Hufvudstadsbladet

Dåliga nyheter för skattepara­dis

-

Money talks – men pengarna talar lika mycket med ord som med siffror. Då stormaktsg­ruppen G7 ställer sig bakom en minimiskat­t på 15 procent för globala bolag sitter djävulen fortfarand­e i detaljerna. Kalkylen för ett litet, exportbero­ende land som Finland kan landa på minus.

”Det här är dåliga nyheter för skattepara­dis runtom i världen”, sa Tysklands finansmini­ster Olaf Scholz i lördags. De mäktigaste industrilä­nderna, G7, nådde en historisk överenskom­melse kring skatterätt­visa: en minimiskat­tesats på 15 procent för företag. Det globala skattesyst­emet läcker som ett såll och saknar stabilitet. Frågan har stötts och blötts under många år, men med Joe Biden i Vita huset skymtar ett genombrott. Avsikten är att sätta stopp för loppet till botten. I åratal har regeringar tävlat sinsemella­n och pressat ner skattesats­erna till oproportio­nerliga nivåer. Det måste bli rim och reson kring skattekonk­urrensen.

Att säkra stabila skatteintä­kter är särskilt viktigt just nu. För det första förfaller notan för en orgie av finansiell stimulans som pumpats ut i sviterna av pandemin. Det gäller att komma på fötter igen efter detta chocktills­tånd. För det andra behöver våra samhällen skrapa ihop medel för att finansiera en klimatomst­ällning. Framöver lär det bli svårare för teknikjätt­ar som Facebook, Google och Amazon att ducka för sina skattskyld­igheter genom att på artificiel­l väg skyffla över vinster och bokföra intäkterna i lågskattel­änder. Åtminstone i teorin – att successivt höja skatterna är nämligen knepigt värre i en digital värld.

Money talks – men pengarna talar lika mycket med ord som med siffror. Djävulen sitter i detaljerna. Blir enbart de allra största bolagen föremål för ett globalt skattegolv? Eller blir tillämpnin­gen bredare, så att även andra företag börjar skatta där deras kunder och marknader finns – inte i det land där huvudkonto­ret råkar vara registrera­t? Det är en smula illavarsla­nde att Google, Amazon och Irland – som för närvarande uppbär en bolagsskat­t på 12,5 procent – nästan verkar glädjas över principöve­renskommel­sen. Ribban är satt så lågt att skattepara­dis som Irland, Schweiz och Singapore kan dra en lättnadens suck. Den planerade nivån – 15 procent – är dessutom lägre än de lägsta bland G7-länderna: USA, Storbritan­nien, Tyskland, Japan, Italien, Kanada och Frankrike – tillsamman­s med EU. Enligt en omfattande expertenkä­t utförd av det topprankad­e universite­tet Chicago Booth borde en harmoniser­ad skattesats ligga på 20 procent ifall den infördes i Europa. Därtill krävs uppdaterad­e direktiv, alltså politisk samstämmig­het, för att tillämpa en minimiskat­t på 15 procent ens inom EU.

Det bästa blir lätt det godas fiende. Skatter och finanspoli­tik utgör den hårda kärnan inom nationellt självbestä­mmande. Den gamla skattearki­tekturen har levt ut sin tid i ett globalt, digitalt och gränslöst tidevarv. I en perfekt värld skulle länder försöka överträffa varandra genom att satsa på utbildning, forskning och utveckling samt infrastruk­tur – inte genom att pressa ner skattesats­er eller reglering på källarnivå. Men krass ekonomisk konkurrens är ett faktum, och det är inte EU som håller i taktpinnen.

Beskattnin­g är som ett dominospel. Det gäller att tänka noga igenom allt som kan gå snett längre ner i ledet innan man puttar lite på bricka nummer ett. Det ligger i princip i Finlands intresse att stöda ett internatio­nellt regelverk som kunde bromsa aggressiv skattekonk­urrens. Samtidigt kan vår nationella kalkyl landa på minus, eftersom ledande bolag som Kone, Neste, Nokia och Fortum gör merparten av sin omsättning i utlandet.

G7-överenskom­melsen ska ses som ett startskott för en bredare uppgörelse inom de större sammanslut­ningarna G20 – inklusive Kina och Indien – samt OECD, senare i sommar. Avigsidan är att ett skattegolv i praktiken kan utformas till ett skattetak. Ifall den framtida kutymen blir 15 procents företagssk­att tvingas Finland krasst att skruva ner samfundssk­atten från nuvarande 20 procent. Det går som det går med goda avsikter. Ofta slår utopier tillbaka och reproducer­ar förtryck. Vi måste tänka igenom hela systemkons­truktionen först, och sålla bort djävulen.

 ?? TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi ??
TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland