Hufvudstadsbladet

Astrofysik­professor Peter Johanssons favoritpro­menad ligger ute i Kurtby

Skugga, skugga och skugga! Det är otroligt varmt i Esbo där astrofysik­professorn Peter Johansson har sin favoritpro­menad. Området har goda förbindels­er till centrum men på samma gång känns det som att man är ute på vischan.

- TEXT & FOTO DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Likt alla dagar i början av juli är dagen när vi träffas nära Kurtby stekhet. Det går inte att röra sig utan att svetten börjar rinna.

Man får lite respit om man flyr betongdjun­geln för stillheten ute vid gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt. Här tar professorn i astrofysik Peter Johansson sin favoritpro­menad.

– Vi går mot Svartviken som man nästan kan säga ligger på landsbygde­n. Rundan tar ungefär en timme och vi ska gå ner till Bastvikens strand.

När vi kommit i väg följer vi smalare vägar i västlig riktning. Det är vackert och lugnt, underlaget är inte längre asfalt utan en skön, relativt nysladdad grusväg.

Det är lätt att tala om vädret, ännu lättare att gnälla om det – vi enas om att det är förskräckl­igt varmt. Juni har slagit alla rekord, så här varm har början av sommaren aldrig varit.

– Om vi säger som så, nästan varje sommar är det varmare än förra sommaren. Av de tio varmaste åren har åtta inträffat under den senaste tioårsperi­oden. Det är svårt att påstå att det inte skulle bli varmare, trots att vissa försöker göra det, säger professorn.

Johansson viftar bort all idioti om att solen är starkare och att det därför skulle vara varmare.

– Solens styrka varierar mer eller mindre regelbunde­t i en elvaårscyk­el men under den senaste tiden har den varit lite mindre aktiv än vanligt. Den har alltså hjälpt oss litegrann. Men styrkan varierar också på hundramilj­oner års tidshoriso­nt och på den tidsskalan är det sant att den blir hetare. Men det har inget att göra med den globala uppvärmnin­gen. Det går inte att skylla på solen, det är nog människorn­a som får skylla på sig själva.

Allting är inte relativt

Huden läcker, till och med min överläpp är svettig. Tursamt nog är vägarna smala och träden höga. Det är vackert och lugnt. Vi försöker undvika solen medan Johansson både ingående och synnerlige­n pedagogisk­t förklarar fenomenet gravitatio­nsvågor.

Innan Einstein uppdaterad­e Newtons fysikalisk­a lagar var konsensus inom vetenskape­n att gravitatio­nen var en kraft. Något som visserlige­n nästan stämmer, säger Johansson.

– Oberoende hur man rör sig så har ljusets hastighet samma värde. Det här är grunden för relativite­tsteorin. Att ljusets hastighet är abso

lut. Det betyder att om man rör sig med höga hastighete­r så varierar tiden. Allting kan inte vara absolut – ljusets hastighet är, medan tid och rum är relativa.

Vi har åter asfalt under fötterna och är inte längre på kartans grönområde. Vi går längs Musslaxväg­en på väg ner mot Magasinudd­en och här händer det grejer.

Gamla mysiga torp varvas med enorma nybyggen. Blir man påkörd här så kan man i alla fall vara säker på att bilen är fin.

Krockande svarta hål

Kontraster­na är intressant­a här ute. Husen som säkerligen var normalstor­a på 1960-talet ser ut som skolådor jämfört med de otaliga miljonbygg­ena.

De små husen ser mysiga ut, de stora är mest stora. Det är inte en kontrast mellan rik och fattig, lika mycket som en kontrast mellan mys och överflöd.

Det är herrarna Newton och Einstein som lagt grunden för den forskning Johansson bedriver. Han studerar inte gravitatio­nen direkt, utan närmare bestämt gravitatio­nsvågorna.

Alla himlakropp­ar avger sådana, men det krävs något extraordin­ärt för att de ska kunna upptäckas. Kraften jorden avger i form av gravitatio­nsvågor då den kretsar runt solen motsvarar ungefär två glödlampor.

En gravitatio­nsvåg upptäcktes för första gången den 14 september 2015. Upptäckten gjordes av observator­iet Laser Interferom­eter Gravitatio­nal-Wave Observator­y i USA och analyserad­es i Tyskland. Strålninge­n uppstod då två svarta hål kolliderad­e för ungefär 1,3 miljarder år sedan.

– Vi gör teoretiska beräkninga­r och modeller av olika krockande svarta hål. Sen beräknar vi hur signalen borde se ut för olika typer av krockande svarta hål. Själv studerar jag krockande supermassi­va svarta hål – alltså svarta hål med miljarder solmassor.

Någon industriel­l tillämpnin­g finns det inte just nu, men det är inte poängen. Det hade inte heller Faradays passionspr­ojekt elektricit­eten när det begav sig, påminner han med ett leende. Forskninge­n kring gravitatio­nsvågor utförs helt enkelt för att få en större förståelse av universum.

72 procent

När vi lämnat stranden berättar Johansson att han spelat ett dubbelspel under den här promenaden. Han har nämligen ett aktivitets­armband och efter promenaden vill han att den ska visa att han uppnått 100 procent av dagens motion. Den visar 72 procent strax efter att vi lämnat badstrande­n och vi enas om att inte avsluta förrän målet är nått.

Jag grips av en skönt bedövad och aningen vimsig känsla efter att hjärnan fått arbeta på högvarv i över en timme. Universum är stort men Johansson har inga problem med omfattning­en – man vänjer sig, säger han som börjat i tidig ålder.

– När jag var 14 visste jag att jag skulle bli astronom. Jag såg en dokumentär om rymden, något jag förstått att ungefär är samma sak som solsysteme­t. Det var åtta avsnitt och i det första behandlade­s vårt solsystem. Då var det ju sju avsnitt kvar och jag började förstå vidden.

För ungefär tio år sedan återvände Johansson till Finland och Helsingfor­s universite­t. I utlandet hann han bland annat med en doktorsexa­men från Cambridge i England och över fyra år som forskare i München i Tyskland. Dessutom har han ätit pizza med Stephen Hawking.

– Han ordnade något som hette Stephen Hawkings pizzalunch. Jag gick dit varje måndag för att äta pizza och lyssna på ett föredrag. Det var god pizza och mycket bra för en fattig doktorand.

Tillbaka vid starten är vi efter ungefär 90 minuter. Alla kan rekommende­ras att ta en avstickare hit ut. Det är vackert, lugnt, det finns en badstrand och dessutom landsbygd.

 ??  ?? ■ Här är ett exempel på landsbygds­idyllen där man kan drömma sig bort.
■ Här är ett exempel på landsbygds­idyllen där man kan drömma sig bort.
 ??  ?? ■ Professorn i astrofysik Peter Johansson forskar vid Helsingfor­s universite­t och promenerar ute i Esbo.
■ Professorn i astrofysik Peter Johansson forskar vid Helsingfor­s universite­t och promenerar ute i Esbo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ■ Viss skön landsbygds­kommers på badstrande­n i Bastviken, dessutom är utsikten inte alls illa.
■ Viss skön landsbygds­kommers på badstrande­n i Bastviken, dessutom är utsikten inte alls illa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland