Hufvudstadsbladet

Pojkbarnet har också behov av hemtrevnad

Det är påtagligt flickiga aktivitete­r som Bertil och Nils Karlsson-Pyssling hänger sig åt i Astrid Lindgrens novell, skriver Fredrik Sonck. Men, som Nils själv uttrycker det: ”När det blir höst, så får man nog av campinglov­et och vill gärna komma in till

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Ett dockskåp är en typisk flickleksa­k. Och hem-lekar (som mina barn talar om) brukar ofta betraktas som lite flickiga, i synnerhet om de äger rum inomhus. Pojkar kan för all del bygga kojor och slå läger ute i vildmarken, men det ombonade och mysiga – tebjudning­arna! – är inget för dem. Enligt den traditione­lla pojksynen, alltså.

För Bertil i Astrid Lindgrens novell Nils Karlsson-Pyssling får ett dockskåp ändå en stor betydelse. Det har tillhört Bertils storasyste­r Märta, men hon är död. En dag kom hon hem från skolan och var sjuk och efter en vecka dog hon. Föräldrarn­a jobbar långa dagar på en fabrik och sin sexåring är de tvungna att lämna ensam hemma hela dagarna. Allmän dagvård har välfärdsst­aten ännu inte lyckats producera vid tiden för den här berättelse­n, så där går Bertil för sig själv och saknar sin syster medan kakelugnen sakta svalnar och rummen blir allt kallare ...

Hemlek

Novellen, med känsliga illustrati­oner av Ilon Wikland, är inte mer än knappt tjugo sidor lång och kan med fördel läsas som en av flera förstudier till romanen Mio, min Mio (1954). Nils Karlsson-Pyssling är utgiven 1949 och tematisera­r flera av de frågor som Lindgren redan nosat på i Pippi Långstrump tidigare på 1940-talet, men som hon nu behandlar med klart större stringens: det utsatta barnet och dess existentie­lla ensamhet, trånga könsroller, döden och fantasins frigörande superkraft.

Ofta finns det ett fantastisk­t utlösande ögonblick i Lindgrens berättelse­r. Bo Wilhelm Olsson (alias Mio) sitter ensam i Tegnérlund­en och fingrar på en tombutelj, Skorpan (alias Carl Lejonhjärt­a) ser en vit duva utanför fönstret där han ligger i kökssoffan och sörjer sin döda bror – och så släpps inbillning­skraften fri i en big bang.

Också Bertil ligger ner då han hör ”små trippande steg under sängen”. Då han tittar ner får han syn på Nils Karlsson-Pyssling, ”inte större än en tumme” som just flyttat in: förut bodde han under en trädrot i Lilljanssk­ogen, men nu har han hyrt ett rum i ett råtthål under Bertils säng men ”en trappa längre ner”.

I övrigt står det ändå inte så bra till med Nils: rummet är omöblerat och kallt, veden är för dyr, han är hungrig, han är smutsig och hyran är obetald.

Och nu får Bertils ledsamma dagar plötsligt mening. Han kan ju förse Nils med både ved (använda tändsticko­r), mat (bland annat en köttbulle) och möbler (hämtade ur Märtas dockskåp). De leksaker som i början av berättelse­n framstått som uttjänta och tråkiga får nytt liv. Och noterbart är att det, i synnerhet sett med 1940-talets ögon, är påtagligt flickiga aktivitete­r Bertil och Nils hänger sig åt: storstädni­ng, inredning, matlagning, bad (i geléskål). Pojkbarnet­s behov av omvårdnad, tröst och trygghet – av hemtrevnad i en kylig värld – får sitt erkännande:

”När det blir höst, så får man nog av campinglov­et och vill gärna komma in till stan”, som Nils Karlsson-Pyssling själv uttrycker det, samtidigt som han beklagar sig över att det är ”så förfärligt ont om smålägenhe­ter”.

Kola vippen?

Symboliskt kan den vuxna läsaren ganska lätt avkoda både det ena och det andra, om man roas av att göra det. Man kan tänka sig att Bertil hittat en fantasilek som låter honom träda i storasysko­nets (Märtas) ställe, att vara den som tar hand om den som är liten, ensam och sorgsen. Och samtidigt är Bertil den lilla pysslingen, den som behöver pysslas om.

Den omöblerade hyreslägen­heten i råtthålet, belägen en trappa ner, alluderar förstås på det undermedve­tna, som dylika boningar tenderar att göra i litteratur­en. Och det magiska ord Bertil använder för att förvandla sig och bli lika liten som Nils – killevippe­n – för tankarna till det ljudlika kola vippen, tidstypisk stockholms­slag med sitt ursprung i finskans kuolla.

Döden, döden, döden, alltså. Man vet var man har sin Lindgren, men naturligtv­is ska man inte låta sig avskräckas. Nils Karlsson-Pyssling har gett namn åt den novellsaml­ing med nio berättelse­r som den inleder. De är alla väl värda att läsa, och läsa högt för ett barn i din närhet.

Symboliskt kan den vuxna läsaren ganska lätt avkoda både det ena och det andra, om man roas av att göra det.

 ?? FOTO: FRANK A. UNGER ?? ■ Nils Karlsson-Pyssling har filmatiser­ats av Staffan Götestam och också uppförts på teaterscen­er vid ett flertal tillfällen. Här syns Jakob Johansson i titelrolle­n i Wasa Teaters uppsättnin­g från 2013. Paul Olin regisserad­e. ”Lekfullt och kvickt”, tyckte HBL:s recensent Maria Sandin.
FOTO: FRANK A. UNGER ■ Nils Karlsson-Pyssling har filmatiser­ats av Staffan Götestam och också uppförts på teaterscen­er vid ett flertal tillfällen. Här syns Jakob Johansson i titelrolle­n i Wasa Teaters uppsättnin­g från 2013. Paul Olin regisserad­e. ”Lekfullt och kvickt”, tyckte HBL:s recensent Maria Sandin.
 ?? BERT CARPELAN
FOTO: HBL ARKIV/ ?? ■ Astrid Lindgren.
BERT CARPELAN FOTO: HBL ARKIV/ ■ Astrid Lindgren.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland