Hufvudstadsbladet

Det är dyrt att utbilda sig till psykoterap­eut i Finland

Det råder brist på svensksprå­kiga psykoterap­euter i Finland, men att utbilda sig till psykoterap­eut på svenska har länge varit svårt.

- RICO LILJEDAHL/SPT

Det är ungefär tio år sedan den senaste svensksprå­kiga psykoterap­eututbildn­ingen ordnades och den som vill gå en utbildning nu måste ha råd att betala för sig, ibland upp till 60 000 euro. Nu planeras två nya utbildning­ar på svenska.

Det råder stor brist på psykoterap­euter i Finland och antalet psykoterap­euter fördelar sig ojämnt i landet. I städerna är det till exempel lättare att få tillgång till psykoterap­i än på landsbygde­n, även om det kan vara svårt även där. Speciellt stor brist är det på svensksprå­kiga psykoterap­euter.

Enligt Valvira finns det just nu ungefär 8 300 registrera­de psykoterap­euter i Finland.

Sedan 2012 faller det på universite­tens bord att ordna utbildning­ar. De kan däremot inte tvingas att ordna dem, och någon statlig finansieri­ng får de inte. Utbildning­ar inom psykoterap­i klassifice­ras som fortbildni­ng, inte specialise­ring.

Därför hänger utbildning­arna på att det till exempel finns olika organisati­oner som ordnar dem tillsamman­s med universite­ten. För att detta ska gå ihop måste det finnas ett tillräckli­gt antal personer som vill söka till utbildning­en, och som samtidigt kan betala för den.

– Att klassifice­ra utbildning­arna som specialise­ringsutbil­dningar skulle väl vara den enklaste och tydligaste vägen att få ner priset. Men det kräver politiska beslut, säger Lena-Stina Nyström, ordförande i Finlands Svenska Psykoterap­iförening.

När universite­ten tog över utbildning­en steg kostnaden med sextio procent.

– Vi har sökt, och fått, stöd som vi har använt. Men fonder och stiftelser har ofta som policy att de inte stöder det som ska finansiera­s av staten, säger Nyström.

Medborgari­nitiativet Psykoterap­ian puolesta, på svenska ungefär ”Å psykoterap­ins vägnar”, startades för att göra psykoterap­iutbildnin­garna i Finland gratis. Medborgari­nitiativet samlade 55 818 underskrif­ter och har gått vidare till riksdagen för behandling.

Enligt initiative­t är det inte ekonomiska medel som avgör psykoterap­eutens förmåga, utan den egna motivation­en och förmågan att behärska de färdighete­r som yrket kräver.

Enligt initiative­t är det även viktigt att beakta bristen på psykoterap­euter i Finland.

– Vi har inte officiellt tagit ställning till medborgari­nitiativet, men vår styrelse är enig om att något behöver göras för att få ner kostnadern­a, säger Nyström.

Medborgari­nitiativet kommer att behandlas i riksdagens kulturutsk­ott under hösten.

– Vi kommer utreda och behandla medborgari­nitiativet grundligt och höra sakkunniga i lugn och ro efter utskottets sommarpaus. Det är bra att ämnet tas upp, säger kulturutsk­ottets vice ordförande EevaJohann­a Eloranta (SDP).

Att klassifice­ra utbildning­arna som specialise­ringsutbil­dningar skulle väl vara den enklaste och tydligaste vägen att få ner priset. Men det kräver politiska beslut. Lena-Stina Nyström Ordförande i Finlands Svenska Psykoterap­iförening

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Speciellt stor brist är det på svensksprå­kiga psykoterap­euter.
FOTO: MOSTPHOTOS Speciellt stor brist är det på svensksprå­kiga psykoterap­euter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland