Hufvudstadsbladet

Freud och Einstein såg inte de globala problemen

-

I två kunskapsri­kt realistisk­a artiklar (HBL Bakgrund 21.7 och 24.7) skriver minister Pär Stenbäck om världen efter pandemin, globaliser­ing och nationalis­m. Hans tankegånga­r lockar till reflektion­er.

Mina egna kunskaper räcker inte för sådana. Jag vill därför ge ett historiskt perspektiv med en läsefrukt. Det gäller en brevväxlin­g mellan två av sin tids främsta vetenskaps­män, Albert Einstein och Sigmund Freud från 1932.

Einstein ställer upp några enkla axiom.

1. ”En förutsättn­ing för internatio­nell trygghet är att varje nation obetingat går med på att till en viss grad avstå från sin rörelsefri­het, det vill säga sin suveränite­t … detta är den enda väg som leder till en sådan trygghet”.

2. ”Den maktlystna­d, som är karakteris­tisk för det härskande skiktet i varje nation, är fientligt inställd till varje inskränkni­ng av den nationella suveränite­ten”.

3. ”Denna makthunger profiterar på vinningsly­stnaden hos en grupp som ... kanalisera­r maktsträva­n till hämningslö­sa individer som i vapenfabri­kation och handel med vapen bara ser ett medel att befordra sina egna intressen och sin personliga makt.”

Därefter tar Einstein fram ett hinder för samverkan som han skyfflar vidare till specialist­en Freud: ”Det finns i varje människa en tendens att hata och förstöra”.

Freuds pratiga svar ger inga lösningar. ”Det är alldeles lönlöst att försöka avskaffa människans aggressiva böjelser”.

En stor enhet med stark centralise­rad makt kunde ge hopp om ”den eviga freden”, men erövringen­s resultat blir att de nybildade enheterna åter faller sönder.

Tanken på att nationerna skulle ge över sin makt till ett överstatli­gt organ (NF eller FN) nämns av Freud, men ”för närvarande är utsikterna små för att något sådan skulle ske”. Freud var lika skeptisk som Stenbäck är 90 år senare: ”FN-modellen för en fredlig värld blir allt mera otidsenlig och orealistis­k”.

Det idealiska tillstånde­t skulle enligt Freud kunna finnas i ”ett samfund av människor som tvingat sitt driftliv att acceptera förnuftets diktatur”, men det är högst sannolikt en utopisk förhoppnin­g.

Freud och Einstein såg ännu inte de globala problem som kunde tvinga nationerna till samverkan: klimatet, migratione­n, skatteflyk­ten. För en sådan är nationalst­aten enligt Stenbäck inget hinder, tvärtom. ”De har på sätt och vis utsträckt sitt sociala skyddsnät över hela världen”, enligt honom ett bevis på ett gradvis ökande globalt ansvarstag­ande.

Bara det inte kommer för sent.

PER-ERIK LÖNNFORS Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland