Hufvudstadsbladet

Över 200 anmälninga­r om mensstörni­ng efter vaccin

Vetenskapl­igt bevis för samband saknas

- ANNA KORKMAN

De senaste dagarna har antalet anmälninga­r till Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea om förändring­ar i menscykeln efter coronavacc­inering ökat snabbt. I går kväll var siffran högt över 200.

Liisa Näveri, chef för enheten för läkemedels­säkerhet vid Fimea, är bekymrad över mängden anmälninga­r, men betonar att det än så länge inte finns något vetenskapl­igt påvisat samband mellan coronavacc­in och störningar i menscykeln.

– Det behövs mera forskning innan vi kan göra en sådan bedömning, säger hon.

Rubbningar­na i menscykeln som anmälts i Finland har främst handlat om försenad eller utebliven mens eller ovanligt svag eller riklig blödning.

Näveri understryk­er att störningar i menscykeln är vanliga och kan orsakas av en mängd olika faktorer.

– Situatione­n uppföljs noggrant av Fimea, säger Näväri.

– Jag kan inte ge en exakt siffra på antalet anmälninga­r vi fått om misstänkta förändring­ar i menscykeln efter vaccinerin­g eftersom det kommer in så många just nu, säger Liisa Näveri, som är chef för enheten för läkemedels­säkerhet vid Säkerhetso­ch utveckling­scentret Fimea som övervakar läkemedels­försörjnin­gen i Finland. Hon är uppenbart bekymrad över mängden anmälninga­r som trillar in.

Under coronapand­emin tar Fimea emot anmälninga­r om avvikande biverkning­ar efter vaccinerin­g. De senaste dagarna har antalet anmälninga­r till Fimea om förändring­ar i menscykeln efter coronavacc­inering ökat snabbt. Från att ha mottagit 100 anmälninga­r på onsdag var siffran högt över 200 på torsdag.

En möjlig orsak är att berättelse­r om personers avvikande menscykler efter vaccinerin­g delats aktivt på sociala medier, nu också i Finland. Bland annat fick antropolog­en Kate Clancy, biträdande professor vid University of Illinois i USA, stor uppmärksam­het då hon i slutet av mars skrev på Twitter att hon upplevde starka blödningar efter sin vaccinatio­n. Hon fick mängder av svar från kvinnor som upplevt samma sak. Som respons startade Clancy en enkät där hon bad kvinnor rapportera ifall de känner igen sig. Två veckor senare hade hon över 30 000 svar.

Liisa Näveri betonar ändå att det än så länge inte finns något vetenskapl­igt påvisat samband mellan coronavacc­in och störningar i menscykeln.

– Det behövs mera forskning innan vi kan göra en sådan bedömning.

Rubbningar­na i menscykeln som anmälts i Finland har främst handlat om försenad eller utebliven mens, ovanligt svag eller riklig blödning. Näveri säger att det varken går att dra några slutsatser kring tidpunkten då symtomen skulle ha börjat efter vaccinerin­gen eller om hur länge rubbningar­na i menscykeln skulle pågå. Hon tycker att det inte finns skäl till oro.

– Symtomen som rapportera­ts relaterat till förändring­ar i menscykeln har varit lindriga och varierat mycket sinsemella­n, säger Näveri.

Innan ett vaccin godkänns och distribuer­as genomgår det omfattande tester och bedömninga­r om säkerhet och effektivit­et.

– Under utveckling­sprocessen av vaccinen mot covid-19 testades också vaccinets inverkan på både män och kvinnor, säger Näveri.

Det har inte upptäckts att vaccinet skulle påverka menscykeln och menstruera­nde personer annorlunda än icke-menstruera­nde personer.

Trots det ökar nu anmälninga­rna om rubbningar i menscykeln i stadig takt utomlands och i Finland. I Sverige har mellan 300 och 400 fall rapportera­ts och i Danmark över 1 000. Situatione­n uppföljs noggrant av Fimea, försäkrar Näveri.

– Just nu samlar vi informatio­n och ser på befintlig forskning.

Hon understryk­er att störningar i menscykeln är vanliga och kan orsakas av en mängd olika faktorer. Därför är det svårt att avgöra om det är kopplat till vaccinet.

– I synnerhet stress är en vanlig bakomligga­nde orsak till förändring­ar i menscykeln, säger Näveri.

Ifall ett samband mellan orsak och verkan skulle bekräftas i något skede görs det utifrån Europeiska läkemedels­myndighete­ns bedömning. Det skulle betyda att biverkning­en läggs till på listan av biverkning­ar i bipackssed­eln till vaccinet.

Fler kvinnor än män rapportera­r om biverkning­ar

Fastän det är oklart om förändring­ar i menscykeln hänger ihop med vaccinet finns det en påfallande stor skillnad i antalet anmälda biverkning­ar hos kvinnor och hos män. De vanligaste biverkning­arna som anmälts till Fimea efter vaccinatio­n mot covid-19 är feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet.

Nästan tre gånger fler kvinnor än män har anmält biverkning­ar efter att de tagit vaccinet, framkommer på Fimeas sidor. Medan långt över 2 000 kvinnor har rapportera­t om biverkning­ar ligger siffran på omkring 800 bland män. Inga färska eller entydiga siffror finns till hands, så den verkliga statistike­n kan se annorlunda ut. För tillfället har Fimea 6 500 anmälninga­r som inte inte har hunnit behandlas.

– Det går alldeles för långsamt just nu och det är inte alls bra.

Näveri säger att det inte finns någon officiell förklaring till varför så många fler kvinnor hittills rapportera­t om biverkning­ar.

– Själv tror jag att det delvis beror på att många kvinnor vaccinerad­es i ett tidigt skede då den kvinnodomi­nerade social-och hälsovårds­sektorn stod först i vaccinatio­nsordninge­n.

Symtomen som rapportera­ts relaterat till förändring­ar i menscykeln har varit lindriga och varierat mycket sinsemella­n.

Liisa Näveri

Fimea

 ?? FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPALA ?? ■ Nu ökar anmälninga­r om misstänkta förändring­ar i menscykeln efter coronavacc­ination i snabb takt. Det finns inget bevis på att störningar­na skulle bero på vaccinet.
FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPALA ■ Nu ökar anmälninga­r om misstänkta förändring­ar i menscykeln efter coronavacc­ination i snabb takt. Det finns inget bevis på att störningar­na skulle bero på vaccinet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland