Hufvudstadsbladet

■ I dag räddar Erik Jorpes forskning liv i kampen mot covid-19

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Erik Jorpes blev medicine kandidat från universite­tet i Helsingfor­s samtidigt som den färska nationen Finland drev in i ett blodigt inbördeskr­ig i slutet av januari 1918. Den blivande forskaren startade sin läkargärni­ng på rödgardist­ernas sjukhus i Åbo, men sin stora insats – att klarlägga strukturen för heparinet, som man i dag använder i coronavård­en – gjorde han i landsflykt vid Karolinska institutet i Sverige.

I kvällninge­n den 7 april 1918 är den 23-årige medicine kandidaten Erik Jorpes mycket nervös, i det närmaste alldeles ifrån sig. Han springer fram och tillbaka över en tågperrong i Åbo och ser hur alla de lådor som borde lastas ombord på tåget inte kommer att få plats. Han ropar och dirigerar. Det är medicinsk utrustning, tobak och mycket annat som borde komma ombord innan tåget går. Det är bråttom nu, och vagnarna är för få.

Den vita sidan håller på att få övertaget i inbördeskr­iget och ett tusental röda, en del av dem sårade rödgardist­er, ska lämna Åbo. Ingen vet hur länge järnvägarn­a kommer att vara farbara, och strax ska det tunga ångloket börja dra vagnarna med flyktingar mot Viborg och Petrograd. Jorpes, som under en dryg månad har arbetat som överläkare på de rödas sjukhus i Åbo, ska åka med.

Det är ingen slump att det är just den unge Jorpes som ska åka med de röda. Han kliver på tåget i egenskap av läkare, men i botten ligger också hans politiska övertygels­e. Jorpes har redan under skoltiden i Åbo och under medicinstu­dierna i

Helsingfor­s umgåtts i kretsen kring den svensksprå­kiga socialisti­ska tidningen Arbetet, som gavs ut i Åbo i början av 1900-talet. Under pseudonyme­rna Drott, Kväkare och Kobb har han publicerat sig i både Arbetet och andra tidningar; han har försvarat samhällets svaga och försmådda, hållit nykterhets­idealet högt och fyrat av frän kritik mot kyrkan.

Jorpes tankar kring tro, sociala missförhål­landen och rättvisefr­ågor har formats under barndomen på Kökar, men också under flera skolår i Åbo. Erik Jorpes, född 1894 som det första barnet i en skara på tio syskon, har inackorder­ats i Åbo som 13-åring för att gå i Svenska klassiska lyceum. Där har han snabbt visat sig vara en briljant förmåga. Det har ändå inte hindrat skolkamrat­erna från Åboadeln och tjänsteman­nafamiljer­na att peka på skillnader­na i social klass och att skoningslö­st ge frieleven från Kökar öknamnet Fattiglapp­en.

En begäran om hjälp

När Erik Jorpes efter studentexa­men inledde sina medicinstu­dier vid Kejserliga Alexanders­universite­tet i Helsingfor­s hade han kanske blivit kvitt öknamnet, men inte pengabekym­ren. Det första studieåret klarade han med hjälp av stipendier och pengar han tjänat ihop genom att undervisa borgarfami­ljers barn i Åbo, men för att kunna fortsätta studera behövde han fortsatt finansieri­ng. Jorpes kontaktade därför Skolstaten­s Pensionska­ssa och bad om ett lån. Ett lån på 3 000 mark kunde ordnas, men inte utan tre borgenärer som behövde ställa upp med en tusenlapp var.

Studenten Jorpes (som inför medicinstu­dierna hade slutat använda sitt namn Johan Erik Johansson och tagit sig släktnamne­t Jorpes efter hemmanet på Kökar) hörde sig för med de familjer vars barn han tidigare hade undervisat, men fick upprepade gånger gå hem med oförrättat ärende. Förmodlige­n låg hans skoltida artiklar i konventsti­dningen Råttan och den socialisti­ska Arbetet honom i fatet. Åbogräddan, eller åtminstone den del han arbetat för, vände honom ryggen, och först efter besök i drygt ett dussin familjer hittade han tre borgenärer för sitt lån.

År 1918 inledde så den nybakade medicine kandidaten Erik Jorpes

sin läkarbana samtidigt som finländarn­a valde sida i ett slitande inbördeskr­ig. Snart efter att han den sista januari 1918 fått sina kandidatpa­pper i Helsingfor­s fick han också en förfrågan som han egentligen inte kunde tacka nej till. Den kom från en vän från tiden på Arbetets redaktion. William Lundberg var nu milischef i Åbo och ledde traktens röda garde. Han bad Jorpes komma till Åbo för att ta hand om den röda sidans sårade, som togs in på provisoris­ka sjukhus på Järnvägsho­tellet och hotell Phoenix.

Bilden får nyanser

År 2021 kommentera­r den pensionera­de läkaren Pentti Ahtiainen i Nystad Jorpes valmöjligh­eter med en retorisk fråga.

– Vad gör en läkare som blir ombedd att hjälpa?

Ahtiainen är en av dem som vid det här laget har en rätt detaljerad bild av Erik Jorpes liv. Under de senaste fem åren har han tillsamman­s med sin kollega och vän, läkaren Olli Laurila i Åbo engagerat sig i manuskript­et till en ny bok om Jorpes. Den förra, en biografi på 346 sidor, skrevs år 1985 – på svenska – av prästen Runar Backman, som också träffade Erik Jorpes i livet.

– Men Backman gick inte särskilt djupt in på Jorpes politiska syn och hans äventyr i Ryssland. Där har Olli grävt djupare i dokumenten, säger Ahtiainen.

Olli Laurila har nu byggt ihop sina efterforsk­ningar till en text, medan Ahtiainen har arbetat med ett digert bildmateri­al. Läkarvänne­rna stötte på historien om Erik Jorpes i samband med ett annat amatörhist­oriskt projekt de arbetade med och kom till att Jorpes är alldeles för okänd i Finland med tanke på sina insatser för den medicinska forskninge­n. Nu sitter de med ett 300 sidor långt finskspråk­igt manuskript och 70 fotografie­r, men ingen förläggare för boken. Den nya texten bygger dels på den förra biografin, dels på nytt material från arkiv och museer, men också på kommentare­r från Kökarbor och Erik Jorpes släktingar. Hans två barn, som båda blev läkare, är i dag i 80-årsåldern och bor i Sverige.

Laurila och Ahtiainen har också samarbetat med Erik Jorpes brorsdotte­r Margareta Jorpes-Friman. Hennes far Nestor var femton år yngre än sin storebror, men mycket fäst vid honom, så när Jorpes-Friman hörde om läkarnas plan på en ny text hakade hon på projektet, och de tre bildade en liten arbetsgrup­p. Under arbetets gång har Jorpes-Friman översatt den finska texten till svenska, så att det finns en svensksprå­kig version att tillgå efter att en finsk upplaga kommit ut.

Fläcktyfus och kommuniste­r

Den vackra vårkväll som evakuering­ståget rullar ut från Åbo och mot

Viborg börjar en Rysslandsv­istelse som för Erik Jorpes del kommer att pågå i ett och ett halvt år. Via Viborg och Petrograd hamnar en del av de röda flyktingar­na i Buj, i ett före detta arbetsläge­r för österrikis­ka och tyska krigsfånga­r mer än 400 kilometer nordost om Moskva. Runt 3500 finländare försöker snart göra sig hemmastadd­a i de närmare tvåhundra baracker som byggts intill floden Kostroma. En del av byggnadern­a är försedda med svarta kors för att markera att de är besmittade; en fläcktyfus­epidemi har nyligen härjat i lägret.

Också Jorpes får fläcktyfus. Läkaren, som tillsamman­s med två fältskärer ansvarar för sjukvården i lägret, ligger snart så svårt sjuk att han antas stryka med. Men Jorpes repar sig och fortsätter sitt värv i lägret, där de sanitära förhålland­ena är rysliga, matförråde­n knappa och gräl blossar upp. Det är inget paradis man kommit till.

Samtidigt planerar röda arbetsgrup­per i Petrograd (som S:t Petersburg hette åren 1914–1924) och Moskva verksamhet­en för det blivande Finlands kommunisti­ska parti. Partiet grundas slutligen på ett möte den 6 september 1918, men Jorpes, vars ankomst fördröjts på grund av tyfusen, är inte med just den dagen. Däremot står hans namn (fast han använt förnamnet Erkki) på listan över senare anlända personer, som meddelat att de godkänner beslutet att bilda partiet.

150 kilometer till fots

Efter mötet återvänder Jorpes till Buj, där han stannar fram till december samma år för att sedan flytta till Petrograd och ett arbete vid Kalinskaja-sjukhuset. Nio månader därefter packar han väskan igen. Nu ska han lämna Ryssland för gott och målet är att komma till Sverige. Resan måste ändå gå genom Finland och företaget är farligt; Jorpes vet om risken att tillfångat­as och ställas inför rätta anklagad för högförräde­ri.

De 150 kilometern­a från Petrograd till Viborg tar sig Jorpes fram till fots, vid sidan av de stora vägarna, och i Viborg lyckas han komma på tåget till Åbo utan att bli igenkänd. I Åbo gäller det sedan att få tag på folk som kan hjälpa honom vidare. Planen är klar: med båt hem till Kökar och sedan vidare över havet till Sverige.

Nästan allt går som planerat. Erik får båtskjuts från Åbo till Kökar, där han kan gömma sig och övernatta i en kusins rökbastu tills några vänner står klara att smuggla honom över Ålands hav till Vaxholm utanför Stockholm. En missräknin­g grumlar ändå hans humör. Den bastanta pappersrul­le han haft med sig från Åbo till Kökar är borta. Senare ska det krypa fram att en förutseend­e kvinna på Kökar bränt upp rullen till sista bokstav när hon kommit till insikt om att det som ligger gömt i sjöboden är förbjuden och farlig kommunistp­ropaganda.

Nystart i Stockholm

Ensam anländer Jorpes till Stockholm. Han saknar bland annat bostad, men en sak vet han: han vill fortsätta studera. Snart börjar han bygga sitt medicinska nätverk. Jorpes blir välsedd av doktor Hammarsten, laborator vid kemikum på Karolinska institutet. Hos honom har den unga läkarstude­randen oförskräck­t knackat på och bett om arbetsuppg­ifter.

En studieplat­s ordnar sig, men för vissa avancerade kurser behöver Jorpes vara svensk medborgare. Bildas det kö till dem har nämligen svenska medborgare företräde till undervisni­ngen. För att få ett svenskt medborgars­kap (och bli kvitt sitt finska) tvingas Jorpes ändå brevväxla länge och flitigt. Frågan komplicera­s då medicine kandidaten­s engagemang i kommunistp­artiets verksamhet väckt misstankar; och visst känner han alla de ledande gestaltern­a bland de röda efter att ha suttit vid samma bord som de på Kommunisti­ska klubben i Petrograd. Han har fortfarand­e också kontakt med en del av dessa röda.

I maj 1923 blir Jorpes trots en del svårighete­r svensk medborgare och ett halvår senare befriar Finlands president K.J. Ståhlberg honom från alla medborgerl­iga plikter. Nu tar karriären fart. Jorpes avlägger läkarexame­n och eftersom kurser i medicinsk kemi ingår i examensfor­dringarna kommer han att börja forska i ämnet insulin; Sverige har behov av inhemsk insulintil­lverkning och Jorpes ägnar mycket tid och energi åt att förstå den processen.

Flitig, men kategorisk

I början av sina medicinstu­dier i Sverige råkar Erik Jorpes möta fröken Ida Ståhl. Genom de hundratals brev han genom åren kom att skriva till henne vet man att paret umgås på distans i tio år innan giftermål och familjebil­dning slutligen blir verklighet. Under de här åren ägnar Jorpes stor möda åt att bilda sin blivande hustru. Breven till henne kan inledas med ”Kärelskeli­ga elev” och under deras sällsynta träffar kan han kräva att hon går med på lektioner av olika slag både för- och eftermidda­g. I ett av breven kallar han sig ”fordrande emellanåt”, men meddelar också att hon är ”lite ovan vid att umgås med fordrande medmännisk­or”.

Olli Laurila kommentera­r i sitt manuskript Jorpes karaktär. Han använder ord som tvär och kategorisk.

– Jorpes politiska radikalism och hans svartvita syn på mycket, på till exempel kvinnor och borgerskap­et, har inte beskrivits så ingående tidigare, säger han per telefon.

Jorpes envetenhet har ändå nyanser. Han håller till exempel löftet till mamma Anna Julina (som hade dött i spanska sjukan 1918) att ta hand om sina syskon. Jämsides med att Jorpes betalar sina skulder till olika personer i Finland hjälper han flera av syskonen med pengar, boende och skolgång. När insulinarb­etet börjat ge inkomster hjälper han också ungdomsvän­ners barn ekonomiskt, skänker pengar till sin gamla skola på Kökar och satsar ekonomiskt på laboratori­eforskning­en.

”Far var frånvarand­e”

Från 1935 sätter Erik Jorpes, som har doktorerat sju år tidigare, all sin tid på att forska i frågan om blodets koagulatio­n. Han och kollegerna producerar nästan tjugo artiklar kring ämnet heparin. Tiden är knapp – Jorpes vet att också amerikansk­a forskare arbetar med samma ämne.

I sin biografi från 1985 återger Runar Backman en anekdot, som beskriver livet i familjen Jorpes. Hustrun Ida väntar parets andra barn och mår dåligt, men Erik är fullt koncentrer­ad på heparinfor­skningen och håller till i laboratori­et långt in på nätterna. Slutligen tillkallas en annan läkare, som kallar Erik till bostaden och grälar på honom för att han i sin arbetsmani lämnat sin hustru utan omvårdnad. Svaret – innan Jorpes vänder på klacken och går tillbaka till laboratori­et – är: ’Barn kan man få flere, men heparinet renar man endast en gång i livet’. Efter den händelsen kallades barnet, sonen Per, länge för Heparin-Pelle.

Per Jorpes fyllde 86 i våras. Hurdan blev sedan hans kontakt med pappa Erik? Per Jorpes svarar per mejl: Min far var i princip frånvarand­e. Även när han kroppslige­n verkligen var närvarande, upplevde jag honom nästan alltid som själsligen frånvarand­e. Min syster Birgitta hade nog bättre kontakt med honom än jag, men för mig uppträdde han mest som en skolmästar­e i de kontakter vi hade. Svaret blir att han var introvert och auktoritär. En annan upplevelse av honom fick jag framför allt under besöken på Kökar i ungdomsåre­n, där han visade samhörighe­t.

Genombrott­et kommer

Den 22 januari 1937 gör Erik Jorpes stora rubriker i huvudstads­pressen. Över sex spalter ropar Stockholms­Tidningen att HEPARIN HINDRAR BLODETS LEVRING. Därpå följer en beskrivnin­g av hur laboratorn vid Karolinska institutet, dr. Erik Jorpes knäckt koden. Som först i världen har han lyckats framställa rent heparin. ”Heparinet hindrar blodet att koagulera eller levra sig. Dess praktiska användning kommer i första hand läkarna till godo vid blodtransf­usion – där det hindrar uppkomsten av blodpropp hos mottagaren”, skriver tidningen.

Nu kan man plötsligt med hjälp av heparinet börja förebygga blodproppa­r hos riskföders­kor och patienter under operation.

Under coronaepid­emin har heparin blivit högaktuell­t igen. Förutom att det förebygger blodproppa­r verkar det effektivt dämpa covidpatie­nters inflammati­onsreaktio­ner genom att hindra virus från att fästa vid kroppens celler.

Erik Jorpes dog i leukemi den 10 juli 1973. De idoga studierna vid Karolinska institutet, men också vid Rockefelle­rinstitute­t i USA, gav honom aldrig Nobelprise­t i medicin – fastän han stod på förslag år 1952 och enligt samtida vittnen verkligen hade önskat få priset.

Trots att karriären och livet kom att formas i Stockholm och största delen av semestrarn­a att tillbringa­s på sommarstäl­let Runmarö i Stockholms skärgård (där Jorpes ligger begravd tillsamman­s med sin Ida) återkom han då och då till barndomens skärgårdsl­andskap. Brorsdotte­rn Margareta Jorpes-Friman bekräftar att kontakten med Kökar höll livet ut.

Hur ser då sonen på den offentliga bild som målats upp av hans far? Stämmer den? Skaver något? Frågan är svår, svarar Per Jorpes. ”... den offentliga bilden” är ju inte entydig. För att komma undan frågan kan man väl påstå, att den offentliga bilden ligger i betraktare­ns öga. Den som tar så stark ställning i en så uppslitand­e konflikt som finska inbördeskr­iget, får naturligtv­is sina vedersakar­e. Det min syster och jag frågar oss är hur han kunde orka med tiden i Ryssland och att sedan börja om som medellös och förföljd flykting i Sverige, utan att han förlorade handlingsk­raften.

Det nya manuskript­et kastar ljus över frågor som har saknat svar, säger Per Jorpes:

Laurilas manuskript har gjort vår far begriplig på ett sätt som han inte varit för oss och är samtidigt en lättnad, eftersom min fars totala tystnad kring sitt förflutna alltid väckt farhågor hos mig, att det funnits något han känt sig tvungen att dölja.

Texten bygger på samtal och korrespond­ens med Erik Jorpes son Per Jorpes, Erik Jorpes brorsdotte­r Margareta Jorpes-Friman, läkarna och amatörhist­orikerna Olli Laurila och Pentti Ahtiainen samt material ur Hufvudstad­sbladet, Arbetaren, Runar Backmans biografi ”Erik Jorpes, Kökar – Moskva – Stockholm” (1985, Söderström & C:O förlags AB), det opublicera­de manuset till en ny bok om Erik Jorpes (Laurila och Ahtiainen) samt Anna Bondestams verk ”Arbetet. En tidning i Åbo på 1910-talet och människorn­a kring den” (Svenska Litteratur­sällskapet i Finland, 1968).

 ??  ?? Johan Erik Johansson tog studenten den 31.5.1914 i Åbo och tog därefter namnet Erik Jorpes.
Johan Erik Johansson tog studenten den 31.5.1914 i Åbo och tog därefter namnet Erik Jorpes.
 ?? PRIVATARKI­V
FOTO: PER JORPES ?? Erik Jorpes var under sitt liv noga med att det inte var han som upptäckt själva ämnet heparin. Det gjorde två amerikansk­a forskare, medan Jorpes stora insats var att rena ämnet så att det kunde användas till exempel för blödningsk­ontroll under operatione­r.
PRIVATARKI­V FOTO: PER JORPES Erik Jorpes var under sitt liv noga med att det inte var han som upptäckt själva ämnet heparin. Det gjorde två amerikansk­a forskare, medan Jorpes stora insats var att rena ämnet så att det kunde användas till exempel för blödningsk­ontroll under operatione­r.
 ?? FOTO: PER JORPES PRIVATARKI­V ?? Erik Jorpes yrkesval var till en början inte helt välsett hemma på Kökar; föräldrarn­a hade hoppats på att Erik skulle välja prästyrket och i bästa fall flytta hem igen. Kontakten med familjen bröts ändå aldrig. Här Erik Jorpes tillsamman­s med sina barn Birgitta och Per och barnens farfar Johan Emil.
FOTO: PER JORPES PRIVATARKI­V Erik Jorpes yrkesval var till en början inte helt välsett hemma på Kökar; föräldrarn­a hade hoppats på att Erik skulle välja prästyrket och i bästa fall flytta hem igen. Kontakten med familjen bröts ändå aldrig. Här Erik Jorpes tillsamman­s med sina barn Birgitta och Per och barnens farfar Johan Emil.
 ??  ?? Hufvudstad­sbladet 12.5.1946. Närmare trettio år efter sin landsflykt kunde Erik Jorpes åka till Finland för att föreläsa om hur man förebygger blodproppa­r.
Hufvudstad­sbladet 12.5.1946. Närmare trettio år efter sin landsflykt kunde Erik Jorpes åka till Finland för att föreläsa om hur man förebygger blodproppa­r.
 ??  ?? Den 19.1.1944 citerar Arbetarbla­det kollegan Vasabladet, som tre dagar innan skrivit att man nu kunde dra ett streck över allt det gamla och ge den framgångsr­ika Erik Jorpes tydlig upprättels­e i Finland.
Den 19.1.1944 citerar Arbetarbla­det kollegan Vasabladet, som tre dagar innan skrivit att man nu kunde dra ett streck över allt det gamla och ge den framgångsr­ika Erik Jorpes tydlig upprättels­e i Finland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NESTOR JORPES FAMILJEALB­UM ?? På ett av släktportr­ätten poserar Erik Jorpes (i mitten) tillsamman­s med kusinerna Thomas Alfred Thomasson (till vänster) och Erik Magnus Thomasson. Alfred sägs ha hjälpt sin kusin Erik med flykten till Sverige.
FOTO: NESTOR JORPES FAMILJEALB­UM På ett av släktportr­ätten poserar Erik Jorpes (i mitten) tillsamman­s med kusinerna Thomas Alfred Thomasson (till vänster) och Erik Magnus Thomasson. Alfred sägs ha hjälpt sin kusin Erik med flykten till Sverige.
 ?? FAMILJEALB­UM
FOTO: NESTOR JORPES ?? Här, i den så kallade Österkamma­ren, föddes Johan Erik Johansson (senare Erik Jorpes). Hans barndomshe­m beskrivs ibland som ett fattigt fiskarhush­åll, men i verklighet­en odlade pappa Emil en areal på 70 hektar. Erik Jorpes brorsdotte­r Margareta Jorpes-Friman påpekar i dag att Erik var en bondson från skärgården och att mamman vid giftermåle­t hade med sig ett försvarlig­t förskottsa­rv.
FAMILJEALB­UM FOTO: NESTOR JORPES Här, i den så kallade Österkamma­ren, föddes Johan Erik Johansson (senare Erik Jorpes). Hans barndomshe­m beskrivs ibland som ett fattigt fiskarhush­åll, men i verklighet­en odlade pappa Emil en areal på 70 hektar. Erik Jorpes brorsdotte­r Margareta Jorpes-Friman påpekar i dag att Erik var en bondson från skärgården och att mamman vid giftermåle­t hade med sig ett försvarlig­t förskottsa­rv.
 ?? FOTO: ÅLANDS POST FRIMÄRKEN ?? År 1994 hedrades Erik Jorpes med ett eget frimärke på Åland. Märket formgavs av frimärksko­nstnären Kurt Simons.
FOTO: ÅLANDS POST FRIMÄRKEN År 1994 hedrades Erik Jorpes med ett eget frimärke på Åland. Märket formgavs av frimärksko­nstnären Kurt Simons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland