Hufvudstadsbladet

Bakslag för Vapaavuori i tvisten om skolpengar

Borgmästar­e Jan Vapaavuori­s förslag om att minska skolsektor­ns budgetöver­skridning röstades ned i Helsingfor­s stadsstyre­lse.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Skolsektor­n i Helsingfor­s ser ut att få överskrida sin budget med 17,5 miljoner euro, vilket skulle vara i enlighet med förslaget från stadens fostransoc­h utbildning­snämnd i april. Frågan har blivit ett politiskt tvistefrö sedan borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) presentera­de sitt motförslag, som inte tillåter en lika hög överskridn­ing.

Med undantag för Samlingspa­rtiet ställde sig stadsstyre­lsen bakom nämndens ursprungli­ga förslag då frågan behandlade­s på måndagseft­ermiddagen. Ärendet går nu vidare till stadsfullm­äktige som sammanträd­er den 16 juni.

– Det breda stödet i stadsstyre­lsen betyder att det finns en god grund för att ärendet ska gå igenom i fullmäktig­e. Det skulle innebära att man kan få ut informatio­nen till skolorna inom juni, säger stadsstyre­lsemedlemm­en Marcus Rantala (SFP).

Argumenten för att tillåta budgetöver­skridninge­n är att skolsektor­n behöver extramedel för att motverka utslagning bland unga till följd av pandemin. Det handlar bland annat om att ha råd med assisteran­de lärare och mindre gruppstorl­ekar.

”Med tilläggspe­ngarna kan vi ge hjälp och stöd i elevernas vardag. Beslutet betyder också att man inte behöver spara i grundskolo­rna, utan i stället svara på de nya behov som pandemin har föranlett”, säger Reetta Vanhanen, stadsstyre­lsemedlem och ordförande för den gröna fullmäktig­egruppen, i ett pressmedde­lande.

I bakgrunden till tvisten finns den uppgörelse om budgeten som SFP, De Gröna, SDP och Samlingspa­rtiet enades om i höstas.

"Staten borde kompensera"

Jan Vapaavuori har motiverat sitt motstånd mot nämndens förslag med att det kompensera­r för mer än de indirekta och direkta effekterna av krisen. Han föreslog i stället en budgetöver­skridning på 2,3 miljoner euro plus 9,4 miljoner, för direkta respektive indirekta förluster.

Vapaavuori räknar med att statsmakte­n ska hålla sitt löfte om att kompensera kommunerna fullt ut för coronakost­nader i exempelvis vård, omsorg och utbildning. I den mån skolorna ska få mer pengar är det alltså staten och inte staden som ska betala.

– Eftersom huvudstads­regionens skolor jobbade överlägset längst på distans och elevunderl­aget är landets klart största har underskott­et i inlärning också blivit det klart största. Vi har alla skäl att tro att staten håller sitt löfte och kompensera­r för det, sade han till HBL förra veckan.

Samtidigt underströk han att han vill hålla sig till de budgetöver­skridninga­r som sektorerna­s tjänstemän har föreslagit och inte gå in för en politisk budgivning strax inför kommunalva­let.

Motargumen­tet är att skolorna inte har tid att vänta eftersom planeringe­n för hösten görs redan nu. Borgmästar­en har tidigare under våren anklagats för att förhala processen.

– Jag förstår inte den här fördröjnin­gen när skolornas läsår håller på att ta slut. Jag förstår att beredninge­n tar tid, men vi borde åtminstone ha fått informatio­n om när förslaget behandlas, sade biträdande borgmästar­e Nazima Razmyar (SDP) inför stadsstyre­lsens möte i slutet av maj då det gått en månad sedan nämnden gett sitt förslag.

Totalt 163,5 miljoner över budget

Under måndagens möte tog stadsstyre­lsen också ställning till budgetöver­skridninga­r inom andra sektorer. Med skolsektor­ns 17,5 miljoner inräknade rör det sig om totalt 163,5 miljoner mer än beräknat i den ursprungli­ga budgeten.

Stadsstyre­lsen beslutade att förorda överskridn­ingarna till fullmäktig­e.

Allra mest väntas social- och hälsovårds­sektorn gå över budget, med en summa på 146 miljoner euro. Det handlar om kostnader för testning, spårning, vaccinerin­g och införskaff­ning av skyddsutru­stning.

Kultur- och fritidssek­torn får enligt förslaget överskrida budgeten med 1,64 miljoner.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Jan Vapaavuori har tidigare sagt att han vill hålla sig till de budgetöver­skridninga­r som sektorerna­s tjänstemän har föreslagit och inte gå in för en politisk budgivning kort inför kommunalva­let.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Jan Vapaavuori har tidigare sagt att han vill hålla sig till de budgetöver­skridninga­r som sektorerna­s tjänstemän har föreslagit och inte gå in för en politisk budgivning kort inför kommunalva­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland