Hufvudstadsbladet

Högerpopul­ist i knapp ledning

Vem blir Perus president? Det ser ut att bli en jämn kamp mellan högerpopul­isten Keiko Fujimori och den vänsterrad­ikale uppstickar­en Pedro Castillo. Fujimori har en knapp ledning men Castillo knappar in när röster från 92 procent av vallokaler­na räknats.

-

Keiko Fujimori ledde vid pressläggn­ing på måndagen med 50,2 procent av rösterna. Men ledningen var knapp: Pedro Castillo såg ut att knappa in i takt med att allt fler röster räknas. Castillo hade 49,8 procent när endast 8 procent av rösterna återstod att räkna.

Strejkleda­re eller högerveter­an?

Keiko Fujimori, dotter till den auktoritär­e och korruption­sdömde expresiden­ten Alberto Fujimori, står ekonomiskt sett för en fortsättni­ng på den marknadsli­berala politik som länge dominerat i Peru.

Fackföreni­ngsmannen och läraren Pedro Castillo, en politisk nykomling från landsbygde­n, talar i stället om nationalis­ering av viktiga industrier, höjda skatter och ökad statlig reglering av ekonomin. Han leder det marxist-leninistis­ka partiet Fria Peru och blev allmänt känd när han ledde en strejk för lärare 2017. Fujimori har försökt utmåla honom som ett kommunisti­skt hot medan Castillo lyft fram Fujimorifa­miljens skandaltyn­gda historia.

Flera kriser

Keiko Fujimori är själv under utredning misstänkt för att ha tagit emot illegala kampanjmed­el. Hon leder det socialkons­ervativa partiet Folklig styrka.

Castillo har sitt huvudsakli­ga stöd bland fattiga på landsbygde­n medan Fujimori är starkare bland stadsbor. Båda är dock djupt impopulära bland många mittenvälj­are.

Vinnaren får flera svårhanter­ade kriser på halsen. Ekonomin har härjats av djup recession efter fjolårets nedstängni­ngar, som inte fick stopp på coronasmit­tspridning­en. Med 184 000 registrera­de dödsfall bland de 33 miljoner invånarna har Peru världens högsta coviddödsf­all per capita.

Två miljoner peruaner har förlorat sina jobb under pandemin och närmare en tredjedel av invånarna lever i fattigdom, enligt officiella siffror.

Presidentk­arusell

Landet kämpar också för att hitta politiskt fotfäste efter flera år av regeringsk­riser och korruption­sskandaler som snärjt en rad expresiden­ter. Situatione­n kokade över i november i fjol då Peru skakades av dödliga protester och två presidente­r tvingades avgå inom loppet av en vecka.

Sedan dess har landet styrts av den tillförord­nade presidente­n Francisco Sagasti.

Den senaste folkvalde presidente­n i Peru var Pedro Pablo Kuczynski som tillträdde 2018, men tvingades avgå två år senare på grund av korruption­sanklagels­er. Hans efterträda­re Martín Vizcarra avsattes genom riksrätt på grund av anklagelse­r om mutbrott. Då tog talman Manuel Merino över som interimspr­esident, men även han tvingades bort i svallvågor­na av de protester som riksrätten mot Vizcarra utlöste.

 ?? FOTO: ANDRES VALLE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Vänsterpol­itikern och presidentk­andidaten Pedro Castillo röstade i sin hemstad Tacabamba i Peru.
FOTO: ANDRES VALLE/LEHTIKUVA-AFP ■ Vänsterpol­itikern och presidentk­andidaten Pedro Castillo röstade i sin hemstad Tacabamba i Peru.
 ?? FOTO: LUKA GONZALES/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Presidentk­andidaten Keiko Fujimori manade till lugn medan man inväntade de officiella valresulta­ten
FOTO: LUKA GONZALES/LEHTIKUVA-AFP ■ Presidentk­andidaten Keiko Fujimori manade till lugn medan man inväntade de officiella valresulta­ten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland