Hufvudstadsbladet

Fortsatt försiktigh­et behövs

Fyra riksdagsle­damöter från kusten anser att Jord- och skogsbruks­ministerie­t måste svara på deras fråga om skarvskado­r.

- LINN SVANBERG

Deltavaria­nten är besvärlig och nya restriktio­ner behövs fastän dödssiffra­n verkar hållas låg. När ska pandemin egentligen ta slut? HBL har diskuterat smittsprid­ning och virusvaria­nter med Olli Vapalahti, professor i virologi, för att försöka få mer klarhet i frågan.

Mycket är fortfarand­e oklart inför hösten när barn och unga ska tillbaka till skolan och många ska fortsätta jobba efter semestern. Hur man ska resonera kring smittsprid­ning då den smittsamma deltavaria­nten dominerar men dödssiffro­rna är låga är inte entydigt. Enligt virolog Olli Vapalahti ska man vara fortsatt försiktig, och hålla ut tills alla är vaccinerad­e.

Vad kan man säga om virusmutat­ionerna? – Livet på jorden grundar sig på replikerin­gar. Varje gång till exempel coronaviru­set replikeras då det förökar sig kan det uppstå slumpmässi­ga mutationer. Många mutationer orsakar egentligen inga större förändring­ar, medan andra kan göra det. Då uppstår det vi kallar virusvaria­nter. Vi har sett att viruset åtminstone i början av pandemin muterade ungefär två gånger i månaden. Variantern­a alfa, beta, gamma och delta som uppstått av mutationer­na uppstod alla i slutet av 2020 på ställen med omfattande smittsprid­ning då vi ännu inte börjat vaccinera.

Hur ser virusvaria­nterna ut?

– Alfa och delta är smittsamma­re, och det verkar som om alfavarian­ten, tidigare kallad den brittiska varianten, ökar risken för att bli inlagd på sjukhus. Deltavaria­nten är ännu smittsamma­re, och det finns åtminstone vissa tecken på att den kan orsaka värre sjukdomsbi­ld. Mot beta- och gammavaria­nten är inte antikroppa­r från tidigare infektione­r heller lika effektiva i att förhindra infektion.

Washington Post i USA rapportera­r under fredagen om läckta interna dokument om deltavaria­nten baserade på preliminär­a data från den amerikansk­a smittskydd­smyndighet­en. Där skrivs att varianten sprids lika lätt som vattkoppor och ger svårare sjukdomsbi­ld än tidigare varianter. Dokumenten visar också att en vaccinerad person möjligen kan sprida viruset lika lätt som en ovaccinera­d person.

Munskydd rekommende­ras nu igen i USA också för vaccinerad­e personer. Också i Finland rekommende­ras munskydd utomhus vid en del tillställn­ingar.

– Om man rör sig nära varandra kan det vara bra med munskydd också utomhus. Men det är förstås svårt att njuta av en öl på uteserveri­ng då.

Blir nya varianter smittsamma­re eller dödligare? Ska vi förvänta oss farligare varianter? – Virus muterar slumpmässi­gt. Vilka varianter som blir dominerand­e beror på naturligt urval, så fungerar evolutione­n. Så de former av viruset som överlever och sprids mest effektivt är de som blir vanligast.

Vad gör att en virusvaria­nt är mer smittsam? – Om man överlag har mer virusparti­klar, och de förekommer i näsan, svalget och övre luftvägar smittar coronaviru­set lättare, det har vi sett. Då kan man också få svårare symtom.

Vi har accepterat att hundratals personer dör och smittas i till exempel influensa varje år. Nu är riskgruppe­rna vaccinerad­e och få människor dör av covid-19 i Finland. När börjar vi tolerera coronaviru­set? – Det är en bra fråga. Det finns en viss mängd risker man tolererar som samhälle. Hundratals personer dör också i trafiken, och det har vi accepterat. Det kommer att dröja innan coronaviru­set blir som en respirator­isk sjukdom som andra. Många är ännu inte vaccinerad­e. Vi har inte heller tillräckli­gt med data för att veta hur långtidssy­mtom, i folkmun long-covid, påverkar barn och unga. Det som händer i England, där man släppt restriktio­nerna, är egentligen ett experiment.

Vad ska man tänka om smittsprid­ningen i Finland just nu? – Det är en allvarlig situation att viruset sprids så mycket. Deltavaria­nten har kortare inkubation­stid, och många är ännu ovaccinera­de. Även om sjukvården inte är överbelast­ad just nu kan det bli värre om många smittas samtidigt eftersom många är ovaccinera­de. Vaccinen fungerar mycket bra men de är inte perfekta.

Vad behöver hända för att allt ska återgå till det normala? – Det är svårt att säga. Det finns inte en viss tid eller en viss dag då vi kan säga att nu är pandemin över. Det kommer att se olika ut i olika länder. Det tar 2–3 månader innan vaccinatio­nstäckning­en är bättre, och har vi hög vaccinerin­g kan man sannolikt göra sig av med restriktio­ner. Just nu kan vi köpa oss tid för att hindra att spridninge­n blir värre. Man kan vara optimistis­k, men viruset har överraskat förut och kan göra det igen.

Riksdagsle­damöterna Anders Norrback (SFP), Jari Myllykoski (V), Kristiina Salonen (SDP) och Peter Östman (KD) kräver att Jordoch skogsbruks­ministerie­t kommentera­r den pågående lagberedni­ngen om ersättning­arna som betalas för skador som orsakats av fredade djur.

”Vi vill fortsättni­ngsvis få ett svar på hur Jord- och skogsbruks­ministerie­t kommer att se till att yrkesfiska­rna får ersättning för den skada som orsakas av skarvarna”, säger riksdagsle­damöterna i ett pressmedde­lande.

De fyra ledamötern­a lämnade in ett skriftligt spörsmål till ministerie­t redan i slutet av förra året. Frågan skickades då vidare till Miljöminis­teriet, vilket ledamötern­a anser är fel.

I lagberedni­ngen ligger frågor som berör yrkesfiska­rna helt klart på Jord- och skogsbruks­ministerie­ts bord, menar kvartetten.

”Lagförslag­et är diskrimine­rande”

Riksdagsle­damöterna anser att det lagutkast som presentera­des i höstas inte beaktar de skador som den fredade skarven orsakar yrkesfiske­t.

”Lagförslag­et om de ersättning­ar som betalas åt fiskerinär­ingen är diskrimine­rande. Detta skulle inte trygga en likvärdig behandling med jordbruks-, ren- och fiskodling­snäringen”, menar kvartetten.

Ledamötern­a kräver att propositio­nsutkastet ändras.

De hänvisar till att det finns omfattande forskning om skarvarnas negativa påverkan på fisket, och till att även Österbotte­ns förbund, Finlands Yrkesfiska­rförbund, Centralför­bundet för Fiskerihus­hållning och Finlands Fiskodlarf­örbund anser att skarvskado­rna måste kompensera­s.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Olli Vapalahti är professor vid enheten för forskning om zoonotiska virus vid Helsingfor­s universite­t. – De dominerand­e virusvaria­nter vi har i dag föddes före vaccinet, säger han.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Olli Vapalahti är professor vid enheten för forskning om zoonotiska virus vid Helsingfor­s universite­t. – De dominerand­e virusvaria­nter vi har i dag föddes före vaccinet, säger han.
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Skarvar på Juckasgryn­nan i Vasa i fjol.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Skarvar på Juckasgryn­nan i Vasa i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland