Hufvudstadsbladet

Lokalvård

- MOA THORS Rektor vid Helsingfor­s arbis

Det är länge sedan jag jobbat i juli, i allmänhet har jag kunnat hålla ledigt hela månaden. Men i år var det min tur att vikariera för min boss den här sista veckan. Jag kunde förstås ha valt att arbeta på distans eftersom ingen annan är på jobb, men jag var rädd att det skulle kännas svårare att ställa in hjärnan på rätt frekvens om jag stannade hemma. Alltså sätter jag mig på tåget tillsamman­s med några få andra kråkor och väcker den slumrande jobbdatorn.

Även om huset är tyst och tomt fylls jag av värme och förväntan när jag stiger in på Arbis. Jag hör redan för mitt inre sorlet av glada röster från ivriga kursdeltag­are. På den långa garderobsd­isken i entréhalle­n står husets alla små krukväxter prydligt uppradade för att inte torka bort på diverse fönsterbrä­den runtom i huset. Jag vet att en av våra lokalvårda­re kommer och vattnar dem också under sin semester. Det är ingenting hon har blivit uppmanad att göra, hon bara vill göra det för att de ska hålla sig över sommaren. För att hon bryr sig om Arbis.

Den omsorgen om huset syns också när jag fortsätter upp till mitt arbetsrum – golven glänser nybonade i solljuset och jag får lust att ta av mig skorna för att inte förstöra den fina ytan. Jag är tacksam att vi har kunnat behålla våra egna lokalvårda­re. De har en helt annan inställnin­g till byggnaden än vad städare från de stora rengörings­företagen har. Jag använder med avsikt olika begrepp för det är just här skillnaden ligger: Våra vårdar verkligen våra lokaler, medan de som har en annan arbetsgiva­re kommer och utför de arbetsmome­nt som står i deras arbetsbesk­rivning utan något större intresse för helheten.

Jag är förvissad om att slutresult­atet för såväl lokalvårda­rnas motivation och välbefinna­nde som för byggnaden är mycket bättre om de är en del av arbetsgeme­nskapen. De är med på samma villkor som alla andra, sitter med i olika arbetsgrup­per och bidrar till att utveckla verksamhet­en. Mångfald är positivt, det gör att vi ständigt utmanas att tänka till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland