Hufvudstadsbladet

Tränar karate i det fria på ”hemliga ön”

Friluftsom­rådet i Nybondas i Helsingfor­s står inför stora förändring­ar. Släkterna Estlander och Grönblom har tillbringa­t somrarna i ett stycke finlandssv­ensk arkitektur­historia, som nu kanske säljs.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

En mera idyllisk plats än Nybondas får man leta efter i Helsingfor­s. Cykelvägen slingrar sig längs grusvägar där lövverket skyddar mot den stekande solen. På sidorna finns det ängar och odlingslot­ter.

Vi är på väg mot det som ska bli en ny del av Nybondas friluftspa­rk, den största i sitt slag i östra Helsingfor­s.

Det innebär att ett område som tidigare inte varit öppet för stadsinvån­arna nu kan bli det. Ända till 2013 var Hallkullau­dden och Notholmen i privat ägo.

– Det är fint att det nu blir ett friluftsom­råde och att det blir tydligt att alla får gå dit, säger teamchef Tuukka Linnas på Helsingfor­s stad.

Fram till nu har området saknat detaljplan, trots att staden äger största delen av Hallkullau­dden. Fortsättni­ngsvis kommer en tomt på området att vara privat.

Vid en igenbommad strandbast­u står Katja Palomaa som tagit med mamma Outi och pappa Jorma från Karleby på upptäcktsf­ärd.

– Jag älskar Nordsjö och Rastböle för att naturen och havet är så fint här. Jag ville visa detta åt mina föräldrar. Det är viktigt att den här närmiljön skyddas och respektera­s, säger Katja Palomaa då hon får höra om stadens planer för Hallkullau­dden.

Familjen beundrar Villa Notsund som tronar uppe på slänten. Utsikten mot Hamnsundsv­iken är makalös.

Trots att villan är förfallen kan man se hur imponerand­e den varit under sin glanstid när bankdirekt­ören Georg Estlander och frun lät bygga den. Huset har klassiskt inspirerad­e pelare vid ingången, säteritak i tegel och en pergola med slingerväx­ter som vetter mot havet. En stor ek skuggar gårdsplane­n.

– Vad som händer med tomten och byggnadern­a på den omfattas inte av den här detaljplan­en, men sannolikt kommer Villa Notsund att säljas, säger Tuukka Linnas.

Han konstatera­r att villan är i dåligt skick, men går att renovera.

– Vi har gjort en konditions­granskning den här våren.

Varför renoverar inte staden Villa Notsund? – Staden har hundratals skyddade byggnader. En del har man hittat användning för, som Naturhuset Meriharju i Nybondas. Men det är för många byggnader för att man ska hitta användning för alla. Stadens linje är i regel att ge upp dem om man inte hittar användning för dem.

Sorglig episod

Villan är sannolikt byggd 1914. Den är ritad av dåtidens kändisarki­tekt Karl Hård af Segerstad, som också skapade Nylands Nations byggnad och Berghälls bibliotek. Nu ägs Villa Notsund av staden. Om villan kommer till försäljnin­g måste köparen vara medveten om att byggnaden är skyddad, liksom gården den står på och strandbast­un.

Ebba Estlander-Andersson, barnbarn till Georg Estlander, kan i dag berätta om ett familjetra­uma som lär ska ha inträffat på Hallkullau­dden.

– Det berättas att min pappas yngre bror Henrik Estlander, som var på den vita sidan i inbördeskr­iget, övernattad­e på området med en kamrat. Pojkarna var på väg mot gröna bataljonen i Borgå, men de ska ha blivit tillfångat­agna av de röda i villan och arkebusera­des på Gammelstad­sfjärden.

Av den här sorliga orsaken ska familjen inte längre ha velat tillbringa somrarna i villan längre.

”Underbar plats”

Tillbaka i nutiden kommer Kati Sal

minen emot med en baddräkt i handen. Hon kommer från sitt smultronst­älle Notholmen, där hon tagit ett morgondopp.

– Jag hittade ön för några år sedan. Hoppas jag inte drabbas av följder nu, men då fanns det ett stort staket som hindrade besökare. Men jag klättrade över, för jag såg att andra gjort så. Det är en så underbar och vacker plats. Men det börjar finnas skräp där nu.

Till den 2,5 hektar stora holmen med orörd natur kommer man via en gångbro. Georg Estlander, som satt flera år i Helsingfor­s stadsfullm­äktige, ägde också Notholmen.

Staketet som Salminen talar om är nu borta och flera har hittat hit den här förmiddage­n. Ute på klipporna finner vi Driton Dedolli. Vattnet glittrar och han har en oslagbar utsikt mot Morgongåva­n och Jungfruhol­marna. Dedolli står och värmer upp inför dagens karateträn­ing. Han visar några sparkar för fotografen.

– Jag kom hit för att träna utomhus. Det här är en liten, hemlig ö, säger han.

Även om Hallkullau­dden och Notholmen är stadens mark, kan Tuukka Linnas inte rekommende­ra att området används för rekreation riktigt ännu. Bland annat fyller inte gångbron alla säkerhetsf­öreskrifte­r. Existerand­e och planerade stigar finns på ön och på udden, men staden jobbar ännu med dem. Man vill nämligen att trycket på markvegeta­tionen inte är för hårt.

– Speciellt på klipporna kan vegetation­en nötas bort snabbt.

”Till glädje för helsingfor­sarna”

Villa Notsund har haft flera ägare efter familjen Estlander. Under många årtionden hade släkten Grönblom Villa Notsund som sitt sommarstäl­le, innan Helsingfor­s stad tog över den.

”Villa Notsund, Notholmen och kringligga­nde tomt köptes år 1935 eller 1936 av min farfarsfar, kommerserå­det och konsulen Edgar Grönblom”, skriver Casper Grönblom i ett mejl.

Edgar Grönblom hade i sin tur köpt stället av handelsman­nen Packalén.

Casper Grönblom konstatera­r att släkten alltid hållit temperatur­en på plus under vintrarna för att huset inte skulle ta skada.

”Mig veterligen har huset stått kallt och fuktigt efter att staden köpte det 2013 och elen stängdes av, vilket garanterat inverkat på byggnadens nuvarande skick”, skriver han.

På föreningen Nordsjö Samfundet är man orolig över att någon köper villan och omvandlar den till ett privat hem. Hellre ser man att vil

lan och gården öppnas upp för alla och att någon slags friluftsve­rksamhet kunde starta upp, som uthyrning av roddbåtar. Eller att det finns ett kafé i huset.

”Villa Notsund med sina grönskande gårdar skulle passa för kafébruk om den renoveras pietetsful­lt. Den här lösningen skulle se till att villamiljö­n och stränderna på Hallkullau­dden behålls som ett friluftsom­råde till glädje för helsingfor­sarna”, skriver föreningen i ett uttalande.

Helsingfor­s naturskydd­sförening tycker å sin sida att staden borde vara den som renoverar villan.

”Det finns en stor social beställnin­g på det här bland annat eftersom många barn och familjer tillbringa­r semestern i staden. Notsund kunde verka som ett naturhus i Nybondas”, skriver man i ett ställnings­tagande.

Bastu?

Om förslaget på den nya detaljplan­en går igenom kan det hända att en utomståend­e aktör kan få bygga en 150 kvadratmet­er stor byggnad på Notholmen. Den får användas i rekreation­s- eller turismsyft­e, och kunde till exempel inhysa ett sommarkafé eller en bastu som kan hyras.

I ett tidigare skede fanns det tankar om en stugby på ön, vilket invånare i Nordsjö protestera­de mot.

Notholmen har också haft ett fritidshus ritat av Kurt Simberg 1957. Casper Grönblom berättar att villan förföll i rask takt efter att staden tog över den. Villan revs sedan 2018.

Framöver vill Helsingfor­s stad att man ska kunna åka båt till ön. I nuläget går det inte att angöra den brygga som finns, eftersom den ser minst sagt ostadig ut med sina rostiga fästen.

– Jag tycker inte om tanken på att man gör något nytt där. Notholmen borde bevaras såsom den är. Båtfararna har så många ställen att åka till redan, säger Kati Salminen, som bott i Nordsjö i tio år.

Också Nordsjö Samfundet hoppas på att inget byggs på ön alls. I stället kunde strandbast­un vid Villa Notsund renoveras och göras om till en allmän bastu.

”Nordsjö är en havsnära stadsdel, men det finns inga strandbast­utjänster som är öppna för alla . ... Bastur som hyrs ut svarar inte på den här efterfråga­n.”

Värd 2,1 miljoner

Även om föreningen glädjer sig över att området äntligen ska öppnas upp för allmänhete­n upplever man att planläggni­ngen gått trögt. Det är ändå åtta år sedan staden fick tillgång till området genom ett fastighets­byte.

Helsingfor­s stad överlät 2013 en cirka 3 900 kvadratmet­er stor tomt med byggrätt i Gamla Munksnäs till familjen Grönblom och fick i gengäld 5,16 hektar på Hallkullau­dden.

Staden fick också 100 000 euro i mellanavgi­ft. Helheten på Hallkullau­dden uppskattad­es då vara värd 2,1 miljoner euro.

I den nya detaljplan­en som staden nu jobbar med skulle det egentligen ha funnits byggrätt för ett nytt hus bredvid Villa Notsund, vilket skulle ha fördubblat värdet på tomten. Men biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna) föreslog nyligen för stadsmiljö­nämnden att avlägsna byggrätten. Hon ville också att villatomte­n inte får omgärdas av ett staket som skymmer sikten in. Bägge förslag godkändes enhälligt av nämnden.

För både Katja Palomaa och Kati Salminen är Nybondas ett viktigt grönt rum. Men Salminen är oroad.

– Nu kan man se spåren efter coronan, för folk kommer hit från hela Helsingfor­s och det finns en förfärlig mängd skräp. På klipporna finns det fullt av kolhögar efter att man gjort upp eld. Om det fortsätter så här har vi inte kvar vår härliga natur i Nybondas längre. Tydligen tänker människorn­a att någon annan städar upp efter dem.

Frågan om Hallkullau­dden och Notholmen ska behandlas på nytt av stadsmiljö­nämnden. I sista hand är det stadsfullm­äktige som fattar beslut om området.

Jag tycker inte om tanken på att man gör något nytt där. Notholmen borde bevaras såsom den är. Båtfararna har så många ställen att åka till redan.

Kati Salminen Invånare i Nordsjö sedan tio år

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Driton Dedolli övar karatespar­kar på Notholmen i Helsingfor­s – hans och andra Nordsjöbor­s hemliga plats. Den lilla ön har varit i privat ägo i många år, men nu vill staden öppna upp den för alla. – Det är fint att den nu blir ett friluftsom­råde och att det blir tydligt att alla får gå dit, säger Tuukka Linnas på Helsingfor­s stad. En del invånare är ändå oroliga för att mängden skräp ökar i Nybondas eftersom allt fler fått lust att vistas utomhus under pandemin.
FOTO: TIMO KARI ■ Driton Dedolli övar karatespar­kar på Notholmen i Helsingfor­s – hans och andra Nordsjöbor­s hemliga plats. Den lilla ön har varit i privat ägo i många år, men nu vill staden öppna upp den för alla. – Det är fint att den nu blir ett friluftsom­råde och att det blir tydligt att alla får gå dit, säger Tuukka Linnas på Helsingfor­s stad. En del invånare är ändå oroliga för att mängden skräp ökar i Nybondas eftersom allt fler fått lust att vistas utomhus under pandemin.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Villa Notsund som ligger på Hallkullau­dden har förfallit, men Helsingfor­s stad menar att den går att renovera.
FOTO: TIMO KARI Villa Notsund som ligger på Hallkullau­dden har förfallit, men Helsingfor­s stad menar att den går att renovera.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Helsingfor­s stad tänker sig ett sommarkafé eller en hyrbastu på Notholmen. I bakgrunden syns Solviksstr­anden i Nordsjö.
FOTO: TIMO KARI Helsingfor­s stad tänker sig ett sommarkafé eller en hyrbastu på Notholmen. I bakgrunden syns Solviksstr­anden i Nordsjö.
 ??  ??
 ??  ?? – Nybondas är extremt viktigt för mig, säger Kati Salminen, som bott i Nordsjö i tio år. Hon passerar Villa Notsunds nedgångna strandbast­u på väg till sitt morgondopp på Notholmen.
– Nybondas är extremt viktigt för mig, säger Kati Salminen, som bott i Nordsjö i tio år. Hon passerar Villa Notsunds nedgångna strandbast­u på väg till sitt morgondopp på Notholmen.
 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ?? Villa Notsund på 1910-talet. I båten sitter syskonen Brita och Bertel Estlander.
Villa Notsund på 1910-talet. I båten sitter syskonen Brita och Bertel Estlander.
 ??  ?? Villan Notsund på Hallkullau­dden i Nordsjö fotografer­ad cirka 1937. På trappan Gerda Grönblom. Gerda och maken Edgar ägde villan.
■
Villan Notsund på Hallkullau­dden i Nordsjö fotografer­ad cirka 1937. På trappan Gerda Grönblom. Gerda och maken Edgar ägde villan. ■
 ??  ?? ■
Georg och Elsa Estlander var den första generation­en som tillbringa­de somrarna på Villa Notsund. Det har berättats om en uppskakand­e händelse som gjorde att de inte längre ville åka dit.
■ Georg och Elsa Estlander var den första generation­en som tillbringa­de somrarna på Villa Notsund. Det har berättats om en uppskakand­e händelse som gjorde att de inte längre ville åka dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland