Hufvudstadsbladet

Badandets korta historia

”I bondesamhä­llet var simkunnigh­et ingen självklarh­et och det var få som lärde sig att simma.”

- ANN-CATRIN ÖSTMAN är docent och lektor i historia vid Åbo Akademi.

Under sommarens varmaste dag simmar jag i åländskt havssvall. Stranden vetter mot öppet hav och jag har svårt att förmå mig att lämna vågorna trots att jag märker att det inte är lika enkelt att ta sig fram som i den insjövik där jag vanligen badar. På stranden håller de vuxna koll över barnen. Min väninna som har tillbringa­t sina barndomsso­mrar i åländska havsvatten berättar att det ofta var hennes farmor Signe som satt på stranden och övervakade.

I bondesamhä­llet var simkunnigh­et ingen självklarh­et och det var få som lärde sig att simma. Inte heller i skärgården och kusttrakte­rna var simkonsten utbredd. Detta kunde få fatala följder och under det sena 1800-talet var drunknings­olyckor vanliga – mätta mot antalet människor nästan tjugofaldi­gt flera än i dag då vi i hög grad vistas vid vatten.

I äldre tid kunde bad anses åsamka sjukdom och folktro innehöll varningar för näcken, ett manligt vattenväse­n som kunde orsaka kramper och därmed drunkning. När lungsoten bredde ut sig så ansågs det på sina håll viktigt att akta sig för simning. Historiskt har bad dock även tillskrivi­ts läkande potential och under 1800-talet byggdes badhus där hugade som var stadda vid kassa kunde kurera sig med kallbad i lämpliga doser under läkarinsyn.

Även i en dåtid gav bad avkoppling och på landsbygde­n kunde varma slåtterdag­ar avslutas med ett svalkande dopp. Det här var också ett sätt att hålla sig ren. Men i synnerhet för kvinnor gällde det att njuta av vattnet på ett undanskymt ställe. I dag är badställen­a däremot vanligen offentliga platser, till en del scener för uppvisning och performans, men även välkomnand­e och öppna uterum.

Vid sekelskift­et 1900 grundades föreningar som skulle öka simkunnigh­eten. Inlednings­vis var den här färdighete­n knuten till klass och det var främst män i de övre klasserna som behärskade konsten. Simning blev vid denna tid även något av ett mode.

Signe som bodde på en liten skärgårdsö var inte simkunnig och skulle ha haft svårt att bistå sina barnbarn. Hur var det med mina far- och morföräldr­ar? Jag tror inte att mormor och morfar brukade simma. Min farfar, född 1901, verkar dock ha tyckt om att bada. För 80 år sedan, i augusti 1941, skriver han i ett brev om hur han tog sig ett dopp i en fin sjö. Då befann han sig någonstans i de östligare delarna av Karelen och just simningen förefaller att ha gett andrum från livet vid fronten.

Under mellankrig­stiden initierade Folkhälsan simskolor riktade till breda folklager och i folkskolor­na kunde torrsim ingå på schemat. Simkunnigh­eten började betraktas som en medborgarf­ärdighet och i takt med att simkonsten bredde ut sig minskade antalet drunknings­offer. Ännu i dag skördar simningen offer och mitt strandsäll­skap framhåller att detta är en färdighet som måste upprätthål­las och som inte får överskatta­s.

Också vi förknippar bad med friluftsli­v, hälsa och motion. Det är underbart att ta sig fram i vågorna även om vattnet ställvis är grumlat av algliknand­e modd. Och jag hoppas att havsbad också ska kunna avnjutas i stor utsträckni­ng framgent, under kommande år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland