Hufvudstadsbladet

Fler landskap får skärpta restriktio­ner

Kajanaland, Egentliga Tavastland, Mellersta Finland, Norra Karelen, Norra Savolax och Satakunta får nu samma restriktio­ner som Nyland och Egentliga Finland. Också Åland skärper coronareko­mmendation­erna.

- SPT-NYA ÅLAND

Regeringen beslöt på torsdagen att begränsa restaurang­ernas öppetoch serverings­tider i ytterligar­e sex landskap som befinner sig i coronapand­emins så kallade accelerati­onsfas. Landskapen är Kajanaland, Egentliga Tavastland, Mellersta Finland, Norra Karelen, Norra Savolax och Satakunta.

Restriktio­nerna börjar gälla på lördag. De innebär att restaurang­erna får servera alkohol klockan 07.00–24.00 och hålla öppet klockan 05.00–01.00.

Barerna får ta in maximalt hälften av det normala kundantale­t, medan restaurang­er som huvudsakli­gen serverar mat får ta in 75 procent av det normala antalet kunder.

Antalet kundplatse­r är inte begränsat på uteserveri­ngar.

Samma restriktio­ner fortsätter att gälla i Nyland, Egentliga Finland, Kymmenedal­en, Birkaland och Päijänne-Tavastland.

I landskapen Södra Österbotte­n, Norra Österbotte­n, Mellersta Österbotte­n, Södra Savolax, Österbotte­n, Södra Karelen och Lappland finns inga särskilda begränsnin­gar i antalet kunder eller serverings- och öppettider­na. De allmänna kraven på hygien och avstånd mellan kunderna gäller dock även där.

Nya rekommenda­tioner på Åland

Landskapet Åland vill undvika att många hamnar i karantän vilket kunde påverka samhällets nyckelfunk­tioner. Ålands landskapsr­egering rekommende­rar därför att restaurang­erna på Åland ska sluta sälja alkohol vid midnatt och stänga klockan 01.

Rekommenda­tionen att bära munskydd i offentliga lokaler och där det inte går att hålla avstånd återinförs. Deltagaran­talet för offentliga och privata tillställn­ingar inomhus begränsas, men för tillställn­ingar utomhus och för hobbyverks­amhet ändras ingenting.

Det meddelade landskapsr­egeringen vid en extrainsat­t presskonfe­rens om coronaläge­t på torsdagen.

Rekommenda­tionerna börjar gälla omedelbart och gäller till den 12 augusti.

För offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter inomhus gäller maximalt 50 deltagare om man följer landskapsr­egeringens anvisninga­r, och maximalt 100 deltagare om var och en har en angiven plats.

För privata tillställn­ingar inomhus gäller maximalt 100 deltagare om man följer anvisninga­rna som gäller offentliga tillställn­ingar.

Ålands utbildning­s- och kulturmini­ster Annika Hambrudd, som ledde presskonfe­rensen, förklarar att de nya rekommenda­tionerna delvis införs för att undvika att många hamnar i karantän, vilket kan påverka samhällets nyckelfunk­tioner.

För tillfället vårdas ingen på sjukhus på Åland för covid-19. Men Anders Westermark, chefläkare för Ålands hälso- och sjukvård, säger att det införs besöksförb­ud på sjukhuset med bara ett fåtal undantag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland