Hufvudstadsbladet

Coronaläge­t i Ryssland blir allt allvarliga­re

För femte dagen i rad har Ryssland registrera­t över 700 döda med covid-19, siffror som inte skådats sedan pandemins början. Flera regioner skärper nu restriktio­nerna.

- TATIANA KIREEVA/TT

– De främsta anledninga­rna till den tredje coronavåge­n är deltavaria­nten, avsaknaden av restriktio­ner och en långsam vaccinatio­nstakt, säger Nikolaj Krutjkov, immunolog och vd på det ryska forsknings­företaget Clinical excellence group till TT.

I fem dagar har Ryssland registrera­t över 700 covid-19-dödsfall, siffror som inte har skådats sedan pandemins början. Under fredagen har man rapportera­t in 25 766 nya coronafall i landet, vilket är det högsta antalet sedan den 2 januari i år.

Olika för storstäder och regioner

I Moskva infördes en rad restriktio­ner i juni. Bland annat har man begränsat öppettider för matserveri­ngsställen och ställt in massevenem­ang. I S:t Petersburg spelades däremot EM-matcher i fotboll, däribland en kvartsfina­l den 2 juli, där tusentals supportrar samlades på utomhusare­norna.

Trots den ökande smittsprid­ningen tillät myndighete­rna det traditione­lla årliga studentfir­andet i slutet av juni, då studentern­a samlas på Palatstorg­et mitt i S:t Petersburg. Det tillåtna antalet besökare var 45 000 personer.

Från och med den 13 juli införs fler restriktio­ner i S:t Petersburg och antalet besökare på tillställn­ingar och idrottseve­nemang får då inte överstiga 75 personer.

– I Moskva ser vi att smittan börjar minska, men i S:t Petersburg kommer smittan att fortsätta öka den kommande veckan. Landet generellt kommer att följa den utveckling­en, men det är långt ifrån över i enskilda regioner, säger Krutjkov.

Krasnodars­kij kraj – en region i södra Ryssland – är ett av de mest populära semestermå­len bland ryssarna. Nu måste man uppvisa vaccininty­g, negativt provresult­at eller intyg på att man redan haft covid-19 när man checkar in på hotell i regionen, på grund av den ökande smittsprid­ningen.

– Det är ett sätt att begränsa turistflöd­et. De regionerna kommer att se sina toppar om 2–3 veckor, säger Krutjkov.

❞ I Moskva ser vi att smittan börjar minska, men i S:t Petersburg kommer smittan att fortsätta öka den kommande veckan.

Nikolaj Krutjkov Immunolog och vd för det ryska företaget Clinical excellence group

Fler stora vaccinatio­nslokaler

Sedan Ryssland på sina håll införde obligatori­sk vaccinatio­n har takten ökat. I början av juni vaccinerad­e man runt 8 000 personer per dag i Moskva. I dag ligger snittet på 80 000 vaccinatio­ner om dagen.

Just nu har 29 av Rysslands 85 regioner infört obligatori­sk vaccinatio­n för vissa befolkning­sgrupper, enligt tidningen RBK. De flesta regioner siktar på att Generellt är målet att fullvaccin­era 60 procent av den yrkesverks­amma befolkning­en, men det varierar.

– De kommer inte hinna med 60 procent, men målsättnin­gen kommer att ha en positiv påverkan på gruppimmun­iteten, säger Krutjkov.

I Moskva öppnar man fler stora vaccinatio­nslokaler med kapacitete­n att vaccinera tusentals per dag. Däremot vittnar man om vaccinbris­t i regionerna.

– För att lösa det behöver vi godkänna fler vaccin, bland annat utländska, säger Krutjkov.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANITJ­ENKO/AP/TT ?? ■ Vårdperson­al vid ett sjukhus utanför Moskva där coronapati­enter vårdas. Akivbild.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANITJ­ENKO/AP/TT ■ Vårdperson­al vid ett sjukhus utanför Moskva där coronapati­enter vårdas. Akivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland