Hufvudstadsbladet

”Att bli pappa har gett mig annat tankesätt”

- HENRIK SKIÖLD/TT

Svenska landslagss­tjärnan Emil Forsberg har blivit riktigt bra kompis med ... Emil Forsberg. – Jag är lite lugnare och tryggare. Har andra prioriteri­ngar i livet. Att bli pappa har gett mig ett annat tankesätt. Tidigare lade jag för stor press på mig själv, säger han.

Vänskaper är viktiga. Det skadar aldrig att börja med att vårda en god relation till sig själv. Då öppnar sig oanade möjlighete­r, även i yrkeslivet. Forsberg, 30 i höst, har emellanåt varit en stingslig herre, inte sällan med taggarna utåt. Där är vi inte nu. På livets uppsida njuter han av familjeliv­et som pappa och den uppskattni­ng han känner både i landslaget och hemma i Leipzig, klubben han nyligen förlängde kontraktet med.

– Jag som person är betydligt lugnare nu. Jag har blivit far, tänker på ett annorlunda sätt nu och är tryggare i mig själv.

Det tror han är en stor del i förklaring­en till de framgångar han har på planen, i rollen som offensiv mittfältar­e.

"Funderar inte så mycket"

– Jag försöker helt ärligt gå ut och ha kul och funderar inte på så mycket annat. Vad som räknas är vad vi gör tillsamman­s. Jag är tryggare i mig själv, vågar göra lite mer fel. Förr lade jag för mycket press på mina axlar, då är det lätt att det låser sig.

– När man blir lite till åren, blir man lite klokare och jag känner att jag är i god form nu och fortfarand­e ung och hungrig.

Han påpekar också hur viktigt det är att han vet var han spelar de kommande åren. Få spelare har omgärdats av så många rykten som Emil Forsberg.

– Det har varit en del rykten genom åren, men den här gången klaffade allt riktigt snabbt med att den nye tränaren ringde mig. Vi hade ett bra snack, klubben presentera­de hur den vill ha det, vi hur vi ville ha det och efter det gick det snabbt.

Trivs utmärkt i Leipzig

– Det känns skönt med fyra år. Det är viktigt för familjen. Vi trivs riktigt bra. Leipzig är en europeisk toppklubb. Vi slutade tvåa i ligan och tog oss vidare från en riktigt svår grupp i Champions League. Det känns riktigt bra inför nästa säsong.

När tränaren Julian Nagelsmann lämnade för Bayern München trodde många att Forsberg också skul

Vi har alltid sagt att vi i sista tredjedele­n ska våga, ha mod. Jag tycker att vi har blivit ännu bättre på det.

le ta steget bort från Leipzig. I stället fick han ett mycket gott intryck av ersättaren, amerikanen Jesse Marsch.

– En stor del i varför jag stannade var att Jesse kom och att jag älskar staden och klubben mycket och jag och min familj känner oss trygga där. Det har varit närmare andra gånger än nu. Hasan (Cetinkaya, agenten) löste allt snabbt och sedan var det bara att skriva på pappren.

Forsberg går in i sitt tredje mästerskap med en bild av ett landslag som utvecklats, inte minst offensivt tack vare ett gäng yngre spelare som skolats in.

– Det är jättekul att det kommer fram yngre förmågor som gillar att spela fotboll på ett visst sätt. Jag tycker att vi de senaste två åren har utvecklat anfallsspe­let ännu mer. Vi har alltid sagt att vi i sista tredjedele­n ska våga, ha mod. Jag tycker att vi har blivit ännu bättre på det. Vi har hittat fler lösningar än tidigare.

Han trycker också på den goda stämningen i truppen, en faktor som kan räcka långt i det som snart väntar.

– Alla som är här älskar att spela i landslaget, sammanhåll­ningen är på topp och det är då man uppnår något stort när man är så pass tajta tillsamman­s. Bara det kan göra att vi tar oss långt i EM, säger han.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Emil Forsberg trivs bättre med sig själv – något han tror har gett resultat även på planen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Emil Forsberg trivs bättre med sig själv – något han tror har gett resultat även på planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland