Hufvudstadsbladet

En debatt på villovägar

-

För tillfället finns det en i det närmaste outsinlig lust att debattera europeisk och finsk skogspolit­ik. Och det går inte riktigt att ta fel: diskussion­en är alldeles utomordent­ligt emotionell – också när den på ytan försöker framstå som saklighete­n själv.

På finska finns det ett vackert uttryck om att gröten och vällingen har blandats samman. Låt oss alltså göra ett litet försök att hålla isär begrepp, gröt och välling.

En av beskyllnin­garna, när den slutliga versionen av kommission­ens skogsstrat­egi kom ut, var att både skogsindus­trin och diverse politiker (bland dem jag) hade lobbat effektivt för att vända kommission­en. Jag tror att den beskyllnin­gen är lite självförhä­rligande och allvarligt missinform­erad. Den antyder att kommission­en egentligen borde ha gjort någonting annat. Beskyllnin­gen har kommit direkt från Miljöminis­teriet, men också från journalist­er som har trott sig veta vad kommission­en egentligen borde ha gjort.

Den enkla sanningen är ganska annorlunda. När jag den 7 juli träffade kommission­är Virginijus Sinkevičiu­s hade kommission­ens tjänstemän redan skrivit det nya utkastet och Sinkevičiu­s hade välsignat texten. Under vår alldeles vänskaplig­a diskussion sade han sig på personliga grunder tycka illa om kalhyggen, men att han inte kan förbjuda dem.

Här hade kommission­en inte egentligen gjort någonting annat än följt maktfördel­ningen mellan frågor som är medlemslän­dernas kompetens och det som kan vara unionens. Punkt och slut.

Så varför blev endel politiker så upprörda? Det finns ingen annan förklaring än att de hade räknat med att kommission­en skulle gå längre än vad fördraget egentligen skulle tillåta. Förhoppnin­gen var kanske inte alldeles tagen ur luften. Det har hänt tidigare att kommission­en har försökt låta fördraget krypa utanför ramarna.

Men i bakgrunden fanns det också en annan orsak. Skogssköts­el är entydigt nationell kompetens, men både klimatpoli­tik och biodiversi­tet är globala frågor, som därmed ger unionen kompetens att handla. Just därför godkände vi den europeiska klimatlage­n och skapade därmed det bindande legala ramverket för sommarens klimatpake­t. I det sammanhang­et är det kanske värt att notera parlamente­ts gröna grupp huvudsakli­gen röstade mot det bindande ramverket. En eloge förtjänar Heidi Hautala för att ha fronderat med grupplinje­n. Det visar både civilkurag­e och förstånd.

Men, kompetense­n i fråga om biodiversi­tet är samtidigt en mera komplicera­d fråga. Regelverke­t säger: när unionen kan göra det mera effektivt än medlemslän­derna var för sig, har unionen kompetens. Men biodiversi­tet är ingen likartad fråga i alla 27 medlemslän­der. Därmed blir det synnerlige­n invecklat, för att inte säga hart när omöjligt, att på unionsnivå definiera vad unionens effektiva kompetens egentligen kunde bestå av.

Besvärligt! Vi behöver oundviklig­en ett europeiskt ramverk för biodiversi­tetens dramatiska utmaningar. Men det måste samtidigt, av synnerlige­n praktiska orsaker, finnas en fungerande gränsgång mellan unionens och medlemssta­ternas kompetens och ansvar.

Där hjälper inte ideologisk­a illusioner om Bryssels makt.

”Skogssköts­el är entydigt nationell kompetens, men både klimatpoli­tik och biodiversi­tet är globala frågor, som därmed ger unionen kompetens att handla.”

NILS TORVALDS är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland