Hufvudstadsbladet

Svenska vattenbomb­are kan komma till undsättnin­g

Tack vare regn och svagare vindar kan brandbekäm­parna nu fokusera på att släcka brandhärda­rna. Över 200 personer jobbar dag och natt på att förebygga ny spridning. Om läget åter förvärras finns beredskap att begära svensk hjälp.

- JEAN LINDÉN/SPT

Det brinner fortfarand­e på cirka 300 hektar i Kalajoki i Norra Österbotte­n. Det berättar Petri Lehkonen, chef för räddningsk­ompaniet, för SPT vid 16.30-tiden på lördagen.

Skogsbrand­en i den torra terrängen har härjat sedan i måndags.

Brandbekäm­parna har under veckan arbetet hårt bland annat med att skapa korridorer i terrängen för att förhindra att branden sprids ytterligar­e.

Spridninge­n stoppad

Det går åt det bättre hållet, konstatera­r Lehkonen.

– Vi har fått regn i några omgångar och dessutom har vinden mojnat. Vi har lyckats begränsa branden, och nu arbetar vi med att släcka brandhärda­rna.

Tar troligen mer än en vecka

Lehkonen konstatera­r samtidigt att arbetet kommer att ta flera dagar ännu, troligen mer än en vecka.

Han säger att 200–250 personer, beroende på tiden på dygnet, hela tiden arbetar med att släckninge­n.

Hjälp från Sverige?

Räddningsl­edare Jarmo Haapanen vid räddningsv­erket i Jokilaakso skrev på lördagen på Twitter att Inrikesmin­isteriet förbereder sig för att begära hjälp från Sverige om situatione­n i Kalajoki åter förvärras.

Hjälpen skulle begäras via EU:s civilskydd­smekanism och främst handla om vattenbomb­are – flygplan som är specialbyg­gda för brandbekäm­pning.

Enligt tidningen Ilta-Sanomat har Sverige redan signalerat att landet är redo att skicka hjälp, men hittills har Finland inte ansett att hjälpen är nödvändig.

Ilta-Sanomat har även talat med chefen för ett svenskt helikopter­företag som har avtal om släckning med svenska Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap MSB. Enligt honom kan företaget skicka tio släcknings­helikoptra­r med 1–2 timmars varsel om en begäran kommit från Finland.

Räddningsl­edaren Haapanen säger till tidningen att läget just nu är lugnt, men att en begäran om hjälp omedelbart kan skickas till Sverige om läget förvärras. Det är räddningsv­erket i Jokilaakso som bedömer om hjälpen behövs.

 ?? FOTO: AKI PAAVOLA/LEHTIKUVA ?? ■ Släcknings­arbetet i Kalajokisk­ogarna kommer att pågå i många dagar.
FOTO: AKI PAAVOLA/LEHTIKUVA ■ Släcknings­arbetet i Kalajokisk­ogarna kommer att pågå i många dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland