Hufvudstadsbladet

Perus nye president lovar förändring

- TT-AFP

Vänsterpol­itikern och grundskoll­äraren Pedro Castillo har svurits in som Perus president, landets femte på tre år. – Det här är första gången landet styrs av en lantis, sade han i sitt tal, iklädd en karaktäris­tisk vit sombrero.

Det dröjde över sex veckor efter valet innan Castillo förra veckan till slut kunde utropas till segrare, med endast 44 000 fler röster än högerrival­en Keiko Fujimori.

– Jag svär vid det peruanska folket för ett land utan korruption och för en ny konstituti­on, säger han inför kongressen.

Den nuvarande konstituti­onen skrevs 1993 under den auktoritär­e och sedermera fängelsedö­mde presidente­n Alberto Fujimori, far till Keiko Fujimori. Castillo lovar att lägga fram ett förslag till parlamente­t på hur konstituti­onen kan göras om, med syfte att få till en folkomröst­ning om det.

Det är en lång att-göra-lista som Castillo nu ska tag i: Bekämpa coronapand­emin, som har drabbat Peru hårt, få fart på en stagnerad ekonomi och se till att de senaste årens politiska kaos nu får ett slut.

Flera internatio­nella gäster fanns på plats under installati­onsceremon­in, däribland Spaniens kung Felipe VI, fem Latinameri­kanska ledare, Bolivias förre president Evo Morales och USA:s utbildning­sminister.

För Fujimori innebär valförlust­en att hon ställs inför rätta i ett korruption­såtal. Åklagare i fallet har uppgett att de vill se henne dömas till 30 års fängelsest­raff om hon anses skyldig i målet som hade pausats om hon valts till president.

 ?? FOTO: FRANCISCO RODRIGUEZ/TT-AP ?? ■ Perus nya president Pedro Castillo under installati­onsceremon­in i huvudstade­n Lima på onsdagen.
FOTO: FRANCISCO RODRIGUEZ/TT-AP ■ Perus nya president Pedro Castillo under installati­onsceremon­in i huvudstade­n Lima på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland