Hufvudstadsbladet

Mattssons OS-framgång får unga simmares ögon att glittra

På Simstadion bredvid Olympiasta­dion tränar Helsingfor­s Simsällska­ps, Simmis, unga tävlingssi­mmare. De flesta av dem hade vaknat tidigt under efternatte­n för att se OS-finalen där Matti Mattsson tog en sensatione­ll bronsmedal­j.

- TEXT & FOTO ELLEN FORSSTRÖM

– Jag har följt Matti Mattssons simning ända sedan jag var 13 år. Det har varit motiverand­e att se att han nu till sist har lyckats, säger 21-åriga Hanna Kareinen som själv är med i landslaget.

Hanna Kareinen ser upp till Mattssons OS-framgång och tror inte det kommer att ta slut här.

– Det är beundransv­ärt. Jag tror att det kommer att sätta i gång en snöbollsef­fekt för den finska simningen i framtiden, säger hon.

Lotta Pälsi vaknade klockan fyra på morgonen för att se finalen där Mattsson simmade.

– Det var en otrolig känsla att se när Finland vann brons. Det gav mig en motivation­sboost i mitt eget simmande, säger 17-åriga Pälsi som deltog i junior-EM i Rom i början av juli.

Efter över 20 års medaljtork­a i simning kom Finlands framgång som en överraskni­ng. Också Mattssons hälsoprobl­em under tidigare säsonger gjorde att man inte väntade sig ett så bra resultat.

– Det är helt ofattbart. Om någon för något år sedan skulle ha sagt att Mattsson kommer att vinna medalj i Tokyo så skulle jag inte ha trott det, säger Waldemar Palombi som själv tagit en silvermeda­lj i finländska mästerskap­en i år.

De ungas tränare, Kristiina Mäkinen, tror att det här konkreta exemplet på en framgångss­aga är exakt vad som behövs.

– Jag tror det här sporrar till att sätta tankarna på en lång simkarriär, att man inte ger upp vid första motgången.

Man måste lyssna på sig själv för att lyckas

Det är fler i den finländska truppen som klarat sig bra i OS i år. Fanny Teijonsalo satte personligt rekord i sin OS-debut och Ida Hulkko kom till semifinal. Det här kan bero på att träningsku­lturen blivit mer individcen­trerad.

– Folk har hittat det där egna sättet att ta simningen framåt. Det märks speciellt nu i OS. Det handlar om att hitta de pusselbita­rna som passar en själv. Mattsson har gjort det väldigt bra. Han har vågat säga stopp när det känts så, säger Mäkinen.

I början av 2000-talet låg fokus i träningen på kvantitet framom kvalitet. Lotta Pälsi tror att man i ett litet land som Finland måste ta individens behov i beaktande.

– Det är enda möjlighete­n vi har för att lyckas i OS också framtiden.

I USA kan man satsa på kvantitet, eftersom det är så många nya som börjar simma hela tiden. Tränaren Kristiina Mäkinen berättar att vi i Finland endast har 6 000 licensiera­de simmare. Grenen är inte tillräckli­gt stor för att man ska kunna tänka i USA:s banor.

Det var en otrolig känsla att se när Finland vann brons. Det gav mig en motivation­sboost i mitt eget simmande. Lotta Pälsi

Unga stjärnskot­ten drömmer om OS

De unga vill också lyckas med det som Mattsson gjorde. Både Waldemar Palombi och Hanna Kareinen siktar först mot EM, men OS är det som gäller i det långa loppet.

– Det skulle vara en dröm att komma till OS. Men ett steg i taget. Först skulle junior-EM vara ett mål, säger Waldemar Palombi.

Kareinen instämmer, först måste man bocka av EM.

– OS har alltid varit en dröm för mig. Det är nog alltid en drivkraft. På kortare sikt är målet att komma till mina första EM-tävlingar, säger Hanna Kareinen.

Lotta Pälsis tankar ligger redan på nästa OS.

– Jag drömmer nog om att komma till OS i Paris 2024. Tre år är på sätt och vis en lång tid, men går säkert ändå ganska snabbt. Man måste nog träna hårt, säger hon.

 ??  ?? ■ Helsingfor­s Simsällska­p följer intensivt de blåvita insatserna i OS-bassängen. Matti Mattssons brons ger mersmak.
■ Helsingfor­s Simsällska­p följer intensivt de blåvita insatserna i OS-bassängen. Matti Mattssons brons ger mersmak.
 ??  ?? ■■■Lotta Pälsi berättar att de levde i en coronabubb­la då hon tävlade i junior-EM i Rom. Hon var mest på hotellrumm­et och i bassängen. På grund av coronaviru­set måste man också testa sig varannan dag.
■■■Lotta Pälsi berättar att de levde i en coronabubb­la då hon tävlade i junior-EM i Rom. Hon var mest på hotellrumm­et och i bassängen. På grund av coronaviru­set måste man också testa sig varannan dag.
 ??  ?? ■■■Hanna Kareinen gläds över landslagsk­amraten Matti Mattssons framgång.
■■■Hanna Kareinen gläds över landslagsk­amraten Matti Mattssons framgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland