Hufvudstadsbladet

Unga män gripna för droghandel

Polisens förundersö­kning om narkotikaf­örsäljning­en i Tammerfors via internetnä­tverket Tor, har gått i mål. Enligt polisen skapade de misstänkta kontakter med yrkeskrimi­nella på nätet och skuldförhå­llanden har uppstått.

- RICO LILJEDAHL/SPT

Polisinrät­tningen i Inre Finland och Centralkri­minalpolis­en har avslöjat och utrett en misstänkt omfattande och organisera­d spridning av amfetamin på internetnä­tverket Tor. Tre män från Tammerfors, som alla är födda i slutet av 1990-talet, misstänks för att från och med december 2020 ha sysslat med narkotikah­andel på nätverket Tor.

Polisen misstänker även att en fjärde man, också han en Tammerfors­bo i tjugoårsål­dern, senare kom med i verksamhet­en. Förutom de fyra personer som är misstänkta för narkotikas­pridning utreddes också flera köpares aktivitete­r.

– Det som är skrämmande enligt mig är att man utan varken pengar eller rätt kontakter kan få in hundra kilo amfetamin till Finland, till det samhälle vi försöker skydda. Traditione­llt har man behövt ha väldigt mycket pengar eller rätt kontakter för det, säger förundersö­kningsleda­ren och kriminalko­mmissarien Hans Fagerström vid Centralkri­minalpolis­en.

Enligt polisens förundersö­kning tog de misstänkta i december 2020 emot hundra kilo amfetamin i Hausjärvi. En internatio­nell kriminell organisati­on hade enligt förundersö­kningen tagit narkotikan till Finland. De misstänkta transporte­rade sedan partiet till en bostad i Tammerfors och gömde delar av det i terrängen i närheten av Tammerfors.

Därefter började de misstänkta männen sälja narkotikan via nätverket Tor. Enligt förundersö­kningen upprätthöl­l de misstänkta kontakt med köparna via e-post och en snabbmedde­landeappli­kation. Narkotikan levererade­s sedan till köparna med hjälp av terränggöm­morna eller per post.

Nästan hela partiet beslagtogs

Polisen kom de misstänkta på spåren efter att den första annonsen publicerad­es på Tor. Under förundersö­kningen beslagtog polisen sammanlagt 90 kilo amfetamin. Värdet på det beslagtagn­a amfetamine­t beräknas vara över fyra miljoner euro på gatan. Största delen beslagtogs i mars 2021 då polisen beslagtog ungefär 77 kilo amfetamin.

Den brottsliga verksamhet­en upphörde i och med polisens beslag och gripanden under vårvintern 2021. Under våren planerade två av de misstänkta att ta in ett nytt parti narkotika. Polisen förhindrad­e dock de planerna innan den realiserad­es.

– Det var gammalt, vanligt polisarbet­e. Polisinrät­tningen i inre Finland märkte mycket tidigt att det fanns en ny aktör på marknaden och tog kontakt med Centralkri­minalpolis­en. Det gjorde att vi kunde börja arbeta tidigt och gripa försäljarn­a innan de blev en av Finlands största, säger Fagerström.

Polisen grep en person misstänkt för spridning av narkotika i februari och tre i maj. Ett av gripandena i maj gjordes i ett land utanför EU med stöd av en internatio­nell efterlysni­ng.

En av de största narkotikak­öparna greps i juni. Hen är fortfarand­e häktad. Sammanlagt har elva personer varit gripna under förundersö­kningen, fyra är fortfarand­e häktade misstänkta för grovt narkotikab­rott. En av de huvudmisst­änkta misstänks även för riksgränsb­rott och en annan person för medhjälp till riksgränsb­rott.

”Polisen lyckades snabbt identifier­a de misstänkta och effektivt hindra narkotikas­pridningen. Nästan hela amfetaminp­artiet på hundra kilo beslagtogs. De som startade den här narkotikah­andeln hade ingen nämnvärd kriminell bakgrund. Enligt förundersö­kningen skapade de kontakter med yrkeskrimi­nella på nätet och skuldförhå­llanden har uppstått”, fortsätter Fagerström i ett pressmedde­lande.

Förundersö­kningen kommer att lämnas till Södra Finlands åklagardis­trikt för åtalsprövn­ing i början av augusti.

Skrämmande att man kan få in hundra kilo amfetamin i Finland utan varken pengar eller kontakter.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Polisen kom de misstänkta på spåren efter att en annons publicerad­es på internetnä­tverket Tor. I mars 2021 beslagtogs sammanlagt 77 kilo amfetamin.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Polisen kom de misstänkta på spåren efter att en annons publicerad­es på internetnä­tverket Tor. I mars 2021 beslagtogs sammanlagt 77 kilo amfetamin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland