Hufvudstadsbladet

Sagan om Boris Johnson och mästerstra­tegen

Inte ens mästerstra­tegen Dominic Cummings lyckas sänka den brittiska premiärmin­istern. Det finns tre förklaring­ar till Boris Johnsons popularite­t.

- CHARLOTTA BUXTON är HBL-krönikör i Storbritan­nien

Britterna gillar manipulati­va snillen. Ett exempel är magikern och tv-personligh­eten Derren Brown. Hans karriär har gått ut på att förbrylla, förvilla och få folk att tro på sådant som inte stämmer. Hans första serie hette till och med Mind Control.

Ett annat exempel är den historiska personen Thomas Cromwell som blivit populär tack vare författare­n Hilary Mantels hyllade trilogi som utspelar sig under Tudortiden. Cromwell blir Henrik VIII:s trognaste rådgivare. Han framställs som en mästerstra­teg, en person som har full kontroll över sina egna känslor, som kan manipulera, tortera och ändå, konstigt nog, framstå som relativt schysst.

Och så har vi originalve­rsionen av House of Cards med en brittisk Francis Urquhart som känslokall­t manipulera­r andra för att nå toppen.

Det här är en arketyp som går hem i Storbritan­nien.

Den senaste personen att spela just den här rollen i offentligh­eten är Dominic Cummings. Han är ovanligt känd för att vara en före detta rådgivare. Han har framställt­s som mästerstra­tegen bakom ”lämna”kampanjen inför brexit och spelades av Benedict Cumberbatc­h i en film om brexitomrö­stningen.

Nu gör han allt för att avsätta Boris Johnson.

Han sparar inte på krutet i två färska intervjuer med BBC:s politiska korrespond­ent Laura Kuenssberg. Han beskriver Boris Johnson som en premiärmin­ister utan övertygels­er – som intressera­r sig för tunnlar till Irland och andra projekt som drivs av fåfänga.

Han vittnade i sju timmar i parlamente­t om hur regeringen handskats med coronakris­en. Han anklagar regeringen för att ha orsakat tiotusenta­ls dödsfall på grund av oviljan att stänga ner samhället i tid.

Han har till och med avslöjat att Boris Johnson var redo att ”låta kropparna samlas på hög” i stället för att stänga ner samhället i ännu en lockdown. Det är ett påstående som Johnson kraftigt tillbakavi­sat.

Resultatet? Den brittiska pressen enas i kritiken mot Dominic Cummings – inte mot Boris Johnson. Det blir mästerstra­tegen som faller. Varför?

Det handlar om Dominic Cummings trovärdigh­et. Han har ju framställt­s som en person som skickligt kan manipulera folkopinio­nen. Han låg bakom många av de lögner som lades fram av lämna-kampanjen före brexitomrö­stningen. Varför ska britterna lita på honom nu?

Det handlar också om Boris Johnsons trovärdigh­et. Alla vet att Boris Johnson ljuger. Det har han gjort ända sedan han fick sparken från sitt första jobb som journalist på tidningen The Times. Då hade han hittat på citat. Senare fick han sparken från sin första toppost inom politiken – då ljög han om ett utomäktens­kapligt förhålland­e.

Många väljare gillar honom ändå. Bara 14 procent av britterna tror att politikern­a talar sanning. Boris Johnson ljuger, eller överdriver, åtminstone så att man märker det och han gör det ofta på ett underhålla­nde sätt.

Det finns dessutom få alternativ till Boris Johnson. Opposition­en är ineffektiv. Under våren vann de konservati­va ytterligar­e storsegrar i forna Labourområ­den. Det fick många brittiska medier att spekulera i att Labour är ett döende parti. Dessutom är opposition­en splittrad – i Skottland röstar majoritete­n på nationalis­tpartiet SNP.

Det största hotet mot Boris Johnson kommer därför från hans eget parti. Där finns det många politiker som är villiga och redo att kämpa om nycklarna till Downing Street 10 om premiärmin­isterns popularite­t minskar.

Det finns nämligen en annan etablerad berättelse inom brittisk politik – att alla premiärmin­istrar faller och att deras karriär slutar med ett misslyckan­de. Under början av Tony Blairs tid som premiärmin­ister kunde få föreställa sig att han en dag skulle bli så impopulär som han är nu. Sedan kom Irakkriget. Och till och med Margaret Thatcher tvingades ut av sitt eget parti.

Och det hör ihop med en annan berättelse britterna gillar – den som handlar om en upphöjd persons fall.

KRÖNIKA CHARLOTTA BUXTON

Det handlar också om Boris Johnsons trovärdigh­et. Alla vet att Boris Johnson ljuger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland