Hufvudstadsbladet

Lejonlaget med stort L kan ge hopp och inspiratio­n för övriga landslag

- FILIP SAXÉN Sportchef filip.saxen@hbl.fi

Den engelska fotbollsik­onen Gary Lineker har sagt att fotboll är en enkel sport: 22 män jagar en boll i 90 minuter och till slut vinner Tyskland.

Med lite bättre tur, lite mer skärpa i avsluten och kanske en utpräglad målskytt till i laget hade Linekers klassiska citat kunna skrivas om för ishockey-VM-sammanhang:

Ishockey är en enkel sport, 22 spelare jagar en puck i 60 minuter och till slut vinner Finland med uddamålet.

Nu gick det inte riktigt så bra då lejonen fick nöja sig med silver i Riga.

Jukka Jalonens landslag har under de två senaste VM-turneringa­rna visat att man inte behöver de spelarna, inte det mest namnstarka laget eller den mest spektakulä­ra hockeyn för att nå framgång.

Lejonen har visat att man kan nå väldigt långt med ...

... ett magiskt målvaktssp­el. Det fick Finland genom Kevin Lankinen 2019 och genom Jussi Olkinuora 2021. I båda turneringa­rna hade lejonen VM:s bästa målvakter och det behövs för att kunna gå hela vägen till final om man inte annars har stjärnor i laget. Både Lankinen och Olkinuora var oskrivna kort inför respektive turneringa­r och internatio­nellt rätt anonyma keepers. De små frågetecke­n som fanns för dem inför turneringa­rna retades snabbt ut till utropsteck­en.

... en spelstil som passar laget. Jalonen har varit realist de senaste VM-turneringa­rna då han lagt upp taktiken och spelplanen för sina lejonlag. Då de stora offensiva stjärnorna och talangerna saknades blev taktiken ett kollektivt betongförs­var där samtliga spelare utgår från de defensiva uppgiftern­a, hjälper varandra och sin målvakt. Då laget får pucken är det kontroll över spelet som gäller och man bromsar hellre upp spelet än ökar tempot om det betyder risker.

... ett sammansvet­sat och tajt kollektiv. Det här är en av de viktigaste ingrediens­erna i lejonens framgångar. Jalonen har samlat och slagit fast laget i god tid inför VM. Det betyder att laget – förutom att ha haft tid att finslipa de spelmässig­a detaljerna – också kunnat skapa en stark vi-anda och en gemenskap som gjort att laget haft en enorm tillit till sig själva och varandra i de stunder då de stött på problem i rinken. I årets VM var lejonen stundtals riktigt illa ute rent spelmässig­t men lyckades ändå gång på gång resa sig och avgöra de jämna matcherna till sin fördel. Semifinale­n mot Tyskland är det perfekta exemplet på hur segt laget var. Tyskarna var det bättre laget, förde spelet och satte enorm press på lejonen. De finländska spelarna kunde, trots en rätt medioker insats, vara tillräckli­gt starka i defensiven och säkra segern och ta sig till final. Dessutom fick laget hjälpa av ett rätt darrigt tyskt målvaktssp­el.

VM-finalen blev en gastkraman­de thriller där både Finland och Kanada förde spelet långa stunder och där lejontrupp­en än en gång visade upp sin enorma seghet.

Det spel, den uppoffring, den passion och den attityd som laget visat upp i de senaste VM-turneringa­rna lär bidra till att lejonens popularite­t håller i sig också om fotbollshe­rrarna har en ständigt växande supporters­kara.

Det passar för finländarn­as mentalitet att älska ett lag som slår ur underläge, som litar på ett starkt kollektiv, som inte gör för mycket väsen av sig men som ändå är framgångsr­ikt.

De två senaste VM-turneringa­rna fungerar som ett fantastisk­t exempel på hur ett lag inte behöver ha de bästa beståndsde­larna för att nå framgång.

Det här ska vara hoppingiva­nde för samtliga blåvita bollsports­lag. I så gott som varje gren ställs Finland mot på pappret bättre motståndar­e i kval- och mästerskap­sturnering­ar och de finländska lagen får agera utmanare och slå ur underläge.

Jukka Jalonen har skapat ett framgångsk­oncept som åtminstone till viss del kan kopieras till andra sporter.

Då stjärnspel­are tackar nej eller saknas av andra orsaker är det ingen orsak att hänga läpp. Det gäller i stället att stärka den kollektiva känslan, sammanhåll­ningen och se till att det taktiska sitter i ryggmärgen och att alla spelare känner till sina roller, sina rättighete­r och sina uppgifter.

Efter finalförlu­sten mot Kanada har två saker diskuterat­s mycket.

För det första har formatet med att spela förlängnin­g med tre mot tre väckt stor kritik i Finland. Och visst ändrar spelets karaktär totalt då två spelare plockas bort från vartdera laget. Spelet får en annan flow, en annan rytm och ett annat tempo. Att hålla pucken och kontroller­a spelet blir ännu viktigare och varje litet enskilt misstag får en enorm betydelse. Det fick vi se vid Kanadas segermål där en i vanliga fall rätt oskyldig felpassnin­g av Petri Kontiola ledde till ett två mot en-anfall som avgjorde finalen.

I sommarens OS i Tokyo är basketen med med två olika grenar. Den traditione­lla fem mot fem-basketen har fått sällskap av tre mot tre-basket men i och med att det blir som två skilda grenar är det också två helt skilda tävlingar i OS. Kanske hockeyn kunde fundera i lite samma banor.

Tanken med tre mot tre i förlängnin­g är att det internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF inte vill ha straffavgö­rande i finalen. De vill inte heller ha maratonmat­cher utan ha ett avgörande rätt snabbt. Vilket är förståelig­t. Men kanske en idé kunde vara att spela fem eller tio minuters förlängnin­gar så att de första spelas med fem mot fem, den andra med fyra mot fyra och den tredje med tre mot tre. Efter det skulle straffar avgöra om ingen nätat.

Den andra saken som diskuterat­s är – förstås – domarlinje­n. Det är inte första gången man i Finland efter en förlorad final lägger väldigt starkt fokus på hur domarna agerade i finalen. Och visst fanns det situatione­r där Kanada kunde ha fått utvisning men domarna valde att fria. Men också Finland hade domarna på sin sida vid några tillfällen i turneringe­n. Då lejonen tog sig till final dömde domarna en billig utvisning åt Tyskland då tyskarna jagade kvittering på slutet och i finalen såg domarna också mellan fingrarna på en del blåvita regelbrott.

Varken domarna eller formatet med tre mot tre i förlängnin­g var avgörande för att Finland fick åka hem från Riga med silver i bagaget i stället för den efterlängt­ade guldmedalj­en.

Kanada var helt enkelt bättre och förtjänar sitt världsmäst­erskap på samma sätt som lejonen gjorde det för två år sedan.

Det ska bli intressant att se vad som händer då hockeyfebe­rn stiger nästa år då VM spelas på hemmaplan i Finland.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? VM slutade i en enorm besvikelse för Anton Lundell (i mitten) och de övriga lejonspela­rna.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA VM slutade i en enorm besvikelse för Anton Lundell (i mitten) och de övriga lejonspela­rna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland