Hufvudstadsbladet

Påläggskal­v

-

Statsminis­tern i Finland har en del förmåner som kommer med tjänsten. Till dem hör bland annat en trävilla, bil med chaufför och inhandlade – kalla(!) – matvaror. Eller så trodde man ända tills nu. Uppenbarli­gen har statsrådet­s kansli gått in för att godkänna leverans av kalla matvaror till nuvarande och tidigare statsminis­trar, utan att ha stöd för detta i lagen.

Det är ju inte bra. Rätt skall vara rätt, så då gäller det att korrigera kutymen och gå vidare? Men nej. Av den uppstådda samhällspo­lemiken att döma är denna fadäs närmast jämförbar med statsminis­terns landsförrä­deri. Det säger en hel del. Finlands ekonomi krymper, vi lever på skuld i accelerera­nde takt och det här är det vi väljer att tjafsa om?

Visst. Det är något olyckligt att statsminis­tern, som gärna läxar upp andra för avlägsenhe­t till finländarn­as finansiell­a vardag, bränner i väg 850 euro i månaden på kall mat. Utifrån den mer till höger varande opposition­ens synvinkel förstärker detta, förståelig­t nog, intrycket av socialiste­rnas tendens att vilja göra slut på andras pengar.

Att tjänstemän­nen sedan försöker mörklägga och trivialise­ra missförstå­ndet skulle knappast ha fått så stort utslag, ifall inte just denna regering haft som vana att läcka fördelakti­g hemligstäm­plad informatio­n och mörklägga olämplig publik informatio­n. Så nu drar opposition­en inför kommunalva­let full nytta av en skitsak som statsminis­tern inte gjort sig skyldig till.

För ifall jag varit statsminis­ter och staben skulle ha sagt åt mig att kall mat hör till jobbet, skulle jag helt sorglöst utnyttjat förmånen för att, ens till den delen, förenkla vardagen för mig och min familj. Statsminis­terskapet är ju inte precis en tillgång vare sig för partnerska­pet eller för föräldrask­apet. Vem av oss skulle då inte utnyttja alla vardagsför­enklande medel som erbjuds?

Då kanske man ändå kan tycka att 850 euro för kall mat i månaden är lite väl mycket? Åtminstone ifall man jämför med genomsnitt­sfamiljen i Finland? Men varför skall man jämföra det tillfällig­a statsminis­terskapet med genomsnitt­sfamiljen? Genomsnitt­sfamiljen åker heller inte omkring i svart bil med chaufför eller bor i landets största trävilla.

Genomsnitt­sfinländar­en har dock precis samma möjlighete­r som alla tidigare och nuvarande statsminis­trar att bli just statsminis­trar. Det har inte minst nuvarande statsminis­ter bevisat. Så vad spelar det för roll om statsminis­tern matas med väl kylda ostron och Beluga-kaviar, morgon, middag och kväll, ifall man nu beslutat göra så?

Uppenbarli­gen har man inte beslutat så, därav polemiken. Uppenbarli­gen är det dock inte heller statsminis­tern som beslutat så, så vad det har med henne att göra undgår mig fullständi­gt. Det är staben som för länge sedan dragit på sig denna ovana. Är något fel är det väl då bara att korrigera misstaget? Att avgöra det hela med acklamatio­n är närmast patetiskt.

Patetiskt är även regeringen­s åtgärder att maximera den finska ekonomins framtidsut­sikter, men det är en annan sak. Dock den sak vi borde sätta krutet på.

"Nu drar opposition­en inför kommunalva­let full nytta av en skitsak som statsminis­tern inte gjort sig skyldig till."

 ??  ?? MARTIN PAASI är sparekonom på bank.
MARTIN PAASI är sparekonom på bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland