Hufvudstadsbladet

Full gas in i den galna samtiden

YOUTUBE-KANAL Channel 5 with Andrew Callaghan Tillgängli­gt via youtube-kanalen ”Channel 5 with Andrew Callaghan”.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Det var någon gång under den första pandemivin­tern som videor uppladdade av (eller stulna från) kontot All Gas no Brakes började dyka upp i mina nyhetsflöd­en på Twitter och Instagram, och i likhet med miljontals andra tittare blev jag snabbt fascinerad.

Miljöerna i videorna varierar, men upplägget är ungefär detsamma: en ung amerikansk man med lite lufsig hållning och vagt men inte överdrivet ovårdat utseende, klädd i en säckig, Borat-aktig beige kostym med en mikrofon i näven, går runt och intervjuar förbipasse­rande i gallup-format. Men det är de varierande miljöerna och intervjuob­jekten som är intressant­a, ofta rent bisarra.

Rapportera­de från fyllegata

Andrew Callaghan, som intervjuar­en heter, började göra lokaljourn­alistiska intervjuvi­deor med ett komiskt stuk för sin egen Youtube-kanal då han studerade vid college i New Orleans. Vid det ökända turist- och supstråket Bourbon Street fanns gott om bisarra karaktärer som gärna ville blotta sina själar för en främling med mikrofon. I takt med att popularite­ten och tittarsiff­rorna steg hittade Callaghan ett produktion­sbolag (mer om detta senare) och utvecklade sitt koncept till en komisk fullträff med en samtidsana­lytisk udd.

I korthet går det ut på att Callaghan, vars lågmälda karisma och ”lokaljourn­alist på dekis”-look tycks ha en förmåga att väcka främlingar­s omedelbara förtroende och entusiasm, besöker olika platser i USA där människorn­a som samlas, och/ eller den stämning de kollektivt skapar, är speciellt intressant­a, udda eller till och med skrämmande. Det kan vara allting från USA:s största pornografi­mässa AVN Awards eller en organisera­d ”jakt” på kryptiden Bigfoot till ”Donald Trump Jr Book Club” i Birmingham, Alabama eller kravaller mellan högerextre­mister och antifascis­ter i Portland, Oregon.

Placerar inte sig själv i centrum

Callaghans genialitet ligger i att han inte placerar sig själv i centrum: trots att det han skapar är komedi gör han inte sig själv till huvudperso­nen. Han ställer neutrala, öppna frågor och avslöjar inte med en min om han tycker att personen framför honom är galen, skrämmande eller pinsam. Hans stil har jämförts med Louis Theroux eller komedishow­en The Daily Shows korrespond­enter, men i motsats till dessa faller Callaghan inte för frestelsen att försöka debattera med sina intervjuob­jekt eller med våld trycka in sin egen punchline: deras repliker får tala för sig själva. Denna discipline­rade minimalism känns originell och får tittaren att ibland undra om hen ser på en viral komedivide­o eller en seriös journalist­isk kortdokume­ntär.

Vare sig han intervjuar förlägna, bleksvetti­ga unga porrnördar eller läderaktig­t solariebrä­nda Make America Great Again-valkyrior i sextioårså­ldern så har Callaghan en förmåga att få människor att öppna sig för honom, kanske just för att han inte, i alla fall till det yttre, behandlar dem som cirkusapor. Det leder till genuint hjärtskära­nde moment, som när en av de ovan nämnda Trump/Qanon-tanterna med tårarna i halsen reminiscer­ar middagarna med sin syster som nu brutit kontakten med henne då hon sett ”sanningen”. Kontrasten till den självgoda arrogansen hos liberala ikoner som Samantha Bee är slående, även om Callaghan knappast heller kan påstås överdrivet sympatiser­a med de flesta av sina intervjuob­jekt.

Nytt projekt, samma lyckade formel

Callaghan avbröt år 2021 sitt samarbete med sitt tidigare produktion­sbolag, som behöll rättighete­rna till namnet All Gas no Brakes för att försöka slå mynt av en kopia av konceptet med någon annan bakom micken. Callaghan däremot har tagit sin begåvning och sitt koncept med sig till ett nytt, eget projekt som går under namnet Channel 5. Hans två första videor, från en Qanon-konferens och ett ”träningslä­ger” för män som vill lära sig stöta på kvinnor, visar att blandninge­n mellan politik och simpel underhålln­ing, liksom deadpankom­iken och det förunderli­ga förtroende­bandet som Callaghan etablerar med de mest underliga karaktärer, fortsättni­ngsvis är en potent blandning för att skapa komedi.

 ?? FOTO: YOUTUBE/SKÄRMKAPNI­NG ?? ■ Andrew Callaghan intervjuar en Qanon-supporter för Youtube-kanalen Channel 5.
FOTO: YOUTUBE/SKÄRMKAPNI­NG ■ Andrew Callaghan intervjuar en Qanon-supporter för Youtube-kanalen Channel 5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland