Hufvudstadsbladet

Tuula Tenkanen har medaljvitt­ring i OS

Tuula Tenkanen steg till tvåa i OS-regattan i Enoshima. Kaarle Tapper hade en sämre dag.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Tuula Tenkanen hade en strålande dag i laser radial i OS i Tokyo. Hon tog sjätte och tredje plats i torsdagens två starter och ligger tvåa inför fredagens två starter och söndagens medaljstar­t. De tio bästa deltar i medaljstar­ten, där placeringa­rna ger dubbla poäng.

– Det var en bra dag i dag och mina favoritför­hållanden: vind från havet och en trevlig våggång. Det var kul att segla i dag, säger Tenkanen.

– Jag fick en hyfsad inledning i båda starterna och kunde segla ungefär som jag ville.

Danmarks Anne-Marie Rindom leder med 25 poäng. Tenkanen har 46 poäng och Sveriges Josefin Olsson 47 poäng.

Kaarle Tapper hade det svårt i laser standard-klassen. I torsdagens första start fick han sin andra varning och tvingades avbryta starten. I den andra starten var han åtta. Totalt ligger han nu på trettonde plats.

– Den andra starten var riktigt bra. Det står fortfarand­e många poäng på spel, säger han.

Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen tog placeringa­rna 13, 14 och 10 i nacra 17. De ligger på trettonde plats efter sex starter.

– Det var inte lika mycket trassel som i går, men hur vi än försökte, kunde vi inte få fart på båten. Vet inte varför. Vi får fundera under mellandage­n, säger Kurtbay.

Tuuli Petäjä-Sirén tog till slut 14:e plats i vindsurfin­gklassen RS:X. Därmed missade hon medaljstar­ten.

– Det var fint att vara med i kampen om tionde plats. 14:e plats är helt i linje med mina prestation­er under den senaste tiden, så det gick inte helt åt skogen, säger hon.

Petäjä-Sirén tog OS-silver i London 2012. I Paris 2024 är kategorin RS:X inte längre med i OS, utan ersätts med IQ Foil. Petäjä–Sirén har tränat med IQ Foil i ett år redan och siktar på att delta för femte gången i OS 2024.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA ?? ■ Tuula Tenkanen ligger bra till i OS-regattan.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA ■ Tuula Tenkanen ligger bra till i OS-regattan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland