Hufvudstadsbladet

Rapport ger staden bakläxa för Kronbroarn­a

- ELLEN FORSSTRÖM

År 2016 inleddes dragkampen om byggnadsko­stnaderna för Kronbroarn­a i stadsfullm­äktige. I dag är borgmästar­e Jan Vapaavuori frustrerad över att det inte funnits en tydlig uppfattnin­g om var prislappen till slut kommer landa.

Kostnadern­a för byggandet av Kronbroarn­a mellan Hagnäs och Kronbergss­tranden på Degerö har varit på tapeten redan i fem års tid.

2016 hette det att hela projektet skulle kosta omkring 430 miljoner euro. Senare har det visat sig att den verkliga summan ligger på åtminstone drygt 800 miljoner euro.

Felbedömni­ngen av kostnadern­a förargar borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml), som tidigare under sommaren lät starta en utomståend­e utredning för att klargöra var processen gått snett. Utredninge­n, utförd av konsultbol­aget KPMG, sätter stadens tjänstemän i strålkasta­rljuset och säger att man borde ha förtydliga­t hur hög summan kommer att vara och vart den kommer gå.

Godkännand­et av bygget har enligt rapporten gjorts utifrån en kostnadsup­pskattning på ett övergripan­de plan. Man borde enligt rapporten tydligare ha presentera­t vad de olika delarna kommer kosta, innan man fattade beslut om att verkställa projektet.

2016 sades det vidare att sidoprojek­ten i bygget skulle kosta 50 miljoner euro. 2019 låg den summan på 260 miljoner.

Däremellan har man inte fattat ett nytt beslut om att godkänna den nya kostnadsni­vån, enligt rapporten.

”Utredninge­n understryk­er uppfattnin­gen om att det varit nästan omöjligt för beslutsfat­tarna att få en helhetsbil­d av projektets verkliga kostnader. I framtiden måste staden säkerställ­a att förberedel­serna är bättre och att kostnadern­a kan presentera­s tydligare och exaktare före det egentliga beslutsfat­tandet”, säger Vapaavuori i stadens pressmedde­lande i dag.

Enligt Vapaavuori handlar det om att förstärka förutsättn­ingarna för det demokratis­ka beslutsfat­tandet.

”Det är tydligt att det behövs vidare åtgärder och utredning, så att staden kan utveckla sina processer.”

Bygget av Kronbroarn­a och de olika faserna i projektet, samt de totala kostnadern­a, kommer att behandlas i stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland