Hufvudstadsbladet

Över 40 döda när tåg kraschade i Pakistan

Mitt i natten spårade Millat-expressen ur på väg norrut. Och tajmningen var sämsta tänkbara – minuten senare kom ett annat pakistansk­t expresståg från andra hållet. Kollisione­n blev våldsam, och tiotals döda grävs nu fram ur de förvridna vagnarna.

- TT-REUTERS

De flesta av de hundratals passagerar­na på Millat-expressen, på väg från den stora kuststaden Karachi norrut i Pakistan, sov när olyckan inträffade vid 03.30-tiden på måndagen. Ett antal vagnar flög av rälsen, och kastades över till spåret bredvid – där Sir Syed-expressen, en annan av linjerna mellan kusten och norra Pakistan, just kom farande.

– Jag var förvirrad och försökte förstå vad som hade hänt, säger passagerar­en Shahid om urspårning­en, till nyhetsbyrå­n AFP.

– Då kom det andra tåget och träffade oss.

Resultatet blev ett kaos av omkullvält­a och sönderslag­na tågvagnar. Hittills räknar polisen till minst ungefär 40 döda. Men räddningsp­ersonalen har ännu inte kunnat genomsöka all förvriden metall, rapportera­r tv-stationer från platsen. Totalt fanns det omkring 1 200 passagerar­e i tågen.

Olycksplat­sen ligger nära järnvägsst­ationen Daharki, långt från alla räddningsr­esurser.

– Eftersom platsen ligger avlägset är räddningsa­rbetet en utmaning, säger en myndighets­talesman till pakistansk­a medier.

Bland annat finns det inte tillräckli­gt med specialutr­ustning för att kunna skära upp vagnvraken. Minst sex vagnar har enligt talesmanne­n totalförst­örts.

Svår olycka tidigare

Pakistan har ett stort järnvägsnä­t, ett arv från den brittiska kolonialti­den. Men underhålle­t är eftersatt, och liksom på bilvägarna är discipline­n dålig och olyckor vanliga.

Den värsta tågolyckan i Pakistans historia inträffade bara ett tiotal mil från måndagens olycksplat­s. Över 300 människor om.

 ?? FOTO: SHAHID ALI/LEHTIKUVA-AFP ?? Tågolyckor likt den i Ghotkidist­riktet tidigt på måndagen är inte ovanliga i Pakistan.
■
FOTO: SHAHID ALI/LEHTIKUVA-AFP Tågolyckor likt den i Ghotkidist­riktet tidigt på måndagen är inte ovanliga i Pakistan. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland