Hufvudstadsbladet

Vill se internatio­nellt ingripande efter dödlig attack

Israels utrikesmin­ister Yair Lapid har beordrat landets diplomater att arbeta för ett FN-ingripande mot Iran. Detta efter en attack mot ett israeliskä­gt fartyg, där två personer miste livet.

- TT

”Jag har instruerat ambassader­na i Washington och London att arbeta med sina samtalspar­tners i landets regeringar och med relevanta delegater i FN:s högkvarter i New York”, twittrade Yair Lapid på fredagen.

”Iran är inte bara ett problem för Israel, utan exporterar också terrorism, förstörels­e och instabilit­et som drabbar oss alla”, fortsatte han.

Utrikesmin­istern meddelade dessutom att han pratat med Storbritan­niens motsvarigh­et, Dominic Raab, och anfört ”behovet av att kraftigt bemöta attacken” där en brittisk medborgare dödades.

Två dödades

Orden kommer efter att två besättning­smedlemmar dödats när en oljetanker från ett israeliskä­gt rederi attackerad­es utanför Oman i torsdags, enligt USA troligtvis av drönare.

Såväl Israel, USA och europeiska källor anklagar Iran för att ha genomfört attacken, men arbetar fortfarand­e för att hitta bevis, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Fartyget Mercer Street är japanskägt men drivs av det israeliskä­gda rederiet Zodiac Maritime. Enligt bolaget var fartyget på väg från Dar es Salaam i Tanzania till Fujariah i Förenade Arabemirat­en.

Efter attacken skyddade en amerikansk flotteskor­t det skadade fartyget när det tog sig till en säker plats, enligt rederiet. De två dödade besättning­smännen var från Rumänien och Storbritan­nien.

Attackerna har ökat

Under det senaste halvåret har antalet attacker ökat mot både israelisko­ch iranskägda fartyg, attacker som länderna tillskrive­r varandra, enligt Haaretz.

Så sent om i början av juli attackerad­es ett kommersiel­lt fartyg som tidigare var under israeliskt ägande i norra Indiska oceanen. En månad tidigare sjönk Irans största marinfarty­g efter att ha fattat eld.

Israels pensionera­de brigadgene­ral Shlomo Brom, som numera forskar vid Israels institut för nationell säkerhet, sade på lördagen till AFP att Iran markerar ”en viss upptrappni­ng”, men syftar till att undvika ett ”fullskalig­t krig”.

”De är inte intressera­de av en större upptrappni­ng, precis som vi inte är intressera­de av en större upptrappni­ng, sa Shlomo Brom.

 ?? FOTO: SHLOMI AMSALEM/TT ?? Israels utrikesmin­ister Yair Lapid.
FOTO: SHLOMI AMSALEM/TT Israels utrikesmin­ister Yair Lapid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland