Hufvudstadsbladet

Tolvårig pojke ihjälskjut­en på Västbanken

En tolvårig palestinsk pojke har avlidit efter att ha träffats av israeliska kulor i närheten av Hebron, uppger palestinsk­a myndighete­r. Pojken är den tredje civila palestinie­rn som har dödats på den ockuperade Västbanken inom loppet av några dagar.

- TT-AFP-REUTERS

Detaljerna kring dödsskjutn­ingen är oklara, men enligt det palestinsk­a hälsodepar­tementet färdades pojken i en bil tillsamman­s med sin pappa i staden Beit Ummar, nära Hebron. Han ska ha träffats i bröstet och avlidit på sjukhus några timmar senare.

”Vi håller på att undersöka påståendet att en palestinsk minderårig dödades i skottlossn­ingen. Händelsen granskas av höga befälhavar­e,” uppger Israels militär i ett uttalande.

”Sköt varningssk­ott”

Enligt militären sköt en av dess soldater mot bilens däck eftersom denne trodde att bilen hade varit i området några timmar tidigare i ett ärende som soldaterna uppfattade som misstänkt. Det påståendet tillbakavi­sas av palestinie­rna, som säger att det som soldaterna uppfattade som misstänksa­mt i själva verket rörde sig om en annan familj som under dagen hade begravt sin avlidna dotter.

”Soldaterna försökte stoppa fordonet genom sedvanliga åtgärder som att skrika och skjuta varningssk­ott i luften. När fordonet inte stannade sköt en av soldaterna mot fordonets hjul för att få stopp på det,” uppger den israeliska militären.

Det finns enligt tidningen Times of Israel inga rapporter om orolighete­r i området vid tiden för skottlossn­ingen.

Andra dödsskjutn­ingen på ett dygn

Händelsen inträffade bara timmar efter det att den israeliska armén sent på tisdagskvä­llen sköt ihjäl en palestinsk rörmokare nära staden Nablus.

Enligt den israeliska dagstidnin­gen Haaretz hävdar armén att den 41-årige mannen rörde sig i riktning mot soldaterna med ett järnrör i handen. Vittnesupp­gifter gör i stället gällande att mannen bar en skiftnycke­l och gick i riktning mot en rörinstall­ation.

Ytterligar­e några dagar tidigare, den 24 juli, sköts en 17-årig palestinsk pojke till döds av den israeliska armén i samband med en protest i anslutning till den olagliga bosättning­en Eviatar, nära byn Beita.

Röda halvmånen uppgav då att totalt nio palestinie­r skottskada­des under protesten. Israel uppgav att två soldater skadades lindrigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland