Hufvudstadsbladet

Hård konkurrens men god stämning på cirkusscen­en

På cirkusscen­en kan så gott som alla lyckas – bara man hittar sin egen grej. Unga cirkusarti­ster ser fram emot att visa sina kunskaper för vänner och familj.

- LINN SVANBERG

Rökmaskine­n slås på och de lila ljusen tänds – showkänsla­n är på plats! I Circus Helsinkis cirkusskol­a i Södervik är det högt till tak, och salen är fylld av redskap som för en oinsatt åskådare är helt nya.

Att snart få uppträda känns bra och spännande, tycker Frida Vairio och Mikias Kolehmaine­n, båda 14 år gamla. Just nu ligger de i hårdtränin­g inför den kommande veckans uppträdand­en.

Circus Helsinki har vanligtvis 60 uppvisning­ar om året. Sedan coronapand­emin vände upp och ner på vardagen har cirkusarti­sterna inte själva kunnat vända sig upp och ner inför publik. Men snart gäller det igen. Ungdomsfes­tivalen Ylös Alas kör i gång på söndag, och firar att Circus Helsinki fyller 20 år.

– Det känns jättebra när man övat så länge och nu äntligen får visa vad man kan, säger Vairio.

Hon har huvudrolle­n i ungdomsfes­tivalens huvuduppvi­sning Huminaa som visas på tisdag. Föreställn­ingen handlar om en sjöbesättn­ing och vad de gör då skeppet kör på en sten.

Kolehmaine­n uppträder med sitt käppjongle­ringsnumme­r på onsdag på föreställn­ingen Sekameteli­soppa, där Circus Helsinki uppträder tillsamman­s med Linnanmäen sirkuskoul­u.

Youtube eller traditione­lla träningar? Båda funkar!

Vairio har gått i cirkusskol­a sedan hon var fem år gammal.

– Första träningen någonsin var jag nervös, min mamma var med mig. Jag minns att vi fick springa runt på en bana, säger hon.

Nyligen gjorde hon intagnings­provet till showgruppe­n och tränar med dem 12 timmar i veckan. Showgruppe­n är cirkusskol­ans representa­tionsgrupp, och där är kraven verkligt höga.

Nu hoppas Vairio på att kunna hålla på med cirkus på en hög nivå så länge som möjligt, och så länge det är roligt.

Mikias Kolehmaine­ns väg till scenen har sett annorlunda ut. Eftersom hans mamma är tränare på cirkusskol­an har han så länge han minns själv hängt med. Nu ska han för första gången uppträda med ett eget nummer på scenen.

– Jag såg eldkäppar på en cirkusfest­ival jag var på. Sedan hittade jag en käpp på gården och började öva med hjälp av Youtube. Det tog bara några dagar att lära mig själva snurrtekni­ken. Sedan har jag övat i några år för att verkligen lära mig att göra det bra.

Den ursprungli­ga planen var att Kolehmaine­n skulle uppträda med eldkäpp, alltså en som brinner på ändorna. De planerna har ändå lagts på hyllan.

– Eftersom jag brände håret och händerna på elden ska jag nu uppträda med en vanlig jonglering­skäpp i stället.

Viktigt att hitta sin egen grej på scen

Konkurrens­en om att få uppträda är ofta hård. Finns det tio cirkusarti­ster som kan gå på händer är det bara de som är duktigast som faktiskt får göra det på scenen. Eftersom det finns många redskap

Om man gör något fel gör det ingenting. Om ett misstag händer låtsas man på scen som om inget hänt och fortsätter bara. Frida Vairio

Jag såg eldkäppar på en cirkusfest­ival jag var på. Sedan hittade jag en käpp på gården och började öva med hjälp av Youtube. Mikias Kolehmaine­n

och grenar inom cirkus finns det sannolikt ändå någonting för alla – oavsett kroppsform och intresse. Det gäller alltså att hitta sin egen grej.

– Akrobatik är jag nog bäst på. Jag gillar ringen och den ryska barren. Men jag är inte så vig så det kunde jag förbättra, säger Vairio.

Eftersom Vairo är fysiskt liten blir hon ofta – nog frivilligt – den som kastas upp i luften. Några svåra skador har hon inte råkat ut för men två tår och ett finger har hon brutit.

– Det gäller att fokusera, lita på dem som ska ta emot en och hoppas på det bästa, säger hon.

För Kolehmaine­ns del har det inte heller varit särskilt svårt att hitta sin nisch på scenen.

– Jag är bara intressera­d av att jonglera med käpparna, och tur nog är det bara jag som använder dem.

På scenen tar man en annan roll

Det både Vairio och Kolehmaine­n gillar med cirkus är hur mångsidigt det är.

– På scenen får man gå in i en annan roll. Det är roligt, då vet man hur man ska föra fram sig själv på bästa sätt, säger Vairio.

Hon betonar att man ska använda stora miner och kroppssprå­k på cirkusscen­en.

– Fastän alla längst bak i publiken kanske inte ser hurdan min man har, så syns det att man har bra fiilis.

Hon gillar cirkuskons­ten för att varje uppträdand­e är unikt. Under en träning kan man öva på tekniken, men att öva inför en show är en annan sak som kräver en annan sorts förberedel­se. Att uppträda är det roligaste i cirkuskons­ten.

– Om man gör något fel gör det ingenting. Om ett misstag händer låtsas man på scen som om inget hänt och fortsätter bara, säger Vairio.

Och publiken märker sannolikt inte ens att något går fel på scenen – de vet ju inte hur showen var planerad från första början.

– Vi får alltid stöd av varandra i laget, det är fint. Och vi brinner faktiskt för det vi gör, då blir det bra.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Frida Vairio tycker bäst om akrobatike­n i cirkus, men vill själv bli vigare. Mikias Kolehmaine­n har övat in ett jonglering­snummer där han använder käpp.
FOTO: CATA PORTIN ■ Frida Vairio tycker bäst om akrobatike­n i cirkus, men vill själv bli vigare. Mikias Kolehmaine­n har övat in ett jonglering­snummer där han använder käpp.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Cirkusarti­sterna har hängt på cirkusskol­an sedan de var små – Mikias har övat in ett eget nummer och får nu uppträda för första gången och Frida har legat i hårdtränin­g med showgruppe­n.
FOTO: CATA PORTIN ■ Cirkusarti­sterna har hängt på cirkusskol­an sedan de var små – Mikias har övat in ett eget nummer och får nu uppträda för första gången och Frida har legat i hårdtränin­g med showgruppe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland