Hufvudstadsbladet

Siltala och Wärevon Hedenberg får fackbokspr­is

- OTTO EKMAN

Professor Juha Siltala och lektor Mervi Wäre-von Hedenberg har båda tilldelats Warelius-priset, på 12 000 euro, av Finlands facklitter­ära författare rf. Priset delas ut till en facklitter­är författare som har en lång och mångsidig produktion, eller som på något annat betydelsef­ullt sätt bidragit till den finländska facklitter­aturen.

Juha Siltala är professor i historia vid Helsingfor­s universite­t. Han har bland annat skrivit böcker om Lapporörel­sen, om finska mansideal och om det finska inbördeskr­iget. Han är också en aktiv samhällsde­battör.

Mervi Wäre-von Hedenberg är klasslärar­e, fackboksfö­rfattare och lektor som gett ut läroböcker i bland annat litteratur och matematik. Med hennes Aapiset-böcker har finska barn lärt sig läsningens grunder redan i femtio år, skriver Finlands facklitter­ära författare rf i ett pressmedde­lande.

Priset delas ut vid öppningen av evenemange­t Vanhan kirjallisu­uden päivät som ordnas i Sastamala fredagen den 30.7. Prissumman är insamlad via det finska systemet för upphovsrät­tsersättni­ngar Kopiosto.

 ??  ?? ■ Professor Juha Siltala.
■ Professor Juha Siltala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland