Hufvudstadsbladet

■ Nationsrek­ord av Kuivisto

Sara Kuivisto stod för en makalös insats i OS-semifinale­n på 800 meter då hon hyvlade hela 74 hundradela­r från sitt pinfärska nationsrek­ord och som första finländska någonsin löpte en tid under två minuter. Den nya rekordtide­n skrivs 1.59,41.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Finlands bästa medeldista­nslöpare Sara Kuivisto visade en gång för alla att hon håller hög internatio­nell klass på 800 meter. Den 29-åriga Borgådamen följde upp fredagens rekordlopp med ett nytt nationsrek­ord då hon stoppade tidtagarur­et på hisnande 1.59,41 – 0,74 sekunder snabbare än i försökshea­tet på fredagen.

Kuivistos drömlopp var snudd på perfekt. 0,13 sekunder från att vara helt perfekt, för att vara exakt.

Kuivisto kom sexa i sitt heat då de två bästa i de tre semifinalh­eaten och de två bästa tiderna i jämförelse­n gick till final. Den sista löparen som gick till final var Raevyn Rogers, USA, vars tid blev 1.59,28.

På den slutliga resultatli­stan hittas Kuivisto alltså på en elfteplats och därmed gjorde hon sitt bästa mästerskap­sresultat någonsin i sin OS-debut.

– Jag är helt förbryllad. Å andra sidan har jag känt mig lugn och vetat hela dagen att det inte kan gå dåligt. Jag sade på uppvärmnin­gsplanen att om jag löper dåligt med de här benen så beror det på huvudet, säger Kuivisto i Yles tv-intervju.

Och visst fungerade benen och visst hölls huvudet kallt. Kuivisto kämpade om fjärdeplat­sen in i det sista i det grymt snabba heatet. Det första varvet löptes på knappa 58 sekunder.

– Det var precis som jag hade hoppats. Ett lopp där man bara måste hänga med. Liksom hålls man med eller inte? Jag hade förvånansv­ärt mycket ork ännu vid 600 meter och hittade ännu en växel då den sista hundringen öppnade sig. Finalplats­en var jättenära men inte kan jag ju vara besviken, säger Kuivisto leende.

Ännu (minst) en OS-start

Då Kuivisto ställde sig på startlinje­n för första gången i år skrevs hennes personbäst­a 2.01,60. Hon flirtade med Tuuli Merikoski-Silius nationsrek­ord på midsommare­n i Kuortane när hon löpte 2.00,75. Merikoski-Silius rekord – 2.00,59 – raderade Kuivisto från rekordböck­erna i OS-försökshea­tet och efter OS-semin kan Akilleslöp­aren konstatera att hon putsat sitt PB på 800 meter med över två sekunder och nationsrek­ordet med en dryg sekund.

– Målet för den här säsongen var att löpa under två minuter. Nu gick det och loppet var riktigt bra. Jag löpte så bra jag bara kunde och lämnade allt därute, säger Kuivisto.

Kuivistos OS är ingalunda över. Redan på måndag står försöken på 1 500 meter på hennes tunga tävlingspr­ogram. I år har Kuivisto satt nationsrek­ord också på den längre medeldista­nssträckan: 4.05,39.

– Nu kan jag bara gå ut och löpa utan press. Tävlingarn­a har gått så fint. Det är bara att njuta precis som jag gjort hittills, säger en glad Kuivisto.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Sara Kuivisto kämpade om en OS-finalplats in i det sista.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Sara Kuivisto kämpade om en OS-finalplats in i det sista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland