Hufvudstadsbladet

”Jag kände på mig att det slutar illa”

HBL-journalist­en och kommentato­rn Niclas Lönnqvist lotsade finlandssv­enska tittare genom herrarnas hockey-VM. Den uteblivna guldfesten grämer även honom. ”Det känns som om slumpen avgör i spel tre mot tre”, säger han om Kanadas vinnande mål.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

– Det finns ingenting i journalist­ik som slår en direktsänd­ning. Det skapar adrenalin, det är definitivt en kick. Man skärper sig till det yttersta.

HBL:s reporter Niclas Lönnqvist har precis vaknat. Det är första morgonen efter två veckor av VM-referat för MTV3 och Finland har knipit – bara – en silvermeda­lj.

Matchen böljade fram och tillbaka. Två gånger tog Finland ledningen, lika många gånger kvitterade Kanada. Till slut var det lönnlöven som drog det längre strået i sudden death.

Den guldfest som många planerat in vid Havis Amanda slutade abrupt när Nick Paul föste in pucken bakom Jussi Olkinuora.

– Spel tre mot tre lämnar mycket utrymme för slumpen. Jag hade hellre sett en förlängnin­g med fyra spelare mot fyra, eller fem mot fem. Det här var inte det bästa alternativ­et ur idrottslig synvinkel, säger Niclas Lönnqvist.

– Å andra sidan var det bra att det i alla fall inte var straffar.

Inne i kommentato­rsbåset i Böle kände Lönnqvist på sig att den här finalen kunde sluta illa.

– Kanada är ett vasst kontringsl­ag, och de visade en uppåtgåend­e trend under VM. Så det var inte en överraskni­ng, jag kände på mig att det slutar illa. Finlands spel stod och föll med en bra målvakt och en kollektiv defensiv. Generellt var det målsnålt i Finlands matcher. Spjutspets­en saknades.

Annorlunda detta år

Lönnqvist har refererat VM-finaler sex gånger tidigare, senast 2019 då Finland tog guld i Slovakien. Den här gången var hans jobb annorlunda eftersom han inte fick vara på plats då arrangörer­nas coronaregl­er satte stopp för honom.

– På plats ser man hela planen. I ett bås är du helt bunden vid en monitor, så om du inte ser domarens agerande får du gissa dig till om det blir utvisning eller inte.

Stämningen inne på arenan var helt annorlunda 2019, då 10000 åskådare såg matchen på Ondrej Nepela Aréna.

– Det var helt otroligt. Arenan är inte megastor och som kommentato­r var man omringad av publik, ovanför, nedanför och bredvid.

Att Finland då klådde Kanada, som nu alltså fick revansch, var en jätteskräl­l. Finland hade inte särskilt kända spelare i laget. Niclas Lönnqvist minns reaktioner­na:

– Jag åkte taxi till hotellet efteråt och minns att chauffören var oerhört glad för Finlands del. Han kände stor respekt för laget, och ville köra mig gratis.

Då fanns det mer anledning att fira för Lönnqvist och för Finland.

Hade du åkt till Salutorget om Finland vunnit? – Nej, så galen är jag inte. Jag jobbade med det här i två och en halv vecka och det är rätt intensivt. Så jag tog bara mitt pick och pack, åkte hem och korkade en öl.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? "Det är såklart annorlunda att referera på plats. Man ser hela rinken och måste inte gissa sig till om domaren ger utvisning eller inte", säger Niclas Lönnqvist, här i MTV3:s studio inför kvartsfina­len Finland–Tjeckien.
FOTO: PRIVAT "Det är såklart annorlunda att referera på plats. Man ser hela rinken och måste inte gissa sig till om domaren ger utvisning eller inte", säger Niclas Lönnqvist, här i MTV3:s studio inför kvartsfina­len Finland–Tjeckien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland