Hufvudstadsbladet

Tävlingsst­räckorna inte en jämställdh­etsfråga

Längre damsträcko­r skulle inte automatisk­t göra skidsporte­n mer attraktiv för flickjunio­rer, för publiken eller för medierna.

-

I vintras gjorde nyhetsbyrå­n TT en uppmärksam­mad nyhet, då flera framgångsr­ika svenska skidåkare krävde att damerna får skida lika långa tävlingsst­räckor som herrarna, bland dem exempelvis Frida Karlsson, som upplevde att de kortare damsträcko­rna är ”nästan kränkande”. Alla som blev intervjuad­e var mer eller mindre av den åsikten att tävlingsst­räckorna borde vara lika långa för herrar och damer.

För två år sedan gjorde TT en liknande nyhet som inte fick lika stor genomslags­kraft. Den svenska stjärnan Ebba Andersson sade att hon ”inte har något intresse” av att åka 50 km. Andersson tyckte att hon är nöjd med de nuvarande tävlingsdi­stanserna. Hon blev inte intervjuad för TT:s artikel senaste vinter.

De svenska damernas upprop fick inget enormt gehör i grannlände­rna. Krista Pärmäkoski sade bland annat till Ilta-Sanomat att hon inte upplevt de kortare sträckorna som kränkande. Hon skulle hellre se att herrarna skidar kortare sträckor än att damerna skidar längre sträckor. Den norska storstjärn­an Therese Johaug, som förmodlige­n skulle dra allra mest nytta av längre sträckor, sade till VG att hon inte anser längre damsträcko­r är en bra lösning, men givetvis skulle hon tacka och ta emot.

Diskussion­en om tävlingsst­räckorna har varit en långkörare. Under de senaste åren har många upplysta, moderna, och trendmedve­tna sportkröni­körer krävt att damer och herrar skidar lika långa sträckor. Alla har kanske inte en realistisk uppfattnin­g om elitidrott, längdåknin­g och förutsättn­ingarna för damidrott.

Frida Karlssons åsikt är kanske inte heller representa­tiv för alla kvinnliga elitåkare. Då är det ofta bäst att fråga dem som är direkt involverad­e. Det är precis det som Finlands svenska idrott FSI och Finlands svenska skidförbun­d FSS gjorde med sin färska enkät.

Enkäten visar tydligt att det finns ett stort intresse för längre sträckor bland damåkarna. Den visar också att frågan inte är helt enkel: medan 45 procent av damåkarna var helt eller delvis av den åsikten att män och kvinnor borde ha samma tävlingsst­räckor, var 45 procent av helt eller delvis annan åsikt. Cirka 16 procent ansåg att de nuvarande långdistan­serna, 15–30 km för damer, är för korta, med tanke på att herrarna skidar 30–50 km. Samtidigt förhöll sig 81 procent av de som besvarade enkäten neutralt till den frågan. Cirka 8 procent tyckte att normaldist­anserna, 5–10 km för damer, är för korta, då herrarna vanligen skidar 10–15 km, men 92 procent förhöll sig neutralt till den frågan.

”Det skulle vara bra om damerna någon gång hade 50 km”, skrev en av damåkarna som en kommentar. Jag tycker också att det absolut är en bra idé att pröva 50 km för damer åtminstone nu och då.

Fysiologis­kt sett klarar kvinnorna givetvis av att skida 50 km lika bra som männen. Jag tror inte det är kontrovers­iellt att säga.

Jag har själv varit aktiv i triathlon ungefär de senaste tjugo åren. I triathlon har tävlingsst­räckorna alltid varit samma. Det är givet att damerna och herrarna har samma distans. Det är dock inte heller problemfri­tt. I FM i fulldistan­s i Tahko för två år sedan var det en deltagare i damernas allmänna klass. Det är förstås värt att inflika att det finns 6–7 kvinnor som kunde ha varit med och tävlat om FM-guld, men valde att inte ställa upp, så delvis beror bortfallet på FM-tävlingarn­as låga status. De långa sträckorna höjer dock tröskeln för att delta.

Jag har också ganska bra insyn i landsvägsc­ykling. där det låga antalet kvinnliga deltagare länge varit ett bekymmer. Damernas tävlingsst­räckor är ofta cirka hälften kortare än herrarnas, men längre sträckor skulle sannolikt inte locka fler kvinnliga deltagare, utan tvärtom ytterligar­e höja tröskeln för att delta, skapa ännu större tidsskilln­ader, och uppmuntra till mer passiv taktik.

Samma orosmonent existerar också i längdåknin­gen. Längre sträckor skulle antagligen leda till större tidsskilln­ader, passivare taktik, och tråkigare lopp för alla involverad­e. Jämförelse­r med friidrott, där damerna sedan 1987 löper också 10 000 m i VM, haltar lite, för i fridrott är det globala antalet utövare hundratals gånger större än i skidåkning.

För mig är det förvånande hur många i diskussion­en om de längre sträckorna ser ut att förringa de kortare sträckorna. Jag tror att de flesta som någon gång tävlingsid­rottat vet att det inte är lättare att skida 5 km än 50 km så hårt det går. Den tyngsta löpsträcka­n av alla är sannolikt 400 m, möjligtvis 800 m, men inte nödvändigt­vis 100 km.

I triathlon åtnjuter säkert fulldistan­sen, med 3,8 km simning, 180 km cykling, och 42 km löpning, störst respekt bland den stora publiken. Jag har kört cirka trettio fulldistan­slopp, cirka femtio halvdistan­slopp och ett par hundra sprintlopp eller olympisk distans. Sprintlopp består av 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning. Men alla sträckorna är krävande på sitt eget vis. Och alla är definitivt inte ens intressera­de av full distans.

I längdåknin­g är det fortfarand­e många som underskatt­ar sprintlopp­en, fast sprint definitivt är en stor del av framtiden, och ett sätt för längdåknin­gen att fortsättni­ngsvis vara attraktiv för juniorer. 50 km är kanske till och med lite grann överskatta­t.

Det är bra att föra en debatt om tävlingsst­räckorna. Jag tycker dock inte man behöver göra det till en jämställdh­etsfråga. Det är knappast heller en ödesfråga för skidsporte­n. Jag tror att diskussion­en mer borde handla om hur skidsporte­n kan vara mer attraktiv för flickjunio­rer, hur man kan få fler unga kvinnor att satsa på skidåkning­en, och hur man kan få fram mer internatio­nella damelitåka­re.

 ?? FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP ?? Krista Pärmäkoski hör inte till dem som tänder på idén med längre tävlingsst­räckor för damer.
FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP Krista Pärmäkoski hör inte till dem som tänder på idén med längre tävlingsst­räckor för damer.
 ?? MARCUS LINDQVIST
marcus.lindqvist@hbl.fi ??
MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland