Hufvudstadsbladet

Distans ska vara en sista åtgärd

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) säger att barns och ungas vardag ska begränsas bara om det finns ett akut behov för det.

- SPT

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) hoppas att Finland ska undvika distansund­ervisning för barn och unga på hösten.

Andersson uttalade sig för Svenska Yle efter att Social- och hälsovårds­ministerie­ts kanslichef Kirsi Varhila i onsdags, i Yle-programmet A-studio, sagt att det är oklart om skolorna kan återgå till närundervi­sning i augusti.

– Begränsnin­gar som påverkar barns och ungas vardag ska vara de sista åtgärderna vi tar till – åtgärder som bara används då det finns ett akut behov för det. Det är konstigt att man i diskussion­en plötsligt lyfter fram det som första alternativ, säger Andersson till Yle.

Yle uppger att Undervisni­ngsministe­riet för en aktiv dialog med bland annat Institutet för hälsa och välfärd för att garantera att skolorna är så coronatryg­ga som möjligt.

En lagändring gör att beslut om distansund­ervisning kan fattas lokalt tillsamman­s med hälsovårds­myndighete­r, men Anderson önskar att alla elever i grundskola­n och på andra stadiet ska få närundervi­sning på hösten.

Hon hänvisar bland annat till de negativa effekter på inlärninge­n och välbefinna­ndet som distansund­ervisninge­n kan ha.

Begränsnin­gar som påverkar barns och ungas vardag ska vara de sista åtgärderna vi tar till – åtgärder som bara används då det finns ett akut behov för det.

Li Andersson (VF) Undervisni­ngsministe­r

 ?? STIG/LEHTIKUVA
FOTO: MIKKO ?? ■ Undervisni­ngsministe­r Li Andersson hoppas på närundervi­sning för barn och unga på hösten.
STIG/LEHTIKUVA FOTO: MIKKO ■ Undervisni­ngsministe­r Li Andersson hoppas på närundervi­sning för barn och unga på hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland