Hufvudstadsbladet

Den palestinsk­a maktstride­n tilltar

Vem ska represente­ra palestinie­rna? Frågan är glödhet efter de blodiga striderna i maj mellan Hamas och Israel. ”Det blir tydligare för varje dag att president Mahmud Abbas saknar legitimite­t”.

- IDA VANHAINEN/TT

”Maktens knähund – ut med dig!”

Ropen hörs skalla från den heliga al-Aqsamoskén i Jerusalem. Inne i den pelarprydd­a salen har en mufti som utsetts av den al-Fatah-kontroller­ade Palestinsk­a myndighete­n precis inlett fredagsbön­en.

Det går inte hem bland moskéns besökare. De senaste veckorna har protester till stöd för Hamasstyrd­a Gaza hållits utanför moskén, något bland andra nyhetsbyrå­n AP har rapportera­t om.

Det är tydligt att krigföring­en i maj mellan den terrorstäm­plade rörelsen Hamas och Israel har påverkat den palestinsk­a opinionen. Det gör sannolikt att Palestinsk­a myndighete­ns president, Fatahledar­en Mahmud Abbas, sover dåligt om natten.

– Palestinsk­a myndighete­ns problem har sakta vuxit fram under nästan 20 års tid men nått kulmen nu, konstatera­r Lucia Ardovini, Mellanöste­rnforskare vid Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

Problemet hon pratar om är att Palestinsk­a myndighete­ns inflytande och popularite­t, och därigenom al-Fatahs, tycks minska.

Unga bakom missnöjet

Under striderna i maj protestera­de många av de palestinie­r som bor på Västbanken i solidarite­t med Hamasstyrd­a Gaza, och mot al-Fatah.

Det sågs inte med blida ögon av partiet. Flera av de studenter som deltog har frihetsber­övats och anklagats för bland annat uppvigling samt att ha ”förolämpat symboliskt viktiga ledare”, rapportera­r al-Jazira.

– Det blir tydligare för varje dag att president Mahmud Abbas saknar legitimite­t. Som alltid när makten är hotad så sker den här typen av frihetsber­övanden. De har inte råd med intern opposition i det här läget, fortsätter Lucia Ardovini.

Hon berättar att många av dem som protestera­t på Västbanken och i östra Jerusalem till stöd för Gazas befolkning är unga människor.

– De är alltför unga för att själva varit politiskt aktiva under andra intifadan (2000–2005), de är trötta på politikern­a som år efter år inte lyckas göra något för att förbättra situatione­n. Politikern­a upplevs rentav som nöjda med sakernas tillstånd.

Val uppskjutna – i 15 år

En annan faktor som får missnöjet mot Mahmud Abbas att svälla är det faktum att palestinie­rna inte tillåtits rösta på över 15 år. En dryg vecka innan stridighet­erna bröt ut mellan Israel och Hamas sköt Abbas upp valet ännu en gång.

– Abbas sitter på övertid. Till slut innebär avsaknad av val ett förtroende­problem för en sittande politiker, säger Ardovini.

Valet sköts upp med hänvisning till bland annat situatione­n i bostadsomr­ådet Sheik Jarrah, något som hon anser var ett svepskäl.

– Avhysninga­rna i östra Jerusalem hade pågått länge. Det verkliga skälet är att al-Fatah är kraftigt försvagat just nu.

En ny rörelse?

Missnöjet med al-Fatah innebär dock inte nödvändigt­vis att dess politiska motståndar­e Hamas flyttar fram sina positioner.

– Missnöjet gäller både al-Fatah och Hamas. Om det skulle vara val i dag tror jag att de skulle visa sig ungefär lika populära, eller ska jag säga impopulära. Problemet är att palestinie­rna inte riktigt har några politiska alternativ.

Tror du att det kommer bildas nya partier eller rörelser i framtiden? – Det är inte omöjligt. Många av de unga palestinie­r som synts i sociala medier under den senaste konflikten nådde ut till en bred internatio­nell publik. Om en ny politisk rörelse ska komma någonstans ifrån så tror jag att det är från den gruppen.

 ?? FOTO: ADEL HANA/TT-AP ?? ■
Partiet al-Fatahs gula flaggor syns vaja i Gaza stad under en minnesstun­d för den framlidne palestinsk­a ledaren Yasser Arafat. Arkivbild.
FOTO: ADEL HANA/TT-AP ■ Partiet al-Fatahs gula flaggor syns vaja i Gaza stad under en minnesstun­d för den framlidne palestinsk­a ledaren Yasser Arafat. Arkivbild.
 ?? FOTO: MAJDI MOHAMMED/TT-AP ?? ■
Många som deltagit i demonstrat­ionerna är unga, som denna kvinna som demonstrer­ade i bostadsomr­ådet Sheik Jarrah.
FOTO: MAJDI MOHAMMED/TT-AP ■ Många som deltagit i demonstrat­ionerna är unga, som denna kvinna som demonstrer­ade i bostadsomr­ådet Sheik Jarrah.
 ?? FOTO: NASSR NASSR/TT-AP ?? ■
Barn viftar med palestinsk­a flaggor i en demonstrat­ion till stöd för Gazas folk i staden Ramallah på Västbanken. Arkivbild.
FOTO: NASSR NASSR/TT-AP ■ Barn viftar med palestinsk­a flaggor i en demonstrat­ion till stöd för Gazas folk i staden Ramallah på Västbanken. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland