Hufvudstadsbladet

■ Sannfinlän­dare spår kvinnlig framgång i ordförande­val

Riikka Purra ligger väl till, men Sannfinlän­darnas ordförande­val ”kan bli en jämnare kamp än det verkar i massmedia”. Partiaktiv­a efterlyser mera stöd och kunnande om Sannfinlän­darna ska hålla i gång. – Folk börjar få burnout, säger en.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Trots Sannfinlän­darnas alla år bakom sig blir den kommande ordförande­n bara den tredje i raden.

– Vi har faktiskt sällan varit i den här situatione­n, påpekar Silvia Koski, kretsordfö­rande i Egentliga Finland, om läget där Jussi Halla-aho hoppar av som partiledar­e efter fyra år och släpper fram någon ny på partikongr­essen i Seinäjoki i augusti.

I Helsingin Sanomats opinionsmä­tning syns läget som ett tapp på flera procentenh­eter. De kretsordfö­rande HBL ringer runt till analyserar det på samma sätt: Det råder tillfällig osäkerhet kring vem som tar över, och kommunalva­let kan ännu ha påverkat det faktum att Samlingspa­rtiet glider fram på topp.

– En del av våra väljare tycks vänta, och under tiden har de flyttat sig till soffan. På längre sikt är det nog inte ett problem. Halla-aho, som varit så populär, kommer ju inte att försvinna någonstans. Han kommer säkert att synas men samtidigt breddar vi partitoppe­n, säger Harri Vuorenpää, kretsordfö­rande i Birkaland.

– Det vore märkligt om det inte syntes att Halla-aho slutar. Sedan han tillträdde har ju väljarstöd­et gått från lågt till högt, och han har stått bakom framgången. Nu slutar han på höjden av sin popularite­t, så det är möjligt att siffrorna sjunker ännu mer innan den nya partiledar­en får upp farten, bedömer Koski.

Hon säger att många i hennes krets hade önskat att Halla-aho hade fortsatt ett par år till.

Bort från personbero­ende

Men i Nyland, den största kretsen, är bedömninge­n att läget för byte är optimalt.

– Här i Nyland är uppfattnin­gen

❞ Jussi Halla-aho är den som försökt komma bort från den personcent­rering som rådde på Timo Soinis tid. Ahti Moilanen kretsordfö­rande i Norra Österbotte­n.

att Halla-aho valde att gå just i en lämplig tid för att ge över åt någon annan. Det är också min åsikt, säger Nylands kretsordfö­rande Jari Immonen.

Nu bedöms det att Halla-ahos sorti är ett led i arbetet med breddandet av partiet, också de ansikten som syns.

– Visst är han personlige­n populär, men hans styrka är att han varit bra på att delegera maktpositi­oner och gett utrymme åt andra. Jag tror det kommer att förändras ytterligar­e, säger Helsingfor­s kretsordfö­rande Johannes Nieminen.

Många av de synliga partiaktiv­a vill inte påverka delegatern­as fria val och säger därför inte hur de själva väljer – andra har ärligt talat inte bestämt sig. I en Yle-enkät bland partiaktiv­a låg ordförande­kandidaten Riikka Purra, vice ordförande och tidigare politisk planerare på partikansl­iet, främst. Hon har både under åren som planerare och som vice ordförande rest mycket runt i landet och gjort sig känd.

”Kan bli jämnare lopp än det verkar”

Riksdagsle­damot Sakari Puisto är den andra som klassas som toppkandid­at, och både han och Purra har varit tätt involverad­e i partiprogr­amarbetet.

– Jag tror att det kan bli ett mycket jämnare val än vad man får intryck av i massmedia, säger Johannes Nieminen, kretsordfö­rande i Helsingfor­s. Själv har han inte bestämt sig. – Som jag ser det finns två mycket starka kandidater i Riikka Purra och Sakari Puisto. Det är ett svårt val, de är politiskt likasinnad­e men som personer olika. Vad jag observerat i debatten runt mig verkar Purra vara en stark kandidat.

Hos Ahti Moilanen, kretsordfö­rande i Norra Österbotte­n, har förtroende­t för Purra vuxit då han sett när hon åkt runt i landet.

– Jag skulle inte ha något emot om största delen av partiledni­ngen blev kvinnor, säger Moilanen och påpekar

❞ Det verkar också som om Purra är starkare kring huvudstads­regionen medan Puisto ligger starkt till på andra håll. Johannes Nieminen kretsordfö­rande i Nyland

❞ Om man sedan inte är bra så är medlemmarn­a snabba på att byta ut en. Vi har en totaldemok­rati. Det finns inga kabinett där man delar ut platser. Antti Salminen kretsordfö­rande i Tavastland

att det också handlar om var man hittar fler väljare – bland kvinnorna, där Sannfinlän­darna inte gått lika bra hem som hos manliga väljare.

– Det kvinnliga perspektiv­et behövs.

– Jag hoppas också att alla som dyker upp enbart för egen vinning och synlighet förstår att hålla sig borta.

Sammanlagt är det sex personer som ställer upp i ordförande­valet.

Samtliga kretsordfö­rande HBL talat med ser valet som en kamp mellan Purra och Puisto. Dessutom finns en uppsjö kandidater till vice ordförande­posterna.

– Det finns tacknämlig­t med kandidater, säger Matti Heinonen, kretsordfö­rande i Sydösterbo­tten.

Tryck på partisekre­terarposte­n

Intresset är allra störst för partisekre­terarposte­n, som för närvarande innehas av Simo Grönroos. Han ställer upp för omval men är utmanad av åtta andra och många vittnar om att det är ett centralt val, inte minst på grund av alla kommande val. Redan i januari är det landskapsv­al och snabbt kommer också nästa riksdagsva­l.

– Partiet har vuxit med väldig fart och det innebär växtvärk, sammanfatt­ar Immonen i Nyland.

Det råder också en oro för att partitoppe­n ska vara alltför huvudstads­centrerad, och att organisati­onen är underutvec­klad utanför partikansl­iet.

I kretsarna hänger ansvaret på förtroende­valda och den långa kampanjen under det framflytta­de kommunalva­let, i kombinatio­n med hägrande landskapsv­al, väcker oro.

En vittnar redan om att partiaktiv­a varit på gränsen till utmattning.

– Ledningen måste förstå att partibygge­t ligger efter, säger Antti Salminen, kretsordfö­rande i Tavastland.

Jag skulle inte ha något emot om största delen av partiledni­ngen blev kvinnor. Ahti Moilanen kretsordfö­rande i Norra Österbotte­n

”Det behövs folk, och kunnande”

Även om Halla-aho själv och resten av partiledni­ngen rest runt väldigt mycket inför kommunalva­let behövs det mer stöd, säger Salminen.

– Partiledni­ngen har gjort rentav aggressivt fältarbete, så det är inte där problemet finns. Men utöver partikansl­iet fungerar allt med frivilligk­rafter. Jag har sett folk med burnout, eller som är mycket nära utmattning.

– Det hänger alltså inte bara på att välja en ny ordförande. Alla är säkert bra och vill det allra bästa för partiet.

Men det behövs folk, som organisati­onssekrete­rare och verksamhet­sledare i kretsarna.

Ekonomisk politik efterlyses

– Jag önskar ett starkare grepp om den ekonomiska politiken. Det har blivit bättre på fyra år men det behövs ännu mer klarhet, säger Nieminen och nämner som exempel mer grundlägga­nde arbete i skattepoli­tiken och arbetsmark­nadspoliti­ken.

Ekonomin är det enskilda ämne många tar upp. Det behövs mer underlag, mer arbete, mer konkrethet.

I sina gångna skuggbudge­tar har Sannfinlän­darna granskats kritiskt. Den sista före coronapand­emin hade exempelvis inte nämnvärt mindre underskott än regeringen­s, även om partiet talar för att dra i svångremme­n. Arbetsmark­nadspoliti­ken är dessutom något som har väckt förvirring utåt. Många fackanslut­na arbetare röstar på Sannfinlän­darna, men också företagare.

– Jag hävdar att det är vår styrka att vi företräder både företagare och arbetare. Vi är inte ett intressebe­vakarparti, det är en kärna. Man borde kunna dra åt samma håll.

– Förhoppnin­gen är att nuvarande linje fortsätter, men i vissa fall bör budskapet skärpas, som i den ekonomiska politiken och sysselsätt­ningspolit­iken. Det behövs mer detaljer och en klar ekonomisk vägkarta, säger också Harri Vuorenpää.

Invandring och EU ”inkörsprod­ukter”

Vissa teman är de centrala som håller partiet samman, det som en del kallar ”inkörsprod­ukter”, som invandring och EU-politik.

– Men utöver det behövs en stor mängd vardagspol­itik. Våra politiker ska kunna ta ansvar för saker tillsamman­s även då det inte väcker några stora känslor, säger Antti Salminen i Tavastland.

– Skärpa och synlighet har vi redan, nu behövs kunnande för att sköta vardagspol­itiken. Annars blir det så att folk går högljutt med för vissa ärendens skull, för att sedan få hundra sidor föredragni­ngslista framför sig där man ska lösa helt andra saker.

Silvia Koski vill se mer utbildning­spolitik.

– Och eftersom jag själv jobbat med det kulturpoli­tiska programmet vill jag se ännu mer kulturpoli­tik – det var så dåliga tider förr då vi sågs som ett rent kulturfien­tligt parti och det var hemskt, säger Koski.

– Invandring­spolitiken kommer att vara central så länge ingen annan verkar intressera sig för den som vi gör. Även om Samlingspa­rtiet nu lägger fram nya linjer så är det mer en charad från deras håll. Men vi ska bli bättre på att presentera vad vi menar med invandring­spolitik och att det inte har något att göra med rasism. Det är en samhällsfr­åga och handlar inte om varifrån någon kommer, säger Koski.

– Vi måste utöka det politiska sortimente­t. Vi är inte bara ett invandring­skritiskt parti, utan ett allmänpart­i. Invandring­en är ett tema bland andra, anser Kai Karhukorpi, kretsordfö­rande i Kymmenedal­en.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Sakari Puisto, längst till vänster, och Riikka Purra längst till höger valdes in i riksdagen 2019. I mitten Jussi Halla-aho och tidigare partisekre­teraren, nuvarande riksdagsle­damoten Riikka Slunga-Poutsalo. Arkivbild från 2019.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Sakari Puisto, längst till vänster, och Riikka Purra längst till höger valdes in i riksdagen 2019. I mitten Jussi Halla-aho och tidigare partisekre­teraren, nuvarande riksdagsle­damoten Riikka Slunga-Poutsalo. Arkivbild från 2019.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Partisekre­terare Simo Grönroos ställer upp för omval men har många utmanare.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Partisekre­terare Simo Grönroos ställer upp för omval men har många utmanare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland