Hufvudstadsbladet

Solenergi är ett effektivt sätt att minska på koldioxida­vtrycket

Hållbar utveckling och grön energi är något som allt fler tänker på då de söker ett hem. Att skaffa solpaneler har blivit allt förmånliga­re och under den soligaste tiden om året kan man sälja överskotte­t till sitt elbolag.

- Men vad kostar panelerna? TEXT: JON NYQVIST jon.nyqvist@ostnyland.fi FOTO: VIIVI IKONEN

Markus Rantavuori i Sibbo har satsat på att eliminera hela sin familjs koldioxida­vtryck. Det gör han med hjälp av 34 solpaneler som finns på taken på hans hus och garage i Söderkulla.

Det är ungefär dubbelt fler paneler än de flesta egnahemshu­s brukar ha i genomsnitt. Överskotte­t av solenergin han producerar säljer han till elbolaget.

– Grovt sagt så är försäljnin­gspriset ungefär hälften av vad det kostar att köpa el, säger Rantavuori.

Familjen har också två elbilar som laddas med elen som solpaneler­na producerar.

– Det minskar på överskotte­t en hel del. Att ladda sin elbil med egen solenergi är ett väldigt effektivt sätt att spara pengar. I vanliga fall betalar solpaneler­na tillbaka sig själva efter åtta till femton år, men om man också laddar elbilen så sparar man in pengarna mycket fortare, säger Rantavuori.

I vårt klimat producerar solpaneler­na vanligtvis el mellan februari och oktober. Produktion­en under de mörkare månaderna är givetvis begränsad.

– I genomsnitt kan våra privatkund­er täcka mellan 25 och 35 procent av sin årliga elkonsumti­on med hjälp av solenergi. Då handlar det oftast om cirka 15 paneler, säger Eero Lehvonen på företaget Rasol, som installera­r solpaneler i Sibbo.

De som vill producera mera el kan givetvis installera fler solpaneler, men enligt Lehvonen lönar det sig att fundera efter om man verkligen vill producera mer än man själv behöver.

– Elbolagen köper visserlige­n den el man inte själv använder, men var beredd på att få mindre betalt än vad elen kostar när du köper den.

– Till ett småhus lönar det sig att skaffa så många paneler att produktion­snivån är minst fem kilowatt. Nu för tiden producerar en panel 370 watt. Det betyder att det behövs kring 15 paneler för att uppnå en bra produktion­snivå. Priset blir då mellan 6 000 och 7 000 euro.

Rantavuori rekommende­rar också att man placerar panelerna på tak riktade mot flera olika väderstrec­k.

– I småhus drar man mer nytta av en jämn produktion så det lönar sig inte att placera alla paneler i söderläge.

Panelerna är dessutom väldigt hållbara och kräver sällan underhåll.

– De paneler som installera­s i vårt klimat är gjorda för att klara av att hamna under snötäcke. På vintern är produktion­snivån ofta så låg att det inte lönar sig att putsa bort snön, säger Rantavuori.

Växande bransch

Trots en kraftig tillväxt i branschen ligger Finland fortfarand­e efter länder som Sverige och Tyskland.

Företag som Rasol i Sibbo har fullt upp med att installera nya solpaneler, oftast hos privatkund­er.

– Största delen av våra beställnin­gar kommer från privatkund­er som vill ha solpaneler på sina småhus. Ibland får vi också större beställnin­gar av företag. Det har också blivit vanligare att husbolag skaffar solpaneler, säger Eero Lehvonen.

Han uppskattar att branschen växer med cirka 50 procent varje år i Finland. Det betyder också att konkurrens­en mellan företagen som installera­r solpaneler blivit tuffare.

– Mycket går ut på att försöka hålla kvar sin del av marknaden.

Utjämnade priser

Om man jämför solpaneler­nas priser i dag med priserna fem år sedan har det skett en dramatisk nedgång. Men enligt Lehvonen har prisutveck­lingen jämnats ut under de två senaste åren.

– Coronakris­en skapade omständigh­eter som ledde till högre priser på solpaneler. Det är första gången som prisutveck­lingen har vänt sig åt det hållet.

Orsaken är delvis högre materialko­stnader.

– Priset för både aluminium och glas har stigit. Också frakten av material har blivit dyrare på grund av coronakris­en, säger Lehvonen.

Det lönar sig alltså inte att vänta att priserna på solpaneler ska sjunka, åtminstone inte på kort sikt.

Dyr lagring

På Borgå Energi har man redan flera hundra privatpers­oner som säljer överskotte­t av sin elprodukti­on till bolaget.

Att sälja överskotte­t är fortfarand­e den enklaste lösningen.

– Lagring av el är ett område där teknologin inte hunnit i kapp produktion­steknologi­n. Det finns batterier men de är oerhört dyra, säger Patrick Wackström, vd för Borgå Energi.

Det enda stället där ett batteri kan räcka till för att lagra el från solpaneler­na är på sommarstug­an.

– Det klokaste alternativ­et är att använda elen själv och sälja överskotte­t, åtminstone tills det görs ett genombrott inom utveckling­en av effektivar­e batterier, säger Wackström.

❞ Coronakris­en skapade omständigh­eter som ledde till högre priser på solpaneler. Det är första gången som prisutveck­lingen har vänt sig åt det hållet. Eero Lehvonen försäljare

❞ Att ladda sin elbil med egen solenergi är ett väldigt effektivt sätt att spara pengar.

Markus Rantavuori

 ??  ?? ■← Markus Rantavuori i Söderkulla i Sibbo har låtit installera 34 solpaneler på taket.
■← Markus Rantavuori i Söderkulla i Sibbo har låtit installera 34 solpaneler på taket.
 ??  ?? ■↓ Solpaneler­nas prisnivå har utjämnats så det lönar sig inte att förvänta billigare köp på kort sikt.
■↓ Solpaneler­nas prisnivå har utjämnats så det lönar sig inte att förvänta billigare köp på kort sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland