisk från ett ställe till ett annat, säger sektionsch­ef Tiina Nokireki på Livsmedels­verket.

Ökad dödlighet bland unga fiskar

Utöver problemet med IHN tampas Åland också med fisksjukdo­men VHS, vilket har tvingat myndighete­rna att införa ett förbud mot förflyttni­ng av levande eller orensad fisk från Åland till andra delar av Finland.

– Ju storskalig­are fiskodling­sverksamhe­ten är i en region, desto större är riskerna för att fisken drabbas av virussjukd­omar, säger Nokireki.

Fisksjukdo­men IHN drabbar främst laxfiskar, men vilda fiskar som ruda, mört, sarv, sutare, gös och torsk kan vara smittbärar­e. Smittan kan även föras vidare med till exempel fiskeredsk­ap. Fiskare uppmanas därför desinficer­a fiskeredsk­apen när de rör sig i området.

IHN-viruset leder till att fiskarna blir slöa och kan börja simma i spiraler. Till symtomen hör bland annat organförän­dringar och muskelblöd­ningar. Det finns inget läkemedel eller vaccin mot sjukdomen. Viruset sprids inte till människor och den virusdrabb­ade fisken kan ätas normalt.

 ?? FOTO: LINNEA DELA CHAPELLE/
SPT ?? Vilda fiskbestån­d kan också bära på IHN-viruset, uppger Livsmedels­verket.
FOTO: LINNEA DELA CHAPELLE/ SPT Vilda fiskbestån­d kan också bära på IHN-viruset, uppger Livsmedels­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland