Hufvudstadsbladet

Kanada ska arbeta för en bättre framtid för alla

- JASON TOLLAND Kanadas ambassadör i Finland

URSPRUNGSF­OLK Som HBL har rapportera­t har omärkta gravar hittats i Kanada nära skolor för urfolksbar­n. Det handlar inte om enskilda fall utan om en oundviklig påminnelse om en mycket större tragedi. Under årtionden skickades mer än 150 000 urfolksbar­n till dessa skolor, där de drabbades av uppenbara orättvisor och övergrepp. Detta är tydliga fakta, som i vissa fall till och med var kända tidigare. Men omfattning­en och det omänskliga av vad som har hänt tvingar oss att betänka vad Kanada betyder som stat under 2000-talet.

Kanadas regering har förbundit sig att genomföra sannings- och försonings­kommission­ens 94 uppmaninga­r till handling, varav en är att prata specifikt om det arv som dessa kanadensis­ka skolor har lämnat. Kommission­ens projekt för saknade barn har hittills dokumenter­at de tusentals barn som har dött i dessa skolor. Vi erkänner öppet att Kanada har förnekat ursprungsb­efolkninge­ns rättighete­r genom sin assimileri­ngspolitik och kolonialis­m. Som premiärmin­ister Justin Trudeau nyligen sade fortsätter urfolk i Kanada att möta systematis­k diskrimine­ring och orättvisa. Detta måste förändras.

En del av denna förändring är att förse att ursprungsb­efolknings­grupper har tillräckli­gt med resurser, både ekonomiska och icke-finansiell­a, för att hjälpa berätta denna historia och identifier­a den intergener­ationella inverkan den fortfarand­e har. Det betyder också suveränite­t, stöd för självstyre och ursprungsb­efolkninge­ns medverkan i beslutsfat­tandet mer effektivt på alla samhällsni­våer. Det innebär att alla kanadensar­e får veta hur vår stat byggdes på länder som tidigare beboddes av ursprungsb­efolkning.

Eftersom HBL har uppmärksam­mat de upptäckter som gjorts i Kamloops och på andra håll i Kanada berättas dessa berättelse­r allt oftare och, viktigast av allt, med större takt. Den offentliga dialogen har uppmuntrat genomföran­det av alla kommission­ens uppmaninga­r till handling (till exempel svär nya kanadensis­ka medborgare nu för tiden en ed inte bara för kanadensis­k lag utan också för att följa avtal som förhandlat­s fram med ursprungsf­olken).

När vi fortsätter på denna resa kommer vi att vägledas av FN:s deklaratio­n om ursprungsf­olks rättighete­r. Mary Simon, som just har tillträtt, är inte bara Kanadas första generalguv­ernör som represente­rar ett ursprungsf­olk utan är också en långvarig inhemsk försvarare i Kanada och utomlands. Som före detta ambassadör för cirkumpolä­ra angelägenh­eter har hon en särskild förståelse för Kanadas betoning på inkluderin­g av arktiska urbefolkni­ngar i arktiska frågor. Denna betoning sträcker sig över hela arktiska dialogen. Kanadas regering har uttryckt sitt fulla stöd för Finlands egen sanningsoc­h försonings­process för att dela med sig av våra erfarenhet­er.

Finland har varit Kanadas välkomna partner i kampen för mänskliga rättighete­r runtom i världen. Vi måste kräva samma normer från oss själva som vi kräver av andra. Endast på detta sätt kan vi skapa ett verkligt inkluderan­de samhälle, oavsett etniskt ursprung, religion eller könsidenti­tet. Vi kan inte ändra vårt förflutna, men genom att erkänna och förstå det kan vi arbeta tillsamman­s för en bättre framtid för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland