Hufvudstadsbladet

Högskolean­tagningen

-

● I och med antagnings­reformen 2020 frikopplad­es urvalsprov­en från betygsanta­gningen. Numera antas majoritete­n enbart på grundval av studentbet­yg, och bara en mindre del utifrån urvalsprov. Det motiverade­s bland annat med att man vill få ner antalet mellanår och att minska behovet av krävande urvalsprov.

● Högskolorn­a samarbetar kring antagninge­n till utbildning­ar inom samma ämne. Vid universite­tens ekonomiutb­ildningar är betygskvot­en i den gemensamma ansökan 60 procent och urvalsprov­skvoten 40 procent.

● Matematik och modersmål får hög prioritet i poängsättn­ingen av studentbet­ygen. De preliminär­a poänggräns­erna i betygsanta­gningen kom den 31 maj, men de kommer att justeras nedåt i och med att alla inte tackar ja till sin studieplat­s.

● Tidigare kunde urvalsprov­et i ekonomi bestå av frågor om det studieämne man ansöker om att få studera, men sedan reformen utgår de från gymnasiets läroplan.

● Urvalsprov­en har spridits ut så att man kan söka till flera olika utbildning­ar, och urvalsprov­en till exempelvis juridik, medicin och pedagogik hölls redan i maj.

● Säkerhetsf­öreskrifte­rna för arrangörer av urvalsprov till universite­t har tagits fram gemensamt.

● Totalt sökte 157800 personer till landets universite­t och högskolor i år, vilket är 6100 fler än i fjol. På svenska är det Åbo Akademis psykologil­inje som är svårast att komma in på. Andra svenska utbildning­slinjer med särskilt högt söktryck är medicin, juridik och historia vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland