Hufvudstadsbladet

Frivilliga brandkårer från hela landet deltar i släcknings­arbetet

Markbrände­rna i Norra Österbotte­n har krävt stora räddningsi­nsatser. Frivilliga brandkårer från Esbo och Grankulla deltar också.

- ANNA KORKMAN anna.korkman@hbl.fi

Frivilliga brandkårer från Ådalens räddningsv­erks område har tillsamman­s med räddningsv­erk, försvarsma­kten deltagit i släcknings­arbetet i Kalajoki i Norra Österbotte­n i flera dagar. Nu har också frivilliga brandkårer från andra delar av landet ryckt in för att hjälpa till.

– Jag anser att det här är en situation där vårt räddningsv­äsende visar sin styrka och solidarite­t, säger Jens Tegengren, kårchef för Grankulla FBK.

På onsdag kväll fick räddningsv­erket i Västra Nyland en kallelse om begär om tjänstehjä­lp från Ådalarnas räddningsv­erk där de historiskt stora markbrände­rna härjar. Esbos frivilliga brandkårer var direkt beredda för avfärd.

– Vi hade redan samlat ihop en delegation med frivilliga och meddelat att vi ställer oss till förfogande i släcknings­arbetet om det behövs när kallelsen kom, säger Tegengren.

Delegation­en som åkte iväg mot Kalajoki från Esbo och Grankulla tidigt torsdag morgon består av 14 frivilliga brandkåris­ter.

Nu är många andra frivilliga brandkårar från hela landet med och bekämpar bränderna.

Tegengren förklarar att släcknings­arbetet är mycket tungt och att det finns risk att drabbas av utmattning och värmeslag i hettan. Därför är det viktigt att det finns tillräckli­gt många som kan hjälpa till.

– Idag vet jag att bland annat en delegation på tjugo personer från Västra Nylands frivilliga brandkårar också har åkt iväg för att stödja och avlösa andra grupper.

Veikko Pullinen, som är ordförande för Esbo frivilliga brandkårer är på plats i Kalajoki. Han har en kort paus från arbetet när HBL får kontakt med honom. Hans grupp har arbetat tills mitt i natten och fortsatt tidigt imorse. Enligt planerna ska gruppen avlösas på lördag morgon. Pullinen berättar att han inte har varit med om liknande släcknings­arbete. För de frivilliga brandkårer­na i Esbo och Grankulla är det sällan man släcker skogsbränd­er eftersom de flesta utryckning­arna sker i urbana miljöer.

– Det här är mycket krävande och tungt, säger Pullinen.

Arbetet går ut på att stoppa elden från att sprida sig genom att dra upp brandgator och släcka brandhärda­r i den torvrika jorden.

– Elden måste släckas både ovanför och under markytan. Genom att borra 10 centimeter­s hål i marken och spruta in vatten där släcks elden som pyr under marken, säger han.

Markbrande­n är den mest omfattande i Finland sedan 1970.

 ?? FOTO: FBK ?? Brandsläck­arna i Kalajoki fick
■ förstärkni­ng av Frivilliga brandkåren. – Det här är mycket krävande och tungt, säger Veikko Pullinen (längst till höger i främsta raden), ordförande för Esbo frivilliga brandkårer.
FOTO: FBK Brandsläck­arna i Kalajoki fick ■ förstärkni­ng av Frivilliga brandkåren. – Det här är mycket krävande och tungt, säger Veikko Pullinen (längst till höger i främsta raden), ordförande för Esbo frivilliga brandkårer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland