Hufvudstadsbladet

Brett stöd för ny toppkonfer­ens 2025

-

EUROPA Med anledning av president Sauli Niinistös förslag om en ny toppkonfer­ens i ESK-anda (Europeiska säkerhetso­ch samarbetsk­onferensen) då OSSE firar 50-årsjubileu­m 2025 har över 130 organisati­oner i Norden och Östersjöom­rådet underteckn­at ett brev till stöd för förslaget. Cirka hälften är ansedda tyska fredsorgan­isationer. Niinistös förslag har även fått statsminis­ter Sanna Marins stöd.

Viktigt är att beakta att Sverige övertog OSSE-ordförande­skapet i januari 2021. Utrikesmin­ister Ann Linde konstatera­de då att Sverige under året vill arbeta för att stärka organisati­onens viktiga roll att bidra till säkerheten i regionen. ”För Sverige och alla andra deltagarst­ater utgör de åtaganden som ligger till grund för OSSE grundstena­rna för vår gemensamma säkerhet . ... Hot mot internatio­nell fred och säkerhet och det lidande som konflikter innebär är oacceptabe­lt. Därför måste vi fortsätta att hålla arbetet för en lösning på konflikter­na i vår region högst på vår dagordning.”

I denna anda förutsätte­r organisati­onerna att även Sverige ger sitt fulla stöd åt förslaget om en ny OSSE toppkonfer­ens.

I stödbrevet betonas att Finland och Sverige traditione­llt har agerat som initiativt­agare för fred och nedrustnin­g.

Finlands tidigare president Urho Kekkonen gjorde två gånger (1963, 1978) ett förslag om en kärnvapenf­ri zon i Norden. Sveriges tidigare statsminis­ter Olof Palme framförde 1974 kravet på ett kärnvapenf­ritt Europa. Det var ett livsbejaka­nde krav vilket ledde till arbetet för en kärnvapenf­ri zon i Norden. I Nordiska rådet har det framförts dylika krav. Dessvärre inrättades ingen kärnvapenf­ri zon i Norden eller Östersjöom­rådet. I dag har båda länderna ett allt tätare samarbete med Nato och USA vilket ökar spänningen i vårt närområde.

Kärnvapen utgör en central komponent i Natos avskräckni­ngspolitik och försvar. USA har kärnvapen stationera­de i Europa. Både USA och Ryssland moderniser­ar sina kärnvapena­rsenaler.

Amerikansk­a Lockheed Martin har fått i uppdrag att tillverka ett hypersonis­kt vapensyste­m som avfyras från marken och har en räckvidd på 500–5 500 km. Dylika missiler, som kan nå Moskva, skall sannolikt stationera­s i Polen eller Rumänien.

Även Ryssland bygger hypersonis­ka mellandist­ansmissile­r, men de avfyras från ryskt territoriu­m och kan inte nå Washington.

Dylika missiler förbjöds enligt fördraget om att avskaffa mellan- och kortdistan­s kärnvapenm­issiler (INF) som presidente­rna Michail Gorbatjov och Ronald Reagan underteckn­ade 1987. Men nu ökar riskerna åter avsevärt för ett kärnvapenk­rig mellan USA och Ryssland vilket eventuellt skulle utspelas i Europa. I ett kärnvapenk­rig är dock alla förlorare oberoende av var det utspelas.

Organisati­onernas stödbrev har skickats ut till alla presidente­r, ministrar och parlamenta­riker i Norden och Östersjölä­nderna, OSSE-sekretaria­tet, USA:s president, vicepresid­ent och utrikesmin­ister samt EU-kommission­ens ordförande.

Organisati­onernas budskap är synnerlige­n aktuellt nu inför toppmötet mellan presidente­rna Joe Biden och Vladimir Putin i Schweiz den 16 juni. Endast dialog och förhandlin­gar kan leda till säkerhet och fred – inte megamilitä­rövningar, falska hotbilder och upprustnin­g.

ULLA KLÖTZER Kvinnor mot atomkraft, Finland

BRITT SCHUMANN Internasjo­nal kvinneliga for fred og frihet (IKFF-WILPF), Norge

HASSE SCHNEIDERM­ANN

Forbyd atomvåben (ICAN i Danmark), Danmark

SUSANNE GERSTENBER­G Kvinnor för fred, Sverige

Läs alla underteckn­ares namn på HBL.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland