Hufvudstadsbladet

”Svagaste Spanien på länge”

Bara tio spelare från La Liga. Inte en enda från Real Madrid. Spanien har genomgått en förvandlin­g. – Det här är ett av de svagaste spanska landslagen på mycket länge, säger experten Marcelo Fernández.

- MIKAEL WIDERBERG/TT

När Spanien 2012 vann fotbolls-EM kom hela 19 av 23 spelare i truppen från La Liga. Fem av dem spelade i Real Madrid, sju i Barcelona.

I EM 2016 plockades 14 spelare i truppen från den inhemska ligan och hälften av dem spelade i de två storlagen.

I sommarens Europamäst­erskap har endast tio av 24 spelare Spanien som sin hemvist. Och vad som är kanske än mer uppseendev­äckande är att Real Madrid inte har en enda representa­nt i truppen, för första gången någonsin i mästerskap­ssammanhan­g, samtidigt som Barcelona bidrar med blott tre namn. Är det en slump – eller en trend?

Globaliser­ingen spelar roll?

Svenska C Mores expert på spansk fotboll, Marcelo Fernández, tror mer på det senare alternativ­et.

– Spanska spelare har blivit mer attraktiva för klubbar i Europa.

– Det är billigare för storlag i andra länder att köpa bra spelare i Spanien än i exempelvis England, många klubbar kan fynda bra spelare i Spanien. Klubbar utanför Spanien kan också locka med högre löner. Så till viss del leder globaliser­ingen till att det har blivit så här. Ta en spelare som Ferran Torres i Manchester City. Han borde ju spela i Barcelona, säger han.

Fernández tror att vi kan fortsätta få se landslagsu­pplagor likt denna om Real Madrid och Barcelona inte tänker om.

– Hur det blir framöver beror mycket på vilka satsningar klubbarna gör. Om de väljer att satsa mer på egenfostra­de spelare så kommer ju de spelarna på sikt att bli landslagss­pelare. Men det kommer nog vara vanligt att spelare rör på sig utomlands, säger han.

Magstark petning

När den spanske förbundska­ptenen Luis Enrique presentera­de truppen var det många som höjde på ögonbrynen. Marcelo Fernández var en av dem. Alla frågade sig samma sak: Var är Sergio Ramos? Real Madrids stjärnback har förvisso haft skadeprobl­em under säsongen, men lämnades alltså hemma. Detta trots att han är Spaniens meste landslagsm­an genom tiderna.

– Det är magstarkt att inte ta med Sergio Ramos, säger Fernández.

– Nu vet jag inte exakt hur hans skadeläge är men det är märkligt att han bara har tagit ut 24 spelare i stället för 26 som man får. Det är en konstig EM-trupp.

Fernández är frågande till varför ytterligar­e ett par namn från Real Madrid har petats.

– Att Nacho (mittback) inte är uttagen är väldigt märkligt. Det är samma sak med Marco Asensio (mittfältar­e), även om jag förstår den petningen lite mer.

Marcelo Fernández tror att spanjorern­a tar sig vidare till slutspel, men någon ny mästartite­l kommer det inte att bli.

– Sedan tar det stopp ganska snabbt. Det här är ett av de svagaste spanska landslagen på mycket länge, säger han.

 ?? FOTO: CRISTINA QUICLER/LEHTIKUVA-AFP ?? Förbundska­pten Luis Enrique har tagit ut en annorlunda EM-trupp. Bara tio spelare kommer från La Liga, inte en enda från Real Madrid.
FOTO: CRISTINA QUICLER/LEHTIKUVA-AFP Förbundska­pten Luis Enrique har tagit ut en annorlunda EM-trupp. Bara tio spelare kommer från La Liga, inte en enda från Real Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland