Hufvudstadsbladet

Operasälls­kap trotsade pandemires­triktioner

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Officiellt var föreställn­ingarna ”inställda” men i publiken på Alexanders­teatern i Helsingfor­s satt ändå ett trettiotal personer i helgen, trots att högst tio personer får delta inomhus i offentliga tillställn­ingar. Helst hade arrangören Opera Box kallat på polis för att ta strid med regionförv­altningsve­rket.

I helgen skulle Opera Box ge tre föreställn­ingar av Sebastian Fagerlunds kammaroper­a Döbeln. Men på Alexanders­teaterns hemsida kunde man läsa att föreställn­ingarna var inställda.

Enligt gällande restriktio­ner får högst tio personer delta i offentliga tillställn­ingar inomhus. Det hindrade dock inte operasälls­kapet från att visa verket för en inbjuden publik, på samma tid och plats.

Hur blev den offentliga tillställn­ingen privat, producent Ville Salonen? – Om tillställn­ingen hade varit offentlig kunde vi bara ha sålt tio biljetter, men vi ville visa operan för en lite större skara så vi släppte in drygt trettio personer på genrepet och två ”föreställn­ingar”. I det avseendet handlade vi enligt gällande regler.

– Tio personer är en så barnslig mängd, att de biljettint­äkter på 150 euro som hade tillfallit oss efter provisione­r saknade betydelse för helheten. Däremot välkomnade vi donationer.

Många opera- och teatersäll­skap har valt att flytta fram sina produktion­er. Föreställn­ingarna av Döbeln hade också flyttats fram en gång. Varför valde ni att ge operan nu? – Vi har så många produktion­er på kommande att det ofrånkomli­gt hade påverkat hela flödet om vi hade ruckat på tidtabelle­n. Eftersom vi hade fått generösa bidrag från fonderna ville vi visa verket för så många som möjligt.

För Döbeln har Opera Box fått sammanlagt 40 000 euro från Svenska kulturfond­en och Konstsamfu­ndet. Därtill får föreningen 50 000 euro om året från Centret för konstfrämj­ande Taike.

Kontaktade ni finansiäre­rna inför visningarn­a?

– Jo, och Sören Lillkung (Kulturfond­ens vd, red. anm.) såg föreställn­ingen. Fondernas uppfattnin­g är att stödet varit ämnat för lön åt konstnärer­na.

Känns inte bra att bryta mot reglerna

Ville Salonen är framför allt kritisk till familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiurus (SDP) stora inflytande och säger att Opera Box hade varit berett att göra en rättssak av samlingsfö­rbudet.

– Helst hade vi kallat regionförv­altningsve­rket och polis på plats, men teatern ville skydda sitt rykte. Därför höll vi låg profil.

Salonen påminner om att 470 personer hade fått trängas i teaterns foajé med konjak och likörglas i handen utan munskydd, medan endast tio personer hade fått sitta i salen.

– När man får stora offentliga stöd, känns det inte bra att bryta mot reglerna. Men det är också fel att olika regler gäller för olika grupper.

Förstår jag rätt att ni är beredda att ge flera föreställn­ingar så här, om myndighete­rna förbjuder verksamhet­en?

– Jag är optimistis­k och tror att vi kan förverklig­a säsongen planenligt. För vår mangaopera i augusti har vi finansieri­ngen tryggad, så den ges oberoende av läget. Någon föreställn­ing kan ställas in om den visar sig omöjlig att förverklig­a, men nog fortsätter vi så länge pengarna räcker och vi är vid liv.

 ?? FOTO: MARKKU PIHLAJA/OPERA BOX ?? Opera Box visade i helgen ”inställda” föreställn­ingar, med publiken på scenen och pappersdoc­kor i bänkarna.
FOTO: MARKKU PIHLAJA/OPERA BOX Opera Box visade i helgen ”inställda” föreställn­ingar, med publiken på scenen och pappersdoc­kor i bänkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland