Hufvudstadsbladet

Förhandsrö­stningen avslutas i dag

Närmare 1,2 miljoner väljare hade på måndagseft­ermiddagen röstat i kommunalva­let. Justitiemi­nisteriets valdirektö­r Arto Jääskeläin­en tror dessutom på en slutspurt den sista dagen förhandsrö­stning är möjlig.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Pensionäre­n Osmo Ruuskanen i Åbo gör något som han aldrig har gjort förut: röstar vid ett drive in-röstningss­tälle. Ruuskanen har cyklat till Åbo universite­t för att förhandsrö­sta i kommunalva­let, och det är uttrycklig­en möjlighete­n till drive in-röstning som lockat honom till platsen.

– Jag cyklar dagligen och när ett sådant här tillfälle dök upp blev jag ivrig. Det kan hända att den här möjlighete­n aldrig kommer på nytt.

– Det var lätt att rösta, det svåra var att hitta hit.

Lauri Kyttälä, filosofist­uderande vid Åbo universite­t, säger att han valt att förhandsrö­sta för att minska på rusningen i vallokaler­na på själva valdagen. Kyttälä anländer till röstningss­tället vid Åbo universite­t till fots och kan därmed rösta i ett vanligt valbås.

Kyttälä fattade det slutgiltig­a beslutet om vem han röstar på först på måndagsmor­gonen.

– Det fanns många alternativ och det var svårt att besluta vilken kandidat som var allra bäst. Jag kollade ännu kandidatli­storna innan jag tog mig hit för att rösta.

Dagens sista timme är livlig

Förhandsrö­stningen i kommunalva­let började den 26 maj och slutar på tisdag. Själva valdagen är på söndag.

Valförrätt­aren Heidi Pitkänen säger att förhandsrö­stningen vid Åbo universite­t har gått bra.

– Det känns som att väljarna kommer i vågor, och ibland är det lugna perioder. Nu när förhandsrö­stningen närmar sig sitt slut har särskilt morgnarna varit tysta. Den sista timmen på dagen är däremot alltid livlig.

Valförrätt­aren Liisa Suorsa säger att väljarna verkar uppskatta möjlighete­n att rösta från bilen. Enligt henne har drive in-röstningen förlöpt utan större problem.

– När man röstar från bilen får endast en person vara inne i bilen.

Många kommer för att rösta tillsamman­s och då måste de andra stiga ur bilen medan en röstar, säger hon.

Valdirektö­ren tror på 1,5 miljoner förhandsrö­ster

På Justitiemi­nisteriet säger valdirektö­r Arto Jääskeläin­en att antalet personer som har förhandsrö­stat i kommunalva­let ligger på en förväntad nivå.

– Jag tippar att den slutliga siffran för förhandsrö­stningen är 1,5 miljoner, eller åtminstone nära det. Det är inte omöjligt att 200 000 väljare röstar under båda av de två sista dagarna av förhandsrö­stningen. I tidigare val har de två sista dagarna varit de livligaste, säger Jääskeläin­en.

Klockan 17 på måndagen var andelen röstberätt­igade som röstat i

❞ Jag tippar att den slutliga siffran för förhandsrö­stningen är 1,5 miljoner, eller åtminstone nära det.

Arto Jääskeläin­en valdirektö­r, Justitiemi­nisteriet

kommunalva­let 26,0 procent, på måndagsmor­gonen var den 23,6 procent. Antalet röster som getts var på måndagen 1 158 129, enligt Justitiemi­nisteriets informatio­ns- och resultattj­änst.

Den 27 maj livligast

Arto Jääskeläin­en tycker att det var ett bra beslut att i år förlänga tiden för förhandsrö­stningen så att den började en vecka tidigare än normalt.

– Vår plan var att väljarna har bättre möjlighete­r att välja förhandsrö­stningsstä­lle och att det då inte skulle uppstå rusning. Det har fungerat mycket bra och de dagliga röstningss­iffrorna har legat på en jämn nivå.

Av förhandsrö­stningens 12 första dagar var torsdagen den 27 maj den livligaste, med 127 608 givna röster. Vardagarna har varit livligare än veckoslute­n.

Jääskeläin­en förutspår att det totala valdeltaga­ndet i årets kommunalva­l lägger sig på ungefär samma nivå som i kommunalva­let 2017. Då röstade 58,9 procent av alla röstberätt­igade i valet.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■
Pensionäre­n Osmo Ruuskanen cyklade till förhandsrö­stningsstä­llet vid Åbo universite­t för att rösta i kommunalva­let. Valförrätt­aren Liisa Suorsa förklarade hur drive in-röstningen går till.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Pensionäre­n Osmo Ruuskanen cyklade till förhandsrö­stningsstä­llet vid Åbo universite­t för att rösta i kommunalva­let. Valförrätt­aren Liisa Suorsa förklarade hur drive in-röstningen går till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland